Victor Costache, fostul ministru PNL al Sănătății l-a dat în judecată pe deputatul Emanuel Ungureanu cerându-i în cadrul procesului daune morale în valoare de 400.000. Fostul ministru, care a avut portofoliul pentru aproximativ 5 luni de zile, a demisionat în martie 2020, cu puțin timp înainte de explozia cazurilor de Covid-19 în România. În paralel cu Costache, și directorul de achiziții din cadrul Ministerului Sănătății, Georgeta Bumbac, a deschis un proces împotriva lui Ungureanu. Ea a cerut 300.000 lei cu titlu de daune morale. Ambii au fost nemulțumiți de criticile și acuzațiile de corupție, sifonare de fonduri, etc, aduse de Ungureanu împotriva lor.

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache a deschis un proces împotriva deputatului Emanuel Ungureanu căruia i-a cerut daune morale în valoare de 400.000 lei. USR-istul Ungureanu i-a reprezentat în parlament pe clujeni, dar la ultimele alegeri parlamentare el nu a mai prins un loc pe listele din Cluj, așa că a fost transferat, pe linie de partid, în listele din județul Buzău pentru a nu-și pierde postul de deputat.

Victor Costache a fost ministru al Sănătății din PNL în perioada 4 noiembrie 2019 – 26 martie 2020, când și-a dat demisia din funcție exact când România se pregătea să intre în criza generată de pandemia Covid-19. Este un chirurg cardiolog din Iași.

Pe fondul apartenenței la ”bisericuțele” în care s-au ascuns afacerile din domeniul Sănătății din zona Moldovei, Ungureanu a criticat faptul că Costache nu vrea să verifice afacerile din zona respectivă.

”Din luna decembrie a anului 2019, am sesizat Corpul de Control al Ministerului Sănătății condus de liberalul, Victor Costache, cu privire la un lung șir de ilegalități comise la  Antibiotice SA Iași în ultimii 20 de ani!

Nu a fost trimis până astăzi  la Antibiotice SA Iași Corpul de Control al Ministerului Sănătății, nu am primit niciun răspuns la niciuna dintre întrebări, timp de 6 luni!

Urmăriți cu atenție întrebările din interpelare  și lanțul mafiot prin care se fură milioane de euro din bani publici, an de an, de 20 de ani!”, arată o parte din sesizările făcute de Ungureanu.

Fostul ministru al Sănătății a considerat că Ungureanu l-a ”interpelat” în mod defăimător și l-a dat în judecată.

El a solicitat constatarea ”caracterului de expresii jignitoare a expresiilor utilizate de pârât (Emanuel Ungureanu, n.red.) la adresa reclamantului (Victor Costache, n.red.) și obligarea pârâtului la înlăturarea efectelor negative ale acuzațiilor aduse la adresa reclamantului prin scuze publice, retractarea în mod oficial a declarațiilor mincinoase făcute la adresa reclamantului și retragerea articolelor defăimătoare la adresa reclamantului precum și a comentariilor generate de acestea din publicațiile online, de pe paginile de Facebook (atât ale publicației cât și ale paratului persoana fizică) sau de pe orice alte canale similare, precum și la înlăturarea pe cheltuiala acestora, din întreg mediul online a tuturor articolelor defăimătoare, a fotografiilor și a comentariilor generate de acestea, inclusiv prin solicitarea companiei Google să dispună de indexarea tuturor acestor materiale”, se arată în cererea, destul de lacunară, de chemare în judecată.

De asemenea, a cerut ca lui Ungureanu să i se interzică să publice pe viitor articole, fotografii, video-uri sau comentarii defăimătoare la adresa lui sau să asocieze numele fostului ministru cu fapte, întâmplări, relatări care nu au legătură directă cu acesta.

În final, Costache a mai avut pretenții de 400.000 lei cu titlu de daune morale.

Nea Costache Sănătății a rătăcit documentul

În instanțele clujene, fostul ministru al Sănătății a pierdut procesul în prima fază de judecată pe motiv că din dosar lipsea un act în original.

Procesul a fost judecat de Şoimiţa-Bianca POP, care i-a cerut să depună contractul de asistență juridică în original. Pentru că nici Costache și nici avocatul lui nu s-au conformat cerințelor făcute de judecător, cererea de chemare în judecată a fost respinsă.

”În speță, instanța reține că cererii de chemare în judecată i s-a alăturat o împuternicire avocațială, fila 13, care nu conținea elementele esențiale privind identificarea contractului de asistență juridică conform celor stipulate prin Anexa II la Hotărârea nr. Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 64/2011, sens în care, la data de 27.04.2021, la dosar a fost depusă o altă împuternicire avocațială, cu nr. 9519/2021, fila 82 verso.

Întrucât, această din urmă dovadă a contractului de asistență juridică a fost depusă în copie, față de prevederile art. 151 alin. 1 și 2 C.pr.civ. s-a pus în vedere reclamantului, la data de 10.05.2021, fila 93, conform art. 154 alin. 6 C.pr.civ., obligația de a depune în original împuternicirea avocațială, sub sancțiunea prevăzută de art. 82 C.pr.civ.

Astfel, în temeiul art. 82 alin. 1 C.pr.civ. „Când instanța constată lipsa dovezii calității de reprezentant a celui care a acționat în numele părții, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.”

Față de cele mai sus expuse, având în vedere că, deși legal citat reclamantul, nu s-a conformat până la termenul de judecată din data de 22.06.2021, obligației de a face dovada calității de reprezentant a persoanei mandate a-l reprezenta în fața instanței de judecată, prin depunerea în original a împuternicirii avocațiale, în temeiul dispozițiilor legale deja indicate, instanța va admite excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată de pârât, și în consecință, va anula cererea de chemare în judecată”, arată motivarea judecătorească.

Practic, Victor Costache l-a dat în judecată pe Ungureanu, dar nici el și nici avocatul lui nu au fost motivați să câștige procesul. Cu toate acestea, el contestat soluția magistratului

Ungureanu a scăpat de o ”bumbăceală” de 300.000 lei

Emanuel Ungureanu a acuzat-o de corupție și pe Georgeta Bumbac, unul dintre cei mai longevivi directori din cadrul Ministerului Sănătății și mâna dreaptă a fostului ministru Costache.

Ea a fost nemulțumită de faptul că Ungureanu a dezvăluit cumulul de funcții realizat de Georgeta Bumbac: secretar general al Ministerului Sănătății, membră în consiliile de administrație a 3 companii de stat (CNAIR, Aeroporturi București și Administrația Canalelor Navigabile) și asistent manager în proiectul european prin care se construiesc spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj.

Un adevărat tur de forță realizat de Bumbac!

Ca o întâmplare, nașul copilului ei este baronul PSD de Constanța, Felix Stroe, șeful PSD Constanța și parlamentar.

Ceea ce a făcut-o pe Bumbac să se inflameze și să deschidă un proces împotriva lui Ungureanu a fost că el a acuzat-o de ”crimă cu premeditare”.

”Principala responsabilă de această crimă cu premeditare este Georgeta Bumbac, mâna dreaptă a fostului ministru Victor Costache. Această pesedistă ţinută la piept şi de Guvernul PNL până acum câteva zile, a blocat finanţarea spitalelor în plină urgie naţională fără ca nici măcar un singur manager de spital să se revolte. Abia aseară, în 31 martie, în jurnalul Digi24 de la ora 23, obosită şi disperată, Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti a recunoscut că nu au venit banii de la Ministerul Sănătăţii pentru a putea achiziţiona echipamente de protecţie”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Potrivit deputatului, Bumbac a fost ordonator de credite ca Secretar General al Ministerului Sănătăţii şi „a comis o faptă penală de o gravitate extremă, a blocat câteva zeci de milioane de euro care ar fi putut salva vieţi”, a completat clujeanul.

În plângerea din instanță ea cere ca Ungureanu să-i plătească 300.000 lei, despăgubiri morale.

Însă, Bumbac nu a plătit taxa de timbru, în valoare de 180 lei, astfel că judecătorul i-a respins cererea.

”Întrucât reclamanta nu a adus la îndeplinire obligaţiile stabilite prin rezoluţie de către instanţă, la data de 3.12.2020, în temeiul art.200 NCPC, instanţa va dispune anularea cererii de chemare în judecată având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală”, arată rezoluția instanței.

Spre deosebire de Costache, care a contestat verdictul de respingere a plângerii, Bumbac s-a resemnat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.