Când credeam că am aflat toate șmecheriile lui Costică Pocol, afaceristul clujean nu ratează ocazia să ne surprindă încă o dată. Acesta și-a pierdut și și-a recâștigat casa de pe strada Sitarilor nr. 12 într-o singură zi prin intermediul unor persoane interpuse. 

În urmă cu câțiva ani, pe vremea când Costică Pocol era pus pe fapte mari și construcții ilegale, a cumpărat în baza unui împrumut baban de la Banca Comercială Română (BCR) mai multe camioane. Pentru a obține creditul, Pocol a gajat cu casa pe care și-a construit-o tot ilegal pe strada Sitarilor la numărul 12, din cartierul Dâmbu Rotund. Pentru că nu și-a plătit datoriile, față de Costică Pocol a fost demarată procedura de executare silită în anul 2014. Tot atunci, executorul judecătoresc, Iosif Nicolae Popan, a scos la vânzare prin licitație casa deținută de Pocol, însă timp de 8 ani nimeni nu s-a înghesuit să o cumpere. 

„Proprietatea este localizată în zona median periferică a Clujului, în Cartierul Dambul Rotund. Cartierul Dambul Rotund este amplasat în partea de nord a municipiului, imediat după zona Gării de Călători, principalele artere de circulație fiind B-dul Corneliu Coposu și strada Maramureșului. Cartierul reprezinta o zona de dezvoltare imobiliara intense în ultimul timp datorită faptului că s-au introdus rețelele de apă potabilă, canalizare și gaz pe toate străzile.

Proprietatea este formată din apartamentul nr. 2 și următoarele construcții aflate separat în curte: CII: terasa deschisa, 1 piscina; CIII: garaj auto cu 2 boxe; CIV: crama la subsol, la parter: foisor gradina, cu părțile indivize comune în cotă de 50/100. Apartamentul este situat într-o casă cu un regim de înălțime P+1+M și este compus din 4 camere și dependinte. Acesta este poziționat la mansardă. Acoperișul imobilului are sarpanta din lemn și învelitoarea din țiglă. Terenul este în suprafață de 399 mp.”, se arată în anunț. 

Vila lui Pocol, cumpărată cu 33.000 de euro

„Minunea” s-a întâmplat săptămâna trecută, când în urma licitației organizate la Baia Mare casa și-a găsit un proprietar. Însă nimic nu a fost întâmplător. La licitație s-au prezentat numai două persoane: un apropiat al lui Costică Pocol și omul lui Teofil Tripon, Dorniel Benche, acesta din urmă fiind „fericitul” câștigător. 

Cu toate că proprietatea scoasă la licitație este formată din patru camere, terasă deschisă, piscină, garaj auto, cramă și un teren de 399 de metri pătrați, prețul pe care Dorinel Benche, administratorul firmei Tripstar SRL, l-a plătit este unul derizoriu având în vedere cum evoluează piața imobiliară din Cluj-Napoca. Acesta a scos din buzunar numai 33.000 de euro. 

Potrivit surselor noastre, Dorin Benche nu a cumpărat casa pentru el, ci ar fi fost numai un pion care l-a ajutat pe Costică Pocol să își redobândească casa de pe strada Sitarilor nr. 12. Astfel Pocol și-a pierdut și și-a recâștigat casa într-o singură zi, pentru că, nu-i așa, prietenul la nevoie se cunoaște. 

Unul din motivele pentru care nimeni nu s-a înghesuit să cumpere casa lui Pocol în cei 8 ani de când executorul judecătoresc se chinuie să-i găsească un proprietar este faptul că în jurul construcției se ridică un fum negru, înecăcios ce miroase a ilegalitate, la fel ca și în cazul celorlalte construcții marca Pocol.

În anul 2008, Costică Pocol construia de zor fără nicio autorizație de construcție. La acel moment reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj (ISC Cluj) confirmau ilegalitatea și spuneau că „Lucrările de extindere a imobilului situat în Cluj-Napoca, strada Sitarilor  nr. 12, fuseseră demarate de investitorul Pocol Costică, fără ca la baza acestora să existe o autorizaţie de construire emisă conform prevederilor legale în vigoare. Urmare a constatării executării de lucrări de construire, în lipsa unei autorizaţii de construire, Direcţia Poliţia Comunitară, Serviciul Control Urbanism a sancţionat contravenţional investitorul, dispunând totodată sistarea imediată a lucrărilor şi iniţierea demersurilor pentru intrare în legalitate”. Mai mult, conform aceluiaşi răspuns, în condiţiile legale, Costică Pocol  trebuia să oprească imediat lucrările şi să intre în legalitate în caz contrar, autorităţile locale urmând a dispune demolarea construcţiei fără autorizaţie. În acest sens a fost dispus și un ordin de demolare, însă construcția a rămas tot în picioare. 

Șmecherii marca Costică Pocol

În ediția trecută, reporterii Gazeta de Cluj prezentau cum milionarul Dorin Bob a cumpărat un portofoliu de proprietăți de la Banca Italo Romena printre care se numără și două construcții marca Pocol: Parking Mărăști și Hotel Cristian. Dezvoltatorul imobiliar a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută când s-a trezit pe cap cu „păduchele” Costică Pocol, care, în baza unor acte ce miros a fals, deține 47 de locuri de parcare în imobil. Suspect este faptul că documentele care l-au făcut pe Costică Pocol proprietarul ultimului etaj al parkingului și a altor două locuri de parcare de la etajul II au fost semnate între anii 2006 și 2008, însă au fost autentificate la notar numai în anul 2012, când Parking Mărăști SRL era pe butuci și Pocol a ajuns la cârma societății, după ce ceilalți asociați s-au retras.

Cu toate că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj nu a vrut să recunoască actele semnate pe genunchi, apărute ca prin minune, și să înscrie în cartea funciară cele 47 de locuri de parcare deținute de Costică Pocol, Judecătoria Cluj-Napoca a emis o sentință prin care a decis că Pocol le poate intabula fără probleme.

O altă problemă care apare pe marginea acestui subiect este modul în care este asigurat accesul auto și pietonal. Mai exact, accesul auto și pietonal se face către o clădire ilegală pe care Primăria Cluj-Napoca trebuie să o demoleze. Costică Pocol este obligat de judecători clujeni printr-o decizie definitivă să demoleze etajul 4 din Piața Mărăști unde este amenajată o sală de fitness și SPA. Potrivit deciziei instanței, dacă până la finele anului trecut autorul construcțiilor ilegale desființează lucrările, trebuie să intervină primăria. Legea prevede ca administrația locală să angajeze o firmă de demolări care urmează să fie plătită pentru lucrări din banii proprietarului Pieței Mărăști. 

Cu toate că Emil Boc încearcă să arunce vina pe foștii primari și spune că a făcut tot ce i-a stat în putere în marea problemă din Mărăști, nu a verificat niciodată dacă accesul auto și pietonal este asigurat, dacă suprafața din teren coincide cu suprafața intabulată, să vadă dacă le sunt respectate drepturile proprietarilor, dacă beneficiază de căi de acces auto și pietonal așa cum se arată în CF.

2 COMENTARII

  1. Fara suparare, sa vinzi o casa la licitatie publica cu doar 33.000 de euro mi se pare ca miroase a ilegalitate si a penal. Se pare ca licitatia nu a fost publica iar acolo au participat doar anumite persoane cu interese. Ce inseamnă asta? Executorul Popan e bun de trimis in judecata fiindca a facut jocurile si nu si-a respectat meseria. Dar cata vreme autoritatile dorm, executorii isi pot face mendrele linistiti.

  2. Benche e extensia lui Pocol, adica si-a recuperat casa prin intermediari. Probabil ca anumiti creditori au fost fraudati sau persoane din cadrul creditorilor, inclusiv executorul au pus botul la savarina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.