Sala Polivalentă BT Arena a fost transformată degeaba în centru de spitalizare acum câteva luni, pentru că oricum nu a fost folosită nici măcar o singură zi, paturile fiind demontate din cauza cererilor pentru competițiile sportive.

În contextul luptei împotriva coronavirusului, invocând principiul “paza bună trece primejdia rea”, primarul Emil Boc împreună cu prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, susțineau că dacă situația va degenera, paturile aflate acum în posesia ISU Cluj ar putea fi remontate și refolosite.

Toate numai vorbe-n vânt pentru că oricum nu se plănuiește remontarea paturilor la nivelul Sălii Polivalente.

În luna mai a anului 2020, clujenii au transformat Sala Polivalentă BT Arena într-un centru de spitalizare pentru bolnavii de coronavirus. În respectiva sală au fost montate 350 de paturi, dotate complet. Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat atunci că acesta ar fi planul de rezervă, “ultima linie a frontului în cadrul bătăliei împotriva coronavirusului”. “Sperăm să nu-l utilizăm niciodată, dar, cum spune românul, paza bună trece primejdia rea”, mai declara atunci primarul Emil Boc.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, susținea tot în același context că implementarea paturilor la nivelul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca este o măsură prevăzută în Planul strategic medical de reorganizare a asistenței spitalicești din județul Cluj pe ultima linie. După ce epuizăm toate resursele spitalicești ajungem la spitalul de campanie organizat într-un parteneriat de succes la Sala Polivalentă, se exprima atunci prefectul de Cluj.

Centrul de spitalizare de la nivelul sălii sportive costase aproape un milion de lei, iar paturile implementate intraseră ulterior în proprietatea ISU Cluj. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, declarase în contextul demontării paturilor că, dacă va fi nevoie, paturile pot fi remontate în maximum 3 zile.

Pe atunci, în Cluj erau doar 35 de cazuri de coronavirus. La momentul prezent, Clujul are de aproape 16 ori mai mulți infectați decât atunci, raportându-ne la ultimele date actualizate, până la momentul redactării acestui material, în ceea ce privește infectații clujeni. Și asta doar din datele care permit numărarea rezidenților înregistrați în județ, întrucât sunt încă suficiente persoane care locuiesc în județul Cluj, fără a avea reședință aici sau fără a deține viză de flotant.

De ce nu se redeschide Sala Poliventă. Acolo nu pot fi tratate cazurile medii sau grave

Contactat de către ziarul Gazeta de Cluj, prefectul Mircea Abrudean susține că remontarea paturilor în Sala Polivalentă BT Arena în contextul prezent nu-și are rostul întrucât la nivelul instituțiilor medicale sunt internați doar pacienții care prezintă un grad de risc și care nu ar putea fi tratați într-un centru de spitalizare precum cel menționat.

“Sala Polivalentă a fost dotată cu paturi de către Auchan România, o investiție privată, fără nicio cheltuială publică. Nu este oportună la momentul prezent pentru că, în Sala Polivalentă nu pot fi tratate cazuri medii sau grave, ci doar cele ușoare sau cazurile celor asimptomatici, care în momentul de față stau acasă. La momentul respectiv, legislația nu permitea ca persoanele pozitive să stea acasă. Acela a fost motivul pentru care am gândit Polivalenta, în cazul în care situația ar fi degenerat, să ducem acolo persoane pozitive, asimptomatice sau cu forme ușoare. În acest moment, aceste persoane stau acasă pentru că nu pot fi tratate.

Pacienții infectați cu Covid-19 care sunt internați, sunt internați pentru că prezintă un grad de risc. În momentul în care medicii consideră că aceștia pot sta acasă, sunt trimiși automat acasă. La Sala Polivalentă nu ar putea fi tratate forme medii de coronavirus. Persoanele care sunt internate la momentul actual nu au forme ușoare de coronavirus, ci sunt cel puțin forme medii.”

Cu toate acestea, pacienți infectați cu coronavirus, dar vorbim aici de cazuri ușoare, slabe, au declarat off-the-record pentru ziarul Gazeta de Cluj că au fost internați. Astfel, rămâne încă în picioare propunerea redeschiderii centrului de spitalizare de la BT Arena pentru a veni în sprijinul spitalelor.

Autorități și medici susțin că la nivelul județului Cluj situația epidemiologică nu este una severă, însă declarațiile primite de către Gazeta de Cluj semnalează total opusul. Cadrele medicale sunt depășite de situație, tot mai mulți pacienți sunt puși pe listele de așteptare.

În acest sens, reporterul a încercat să ia legătura în repetate rânduri cu primarul municipiului Cluj-Napoca, însă fără succes.

Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, la nivelul județului sunt disponibile 560 de paturi pentru pacienții infectați cu coronavirus. Dacă facem un calcul aritmetic simplu și adunăm toți clujenii infectați cu covid din ultimele două săptămâni, ajungem la un număr de peste 6.000 de infectați. Concret, în ultimele două săptămâni, raportându-ne la momentul redactării acestui material, 6.239 de clujeni au fost infectați cu coronavirus. Dacă 10% dintre aceste cazuri implică simptome medii sau grave de coronavirus care necesită internare, ridicăm o întrebare – unde sunt tratate toate cazurile grave de Covid-19? În instituțiile medicale în mod cert nu sunt locuri disponibile pentru pacienții. Oare ajung să moară acasă?

Clujul nu e în situația de la Balș, dar nici departe nu e

Medicul Florin-Vasile Stamatian susține la rândul său că situația la Cluj nu este gravă, “Clujul nu e în situația de la Balș”. DACĂ este chiar așa cum spune domnul Stamatian, în mod cert Clujul nu e departe de situația de la Spitalul Matei Balș din București, holurile devenind acolo un fel de “spital” funcțional unde li se administrează pacienților diverse tratamente sau oxigen.

“Nu are sens să se deschidă acum Sala Polivalentă. Polivalenta era necesară atunci când erau mulți care trebuiau ținuți în carantină. Pentru că acolo nu existau paturi de Terapie Intensivă, acolo erau numai pentru izolare.

În momentul de față, s-a mai schimbat un pic politica. Se stă la domiciliu dacă ești asimptomatic, plus că nici nu mai avem un tranzit așa de mare pe județ, să vină la aeroport și să trebuiască să-l izolezi undeva. Până când nu există un val de felul ăsta, nu este necesar să se deschidă Polivalenta”, este de părere Florin-Vasile Stamatian.

“Ce s-a făcut, și e foarte bine că s-a luat măsura acesta, s-au creat paturi suplimentare la Terapie Intensivă că acolo e problema. Și s-a redeschis Medicala 1, cu 8-10 paturi de Terapie Intensivă, s-a mărit capacitatea la Boli Infecțioase, deci Clujul nu e în situația de la Balș, unde au fost puși pacienți pe coridor. S-a acționat din timp, între timp a început să se ocupe și Clujana de covid, s-a reactivat Recuperarea, deci în momentul de față Clujul stă bine”, susține medicul.

Sala Polivalentă ar putea deveni necesară după alegeri

Potrivit medicului Stamatian, Sala Polivalentă ar putea deveni necesară “numai în situația în care se întâmplă ceva după alegeri și înainte de Sărbătorile de iarnă să avem iarăși o invazie de persoane care vin din zone roșii, din Spania, din Italia, deși și acolo s-au mai liniștit puțin lucrurile.”

Referitor la personalul medical, Florin-Vasile Stamatian a spus că “nu sunt niciodată cadre medicale suficiente.”

“Pentru anchete epidemiologice se pot și forma oameni, nu trebuie neapărat să fie doctori. Marea problemă este în cazul medicilor de la Terapie Intensivă, este o problemă și în cazul medicilor anesteziști. Deocamdată Clujul stă destul de bine, deși, deja preventiv, la Ginecologie sunt trei anesteziști. De mâine unul este deja mutat la Medicală 1 ca să fie acolo persoal suficient. Mai rămân și la noi o parte fiindcă trebuie să avem grijă și de cei care nu sunt infectați cu coronavirus, dar suferă de o altă patologie care poate reprezenta o urgență”, a declarat Florin-Vasile Stamatian pentru Gazeta de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.