Firma CPL Concordia, cu patronat italian, furnizorul de gaze naturale din Apahida, încearcă să preia rețeaua de conducte din comună prin metode abuzive. Rețeaua aparține locuitorilor, prin intermediul firmei G 500 Investment SA, care a făcut plângeri penale împotriva italienilor pentru că angajații s-au apucat să taie conductele, însă procurorii clujenii care au anchetat cazul nu au văzut nici o faptă penală.
Reprezentanții firmei G500 Investment SA din Apahida, care sunt proprietarii rețelei de conducte de gaze naturale din comună, acuză firma italiană CPL Concordia, care furnizează gazele naturale în zonă, de distrugere, furt și executarea de lucrări fără autorizații. Practic, angajații firmei italiene au fost puși să taie mai multe porțiuni din conductă pentru a prelua, fără să plătească nici un ban, rețeaua. Chiar dacă rețeaua era funcțională, CPL Concordia a secționat în mai multe locuri conducta de gaz lăsând mai multe familii fără gaze naturale. Reprezentanții firmei italiene au tăiat conducta sub pretextul că anumite ar fi fost deteriorate de o serie de lucrări ale administrației locale, lucru contrazis de o expertiză făcută la fața locului.
Administratorul rețelei de gaz, Vălean Răchișan a făcut o plângere penală împotriva firmei CPL Concordia, dar procurorii au clasat dosarul.
”Între societățile noastre a existat un șir lung de procese, civile și penale, care s-au finalizat în soluție irevocabilă, rămânând statuat cu puterea lucrului judecat că societatea noastră (G500 Investment, n.red.) este proprietara rețelei de gaze naturale. Când lucrurile păreau că merg pe un făgaș normal, urmare a faptului că CPL Concordia a achitat de bună voie suma dispusă de instanța de judecată (un milion de lei, n.red.), au început șicanele acestora care, în prezent, au îmbrățișat aspecte penale, de o gravitate deosebită”, arată Răchișan în plângerea penală.
Mai mult, din 2014 CPL Concordia ar trebui să plătească o chirie pentru folosirea rețelei de 8.000 de euro/lună, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Firma locuitorilor din Apahida a făcut o plângere penală, însă procurorii au clasat dosarul, soluția fiind menținută și de către instanțe. Mai mult, judecătorii i-au pus pe apahideni să plătească italienilor de la CPL Concordia și 8.000 de lei, onorariul avocaților.
Cu alte cuvinte, procurorul Flaviu Dobrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, și judecătorii clujeni nu au văzut nimic în neregulă în faptul că angajații unei firme, fără a deține o autorizație de construcție, s-au apucat să taie o rețea de gaze naturale aflat în proprietatea altcuiva.
Italienii vor să pună mâna pe rețea
Reprezentanții CPL Concordia spun că au tăiat țevile de gaz din cauză că ar fi apărut o serie de fisuri la punctele de sudură ale rețele, fapt constat de o expertiză făcut de Ștefan Cosmeanu, fostul președinte a Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Însă, trebuie menționat că Cosmeanu este persoana care i-a băgat în afaceri pe italienii de la CPL Concordia. De asemenea, la dosarul cauzei există o altă expertiză, făcută de inginer expert care nu are nicio legătură cu afacerea CPL Concordia, și care arată că rețeaua de gaz nu a avut vreo defecțiune.
Vălean Răchișan spune că cei de la CPL Concordia încearcă să se folosească de prevederile Legii energiei electrice și gazelor naturale (L 123/2012) pentru a deveni proprietarii rețelei fără să plătească nimic. ”Un articol din Legea 123/2012 spune că, concesionarul, adică CPL Concordia în cazul nostru, poate să înlocuiască bunurile în urma unor necesități apărute în scopul modernizării, măririi capacității sistemului sau ca urmare a creșterii gradului de uzură ori deteriorării acestora; concesionarul are obligația să înlocuiască aceste bunuri în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE în acest scop; concesionarul este proprietarul bunurilor astfel înlocuite. Cu alte cuvinte, cei de la CPL Concordia încearcă să înlocuiască segmente din rețea pentru a deveni proprietarul întregii rețele!”.
Justiția le-a dat ”gaz” apahidenilor
Epopeea gazului din Apahida a început în 1992 când Guvernul Stolojan a aprobat Hotărârea de Guvern numărul 566 prin care se aproba introducerea gazului în comuna clujeana prin contribuţia exclusivă a cetăţenilor. Fiecare apahidean a fost nevoit sa plătească, la vremea aceea, 800.000 lei vechi, în condiţiile în care salariul lunar se situa în jurul valorii de 20.000 lei vechi. O altă problemă este că nici Guvernul României, nici Primăria comunei Apahida nu au contribuit cu vreun leu la realizarea acestei instalaţii. Pentru a-şi proteja investiţia, apahidenii s-au constituit, în anul 1999 în două societăţi: SC G500 Investment SA Sânnicoara şi G400 Investment SA Dezmir. În satele Apahida şi Pata au rămas asociaţiile cetăţeneşti, fără personalitate juridică. Aceste două firme şi-au înscris în capitalul social toată reţeaua de gaz realizată pe banii lor, cele două societăţi având ca obiect de activitate distribuţia gazului metan. În 1995, după ce reţeaua de gaz a fost finalizată, aceasta a fost predată Distrigaz Nord, această societate realizând distribuţia gazului metan în comună până când SC Concordia SRL a preluat acest serviciu. După câteva runde de procese prin sălile de judecată din Cluj Napoca, în 2010, ASOCIAŢIA DE CETĂŢENI PENTRU INTRODUCEREA GAZULUI METAN DIN APAHIDA au ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecătorii au ţinut dosarul un an de zile pentru a-l trimite spre rejudecare la Cluj.
Tunul cu gaz
Afacerea rețelei de gaz de pe raza comunei Apahida a fost un adevărat tun dat la începutul anilor 90, dar ecourile se mai aud și acum. Spre exemplu, firma care acum distribuie gazul în acea zonă este reclamată că practică prețuri mult prea mari, chiar dacă rețeaua de distribuție pe care o folosește a fost plătită și instalată din banii oamenilor. Mai mult, cei de la CPL Concordia au folosit pentru câțiva ani buni, cu titlu gratuit, această rețea de distribuție.
Conform unui proces care a avut loc la Curtea de Apel Cluj, în urmă cu șapte ani, italienii de la CPL Concordia au preluat gratuit rețeaua de distribuție a gazului din Apahida de la Ministerul Economiei, care la data respectivă era condus de omul de afaceri Dan Ioan Popescu, de altfel locuitorii din zonă spun că fostul ministru a avut de câștigat de pe urma acestei concesiuni cu titlu gratuit, nefiind nici un secret că Dan Ioan Popescu, împreună cu soția lui, sunt implicați în afaceri din domeniul energiei. La scurt timp după această concesiune, sătenii, organizați în cadrul a două asociații, au dat în judecată Ministerul Economiei și firma italiană și au câștigat să fie despăgubiți.
Se folosesc de rețea fără contract
Un lucru pe care nu l-au văzut nici procurorii și nici judecătorii în acest caz este faptul că între CPL Concordia și proprietarii rețelei de gaz nu există un contract.
Încă din 2014, reprezentanții G500 Investment SRL s-au adresat instanțelor clujene pentru a obliga firma CPL Concordia să încheie un contract pentru folosința rețelei de la gaz. Tribunalul Comercial Cluj a respins cererea firmei G500, dar curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cauzei. Tribunalul Comercial a repus pe rol dosarul, dar nu a reușit nici acum, după aproape patru ani să dea un verdict.
Însă, în motivarea Curții de Apel Cluj, care a dispus rejudecarea cauzei, se arată că ”deși CPL concordia beneficiază de folosința bunurilor (adică a rețelei, n.red.) prin efectul legii, în baza licenței de exploatare, dreptul de folosință nu este gratuit și nici nu poate fi exercitat în mod arbitrar sau exorbitant de către titular. (…) Pentru exploatarea în bune condiții a rețelei și realizarea activității de transport și distribuție este în mod necesar și legal ca și condițiile de exercitare a acestuia să fie prevăzute în contract”, arată motivarea Curții de Apel Cluj.
Justitia trebuie sa ramana „independenta” ca sa poata servi in continuare interesele firmelor straine in defavoarea interesului public romanesc; asta e miza, in fapt
Coooorect!