Sute de credincioși din zona municipiului Dej se confruntă cu o situație absurdă: nu pot ajunge cu mașina la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată pe Dealul Bacăului. Lăcașul de cult este înconjurat de pădure, iar drumul istoric de acces a fost intabulat, din eroare, ca proprietate a Composesoratului „Carpenul” Dej. Mănăstirea a fost nevoită să deschidă un proces în instanță pentru a-și putea exercita un drept elementar: accesul la propriul teren.

În martie 2025, mănăstirea a cerut printr-o ordonanță președințială acces provizoriu pentru enoriași, călugări și preoți, atât pietonal cât și cu vehicule. Reprezentanții acesteia au argumentat că izolarea fizică încalcă dreptul la libertatea religioasă, iar accesul era garantat din perioada interbelică, printr-un drum ce figura în vechile cărți funciare.

Composesoratul a acceptat doar trecerea pietonală, invocând protecția mediului și faptul că drumul este un fost traseu forestier închis și acoperit de vegetație. De asemenea, au susținut că mănăstirea a demarat construcții fără autorizație și că accesul auto ar putea cauza distrugeri iremediabile fondului forestier.

Ce a decis instanța:
Judecătoria Dej a dat parțial dreptate mănăstirii. A admis accesul pietonal și cu căruțe, dar a refuzat accesul auto, considerând că impactul asupra mediului este ireversibil și că soluționarea pe fond a cauzei trebuie să stabilească definitiv drepturile de servitute. Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile.

Mănăstirea, înființată în 2022 și aflată în plin proces de dezvoltare, a propus chiar un schimb de terenuri pentru a rezolva conflictul, însă oferta a fost respinsă. Reprezentanții săi spun că situația afectează grav libertatea religioasă a credincioșilor, mai ales a celor în vârstă sau cu dizabilități, care nu pot parcurge pe jos drumul de 130 de metri prin pădure.

Sursa: stiridecluj.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.