Două femei, între care o fostă angajată a băncii Patria Credit, au contractat în mod fraudulos nu mai puţin de opt credite, în numele unor rude apropiate sau pensionari din comuna Iclod, judeţul Cluj, valoarea totală a prejudiciului creat fiind de 53.014,82 lei şi 4.742,36 euro. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Gherla. Părţile civile şi persoanele vătămate prezente la ultimul termen de judecată arată că există posibilitatea unei împăcări în situaţia în care inculpatele achită prejudiciul cauzat pentru fiecare dintre ele.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatelor Pop Ana – pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv Albuş Floarea-Cornelia – pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, pentru Rodica Rus s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ – amendă în sumă de 500 lei.
Schema înşelăciunii
Pop Ana a fost angajată la SC Capa Finance IFN SA, actualmente Patria Credit IFN SA Bucureşti, pe postul de funcţionar economic. Şi-a desfăşurat în mod efectiv activitatea la punctul de lucru din localitatea Iclod. Potrivit fişei postului, Ana Pop avea importante responsabilităţi în domeniul procesului de creditare, sarcina ei fiind aceea de a edita contractele de împrumut şi garanţie, precum şi formularele de aprobare. De asemenea, trebuia să susţină dosarele de creditare în faţa comitetului de aprobare format din coordonatorul operaţiunilor rurale, directorul regional şi după caz, directorul general adjunct.
La scurt timp după angajare, Pop Ana a cunoscut-o pe Albuş Floarea-Cornelia, care avea de achitat rate lunare pentru un credit contractat anterior. După ce Albuş a încercat, fără succes, să-şi refinanţeze creditul, la începutul anului 2007 a ajuns la o înţelegere cu Pop Ana, care urma să-i asigure sprijin material şi moral în vederea încheierii unor contracte de creditare fictive pe numele unor persoane din comuna Iclod. Titularii menţionaţi în contractele fictive nu aveau cunoştinţă despre manoperele făcute cu rea credinţă ale celor două învinuite.
În perioada 27 martie 2007-18 iulie 2008 Albuş Floarea-Cornelia, cu sprijinul Anei Pop, a indus în eroare reprezentanţii legali ai băncii Patria Credit IFN Bucureşti prin întocmirea documentaţiei şi prezentarea unor documente cu semnături contrafăcute, determinându-i să aprobe încheierea unui număr de opt contracte de creditare pe numele a şapte persoane. Contractele de creditare au fost semnate în fals de către Albuş Floarea-Cornelia. Un singur contract a fost semnat, în fals, de către Rus Rodica, soţia titularului. Părţile vătămate nu şi-au dat niciodată acordul pentru încheierea vreunui contract de împrumut pe numele lor.
Pop Ana era cea care redacta contractele de împrumut şi completa cererea pentru obţinerea acestuia, precum şi anexele la contract, valoarea totală a împrumuturilor astfel obţinute fiind de 53.014,82 lei şi 4.742,36 euro. O parte din valoarea totală a împrumuturilor a fost achitată de către cele două femei, dar, din momentul în care nu au mai dispus de resurse pentru achitarea ratelor, pentru a evita descoperirea înşelăciunii, Albuş Floarea-Cornelia a plăsmuit cereri de reeşalonare în numele părţilor vătămate.
Prima ”floare”
Primul credit obţinut de cele două femei a fost contractat în cursul lunii martie 2007, când Albuş Floarea a pus la dispoziţia Anei Pop fotocopiile unor documente (buletine de identitate, dovada veniturilor) aparţinând părţilor vătămate. Albuş a obţinut anumite documente mult timp în urmă, după ce i-a indus în eroare susţinând, că doreşte să obţină un credit în nume propriu şi are nevoie de giranţi.
Nora şi sora, puse la plată
În toamna anului 2007 Albuş Floarea-Cornelia s-a deplasat la locuinţa altor viitoare victime, care nu era alta decât familia surorii sale, pe care a convins-o să-i încredinţeze actele de identitate sub pretextul că doreşte să le rezolve formalităţile impuse de Primăria Iclod pentru a putea beneficia de lemne de foc. Astfel a reuşit să obţină actele de identitate, precum şi o adeverinţă de venituri de la locul de muncă al cumnatului său.
Câteva luni mai târziu, Albuş Floarea-Cornelia s-a înţeles Rus Rodica să încheie un contract de împrumut în numele soţului acesteia. Aşa încât, pe 3 decembrie 2007, cele două i-au înmânat Anei Pop toate actele necesare pentru încheierea unui contract de împrumut, Rodica Rus semnând cererea pentru obţinerea împrumutului, precum şi anexele la contract. De asemenea, Rus Rodica a semnat în fals o împuternicire prin care era îndrituită să semneze contractul de împrumut şi să ridice suma împrumutată în locul titularului, soţul său.
Următoare victimă a fost nora Floarei Albuş, de a cărei încredere se bucura, având astfel acces la documentele personale ale nurorii.
Au dat iama în pensionari
După rude, Albuş Floarea a trecut la pensionarii din sat. Astfel, la începutul anului 2008 învinuita Albuş Floarea-Cornelia a obţinut actul de identitate şi o adeverinţă de venit a unui pensionar din Iclod, în urma promisiunii, că îi va rezolva formalităţile necesare în vederea eliberării unei autorizaţii de “comerciant persoană fizică” de la Administraţia Finanţelor Publice Gherla. A ataşat la copia acestor documente, un cupon de pensie şi o copie a buletinului de identitate al propriei soacre şi cu aceste documente s-a mai născut un contract de împrumut cu ajutorul Anei Pop.
Următorul contract a fost întocmit după ce Albuş a obţinut de la doi soţi pensionari din Iclod actele de identitate şi cupoanele de pensie susţinând, că doreşte să obţină un credit în nume propriu şi are nevoie de giranţi, învinuita Albuş Floarea-Cornelia a pus la dispoziţia învinuitei Pop Ana aceste documente în vederea fotocopierii. La data de 19 mai 2008 funcţionara a tehnoredactat contractul de împrumut şi a completat cererea pentru obţinerea împrumutului, precum şi anexele la contract.
O altă bătrână a fost pedepsită sub pretextul că doreşte să-i rezolve formalităţile impuse de Primăria Iclod pentru a putea beneficia de lemne de foc. Profitând de faptul că partea vătămată este o persoană în vârstă, Albuş a reuşit să obţină buletinul de identitate şi două cupoane de pensie. La aceste înscrisuri a anexat copii ale documentelor obţinute în mod fraudulos, anterior, de la alte persoane, cu scopul de a încheia un contract de creditare fictiv, contract tehnoredactat şi completat de Pop Ana.
În sfârşit, ultima victimă, tot o femeie în vârstă, pensionară, a fost convinsă să-i încredinţeze actul de identitate şi două cupoane de pensie, fără a-i dezvălui intenţia de încheia un contract de împrumut pe numele vătămate.Toate persoanele implicate fără voia lor au primit înştiinţări de la Patria Credit pentru neplata ratelor la creditele contractate şi sume importante au fost poprite din veniturile lor, care uneori erau biete pensii de câteva sute de lei.