Contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii normale de muncă vor creşte cu 3,8 puncte procentuale de la 1 februarie, şi nu cu 3,3 puncte procentuale, cum anunţa iniţial guvernul, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale. Astfel, contribuţiile cresc începând de duminică la 31,3%, de la 27,5% în decembrie 2008. Bugetul asigurărilor sociale de stat, excedentar până în octombrie 2008, a trecut pe deficit în noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei.
 
Pentru întregul an 2008, Finanţele au prevăzut, în schiţa de buget transmisă sâmbătă partenerilor sociali, un deficit la bugetul de pensii de 725,8 milioane lei. Joi, Guvernul a anunţat că majorează contribuţiile de asigurări sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel încât să revină la nivelul celor aplicate în prima parte a anului 2008. Prin decizia Finanţelor de a majora peste nivelul luat iniţial în calcul de guvern, bugetul asigurărilor sociale devine excedentar, cu un plus de 221 milioane lei în acest an, faţă de un deficit de 70 milioane lei, cât s-ar fi obţinut cu o majorare cu doar 3,3 puncte procentuale.
Un alt plus de încasări se obţine şi prin blocarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% în acest an, fiind anulată creşterea la 2,5% din programarea anterioară. Proiectul de buget transmis sâmbătă de Finanţe sindicatelor şi patronatelor va mai fi discutat luni cu partenerii sociali, însă blocarea contribuţiei pe pilonul II a fost propusă chiar de sindicate, tocmai pentru a susţine bugetul pubic de pensii. Astfel, pentru anul 2009, cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorată de angajaţi de 10,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here