Numărul locurilor de muncă vacante în România a crescut, în primul trimestru din 2013, până la 28.000, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,66%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi.

Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie-martie 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,66%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, şi cu 0,05 puncte procentuale în comparaţie cu perioada similară din 2012.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 28.000, în creştere cu 4.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 3.100.

Datele INS relevă că, în primele trei luni ale anului, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,58%), administraţie publică (1,52%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,33%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,11%) şi cele din învăţământ (0,15%).

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.200 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,89%.

Totodată, sectorul bugetar a însumat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante, după cum urmează: 3.900 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, 3.700 locuri vacante în administraţie publică şi 600 locuri în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv în alte activităţi de servicii (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparaţie cu trimestrul similar din 2012, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat, în acest an, cele mai accentuate creşteri în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,40%), respectiv în administraţie publică (+0,37%), iar la polul opus, cele mai importante diminuări s-au regăsit în informaţii şi comunicaţii (-0,19%), urmate de cele din construcţii (-0,18%), din servicii administrative şi servicii suport (-0,17%).

Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare şi administraţia publică (+900 locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de sănătate şi asistenţă socială (+800), în timp ce în construcţii s-a consemnat o diminuare de 500 locuri vacante.

Conform INS, în trimestrul I 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,89%), iar la polul opus s-au situat ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,38%) şi cele aferente lucrătorilor în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (0,44%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (7.000 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (4.800 locuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here