Începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%, anunță marți Ministerul Muncii, după o discuție cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit.

Potrivit Guvernului, formula de calcul ia în considerare:

  • Rata inflației de 5,0 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză;
  • 2,1 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT;
  • Creșterea câștigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei) în câștigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (5.889 lei la sfârșit de an 2022, în creștere cu 6,68% față de începutul de an 2022) este de 43,3%;
  • O parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.

„În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 mld lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit”, mai transmite Guvernul.


sursa: stiripesurse.ro

Citește și: Moment istoric: a fost dezmembrată cea mai mare rețea de trafic de cocaină din Europa

2 COMENTARII

  1. In conditiile in care tara are un camp foarte redus al muncii,al proceselor de productie,in industrie si agricultura,cum se poate vorbii despre o crestere a venituli minim?E o minciuna,o farsa jidaneasca.Grafice de doi bani.Productivitatea muncii unei natiuni se mareste numai in conditiile industriualizarii tarii.Ori Romania actuala este un jalnic topogam lustruit de alunecarile la vale,in neant a valorilor,a muncii.N N Constantinescu,cu toate limitele arogantei lui, a atras atentia asupra starii Capitalismului si a Socialismului.Acestea impreuna,imbinate in mod stiintific,vor fi motrul societatii umane.Ori acum nu e decat un Capitalism ajuns la stadiul Imperialismului salbatic.Dumnezeu cu mila.

  2. China actuala realizeaza aceasta idee geniala.Acolo se va intemeia viitorul societatii umane.In rest nu e decat praf si pulbere.Jidanii nu prea au iuntrare in puritaea solara a traditiilor acestui popor muncitor,cinstit si intreprinzator,care a urmat directiile milenare ale solilor valahi(geto-daci)de dezvoltare a omenirii,petrecute acum cateva mii de ani.Se poate face o dezvoltare formidabila a cestei realitati ancestrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here