Economistul Adrian Negrescu atrage atenția că problema datoriilor externe în creștere ale României nu constă în împrumuturile în sine, ci în dobânzile mari și, mai ales, în modul în care sunt utilizate fondurile.
„Datoria externă totală a României continuă să crească şi în noiembrie 2024 a sărit pragul de 200 miliarde euro. În condiţiile în care MFP estimează că, în acest an, vom avea nevoie să împrumutam peste 46 mld. de euro, este posibil să trecem de 250 de miliarde. Am spus-o în repetate rânduri. Problema nu este neapărat că ne împrumutăm, ci la ce dobândă (cea mai mare din UE) şi, mai ales, la ce folosim banii”, a afirmat economistul Adrian Negrescu. pe pagina sa de Facebook.
El a mai spus că în ultimii cinci ani, România a împrumutat peste 200 de miliarde de euro, din care cei mai mulţi bani s-au dus pe pensii şi salarii. De asemenea, el susține că investiţiile nu reprezintă nici macar 15% din banii împrumutaţi şi din acestea, „în afară de stadioane, săli de sport/nunţi şi alte proiecte fără impact real în economie”, prea puţini bani au fost investiţi în infrastructura de transport, educaţie, sănătate sau infrastructura militară.
„Altfel spus, prosperitatea clamată de politicieni a fost indusă artificial cu perfuzii financiare din împrumuturi. O dovadă de inconştienta administrativă, calea sigură către un blocaj financiar de proporţii. Deja există semnale din ce în ce mai alarmante legate de îngustarea marjei de creditare a României. Sunt tot mai mulţi investitori care evită România din cauza lipsei unei strategii coerente de gestionare a datoriei publice, a deficitului bugetar. De la perfuziile cu bani de împrumut riscăm în curând să ajungem direct la terapie intensiva şi electroşocurile asigurate de FMI”, avertizează Adrian Negrescu.
sterile protv.ro