Economia românească va înregistra în 2013 o creștere de 2,4%, stimulată de recolta bună și de creșterea exporturilor spre țările non-membre UE. Ritmul de creștere se va accelera în perioada 2014-2017, ajungându-se la o rată medie anuală de aproape 4%, se arată într-un raport emis de The Economist Intelligence Unit (EIU), un think-tank al prestigiosul grup „The Economist”, citat de presa centrală.

Raportul despre România al EIU arată că țara noastră a înregistrat a treia cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru – atât față de trimestrul anterior, cât și față de perioada similară din 2012.

Pentru acest an, EIU prognozează o creștere de 2,4%, trend care se va menține și în anii următori, ceea ce va duce la o medie anuală de puțin sub 4% pentru perioada 2014-2017.

Veștile bune  nu se opresc aici: producția industrială brută a crescut cu 4% în aprilie față de martie și cu 19% în ultimul an.

Procesul de creștere al României se bazează pe bunele rezultate înregistrate la export în primele cinci luni din 2013. Odată cu dezvoltarea sectorului extern a crescut și cererea pentru produse industriale. Mai exact, valoarea exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni, ba chiar cu 15,5% în luna aprilie 2013 față de aprilie 2012 (procente calculate la valoarea în euro).

Potrivit raportului EIU citat de presa centrală, îmbunătățirea absorbției fondurilor europene va contribui la investițiile în infrastructură, ceea ce va crește și mai mult potențialul de export pe termen lung.

De asemenea, analiștii „The Economist” prognozează o scădere graduală a inflației începând de anul viitor și până la finele lui 2017, când inflația va ajunge la 2,7%.

Pentru acest an, bugetul pune accent în special pe creșterea încasărilor. Țintele bugetare consolidate se bazează pe o creștere a PIB prognozată la 1,6% pentru 2013, dar analiștii citați estimează o creștere mai mare a PIB.

În ceea ce privește stabilitatea politică din țară, analiștii notează că prin câștigarea unei majorități de două treimi în Camera Deputaților și Senat, USL se află într-o poziție puternică și cel mai probabil va finaliza cu succes mandatul de patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here