44 de milioane de lei sunt banii datorati de catre firme autoritatilor locale

Cretu falimenteaza primaria Bistrita prin masuri populiste

Oficialii care conduc municipiul Bistrita „folosesc” banul public dupa bunul lor plac si sfidand orice lege. Edilul Ovidiu Cretu nu recupereaza datoriile de peste 44 de milioane de lei ale primariei, dar le mareste salariul angajatilor dupa bunul plac si fara fundament legal. Primaria Bistrita in frunte cu populistul Cretu a acordat sporuri ilegale angajatilor institutiei publice. Este o concluzie a Curtii de Conturi in urma unui audit efectuat la sfarsitul anului 2010. Masurile populiste sunt un atu pe care Cretu l-a avut in maneca pana cand organele de control l-au prins „cu mata-n sac” si cu banii-n mana si au castigat un prim proces cu el, chiar pe teritoriul lui. Oficialitatile locale au facut recurs mai mult pe motive personale decat pe motive de drept. Gazeta de Bistrita v-a prezentat in trecut ca angajatii primariei Bistrita primesc bonusuri substantiale si ca primeau sporuri de haine a cate 1.200-1.400 de lei pentru fiecare din cei 700 de angajati.

Cretu refuza 44 de milioane de lei

Cretu duce primaria Bistrita in cea mai mare criza financiara din ultima perioada. Datoriile firmelor si persoanelor au crescut fata de institutia publica cu 27% si daca somatiile de plata se fac doar dupa bunul plac al primarului exista posibilitatea ca primaria sa intre cat de curand in incapacitate de plata. Un sfert din bugetul primariei Bistrita este blocat datorita faptului ca angajatii institutiei nu isi fac treaba si nu trimit somatiile de plata decat in mod aleatoriu. Astfel, firmele si persoanele fizice au ajuns sa fie datoare la institutia de stat cu 44 de milioane de lei dintr-un buget total de 170 de milioane de lei. Decat sa se preocupe de datoriile pe care le-ar putea recupera si ce ar putea face cu cei 44 de milioane de lei, Cretu recurge la metode populiste si mareste in mod ilegal salariile, sporurile si cadourile pe care le ofera angajatilor institutiei. Disperat sa castige popularitate, primarul risipește si ultimii banuti ramasi in primaria Bistrita si ii arunca prin fapte ilegale. Astfel, desi a contestat decizia Curtii de Conturi la Tribunalul Bistrita, primaria a pierdut primul proces. Recursul se judeca la Curtea de Apel Cluj iar singurele motive pe care Cretu le poate invoca trateaza latura umana a personalului si ca acestia nu se descurca cu salariile mici care sunt oferite in cadrul primariei. Suntem curiosi daca nu care cumva somerii din Bistrita care nu au un salariu de ceva timp nu ar fi dispusi sa lucreze in interiorul institutiei chiar si pe un salariu modic. Acest lucru nu il intereseaza insa pe actualul primar, care doreste doar sa isi premieze apropriatii pentru a-i motiva sa ramana langa el. Scuza lui Cretu este ca angajatii nu se descurca sa traiasca cu un salariu de 600 de lei, iar oficialii Curtii de Conturi cand au observat ca acesta este singurul argument pe care primarul il „arunca” la dosar nu au mai depus nici un document, fiind probabil convinsi ca vor castiga si recursul declarat de primaria Bistrita.
Judecatorii Curtii de Apel Cluj vor decide pe 8 decembrie in primul termen al recursului declarat de Primarie daca salariile si sporurile considerate ilegale de catre tribunalul Bistrita vor fi in continuare anulate. 4 milioane de lei este cuantumul salariile platite drept bonus de catre Ovidiu Cretu in plus fata de veniturile oficiale ale unui functionar public. Astfel, primarul bistritean a considerat de buna cuviinta ca 1 milion de euro nu poate fi investit intr-un obiectiv pentru intreaga comunitate, ci a preferat sa isi favorizeze ostasii pentru campania electorala ce va avea loc in anul urmator.

Controlul a venit peste ei

Curtea de Conturi a efectuat la Primaria Bistrita intre 6 septembrie si 29 octombrie 2010 un audit financiar asupra contului anual de executie bugetara din 2010.
Prin decizia Curtii de Conturi nr 341/2010 s-au dispus in sarcina conducerii Primariei Bistrita, respectiv a edilului Ovidiu Cretu, urmatoarele masuri: “stabilirea intinderii prejudiciului produs institutiei prin platile nelegale de drepturi de natura salariale acordate de la titlurile cheltuieli de personal si Bunuri si servicii, personalului contractual si functionarilor publici, inregistrarea in evidenta contabila a cuantumului platilor nelegale efectuate si asigurarea masurilor egale de recuperare a acestuia. “ O alta masura impusa este recalcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale destinate bugetului public.

Reclamanta, reprezentat de Curtea de Conturi Bistrita, a solicitat suspendarea deciziei atacate pana la solutionarea prezentei cauze in temeiul art. 14 si 15 din legea 554/2005. De asemenea, acesta a mai solicitat admiterea sesizarii si admiterea contestatii si modificare in parte a deciziei constate, respectiv plata a 4,2 milioane de lei in cuantumul drepturilor salariale ilegale. Din aceasta suma 3,4 milioane reprezinta cheltuieli de personal, 526.443 plata a contributiilor la asigurarile sociale si 131.607 contributii la sanatate.
„Din verificarea efectuata asupra esantionului selectat la categoria „cheltuieli de personal” s-a constat efectuarea de plati nelegale reprezentand acordarea de sporuri, indemnizatii, prime si premii personalului contractual si functionarilor publici”, se arata in sesizarea Curtii de Conturi.

O alta ilegalitate sesizata de curtea de conturi este faptul ca  oficialii primariei bistrita cereau recuperarea creantelor in mod aleatoriu. De altfel, creantele au crescut pana la valoarea de 44,2 milioane de lei in crestere cu 27% fata de 31.12.2008 si nu i-a executat silit decat pe o parte din firmele care datorau bani. Somatia de plata s-a comunicat doar sporadic si nu dupa expirarea fiecarui termen de plata. Directia Patrimoniu si Directia Venituri nu au procedat la stabilirea la stabilirea din oficiu a impozitului datorat de persoanele care au dobandit in proprietate imobilele conform legii 112/1995 si nu au depus declaratie de impunere pentru aceasta. „In conditiile actuale in care salariile au fost reduse drastic, castigurile nete lunare ale peste 80% din personalul din primarie situandu-se intre 450 si 700 lei, o eventuala recuperare a sumelor considerate acordate nelegal ar conduce la perturbarea grava a prestarii serviciilor publice de catre intreaga comunitate”, arata Ovidiu Cretu, primarul din Bistrita.
Singura proba pe care juristii primariei au invocat-o nu este vreo lege sau vreun element de jurisprudenta, ci mai mult tine de latura umana a judecatorilor. Suntem siguri ca decizia judecatorilor Curtii de Apel Cluj va fi una bazata pe drept si care nu poate accepta motive sentimentale pentru a-i acoperi ilegalitatile primarului bistritean.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.