
O ceartă între doi cunoscuți, pornită din gelozie și amplificată de alcool, s-a transformat într-o tragedie la Câmpia Turzii. Rareș Mătieș, 29 de ani, a fost lăsat paralizat după ce a fost lovit cu sălbăticie în fața casei agresorului, Fretean Gheorghe. A murit 18 zile mai târziu în spital. Tribunalul Cluj a dat o condamnare cu executare pentru omor cu intenție indirectă. Urmează apelul.
O crimă șocantă petrecută în vara anului trecut, în urma unei altercații izbucnite după o petrecere de botez, revine în atenție, după ce Tribunalul Cluj a pronunțat sentința în primă instanță: 6 ani și 8 luni de închisoare pentru omor cu intenție indirectă.
Totul a pornit în noaptea de 2 spre 3 iunie 2024, când Rareș Mătieș, în vârstă de 29 de ani, l-a dus cu taxiul acasă pe Gheorghe Fretean, după o petrecere la care participaseră amândoi. Pe drum, între cei doi a izbucnit un schimb de replici legat de prietena lui Fretean, care s-a simțit ofensat de insistențele lui Rareș. În fața casei, conflictul a degenerat într-o bătaie violentă.
Potrivit probelor administrate în proces, Rareș a fost cel care a lovit primul, însă reacția lui Fretean a fost disproporționat de violentă. L-a doborât la pământ, l-a lovit în cap, față și gât, iar o lovitură de picior aplicată în zona cervicală, în timp ce victima era deja căzută, a dus la o fractură gravă de coloană. Rareș a fost diagnosticat cu tetraplegie și a decedat după 18 zile de suferință, din cauza unei infecții pulmonare asociate cu imobilizarea totală.
Inițial, Parchetul a încadrat fapta ca lovituri cauzatoare de moarte, dar în urma unui nou raport medico-legal prezentat în instanță, judecătorul a apreciat că este vorba despre omor cu intenție indirectă, motivând că intensitatea, durata agresiunii și zonele corpului vizate arată că agresorul a acceptat posibilitatea morții victimei.
Fretean Gheorghe, vopsitor în construcții, fără antecedente penale, dar cu un istoric de violență domestică, a recunoscut faptele și a beneficiat de o reducere a pedepsei, deși instanța a refuzat aplicarea procedurii simplificate. A fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare, o pedeapsă scăzută sub minimul legal pentru omor (10 ani), în baza circumstanței atenuante a provocării.
Decizia Tribunalului Cluj a fost contestată atât de către familia victimei, cât și de către inculpat. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Cluj, cu termen stabilit pentru 11 iunie 2025. În dosar, s-au constituit părți civile părinții lui Rareș, dar și spitalele care i-au acordat îngrijiri medicale. De asemenea, instanța a solicitat un punct de vedere de la DIICOT, în contextul în care în apel s-a pus problema existenței unei eventuale rețele de proxenetism, vehiculată ca motiv al conflictului.
Cazul readuce în discuție linia subțire dintre o agresiune și o crimă, dar și impactul pe care îl pot avea factorii de mediu alcoolul, gelozia, trecutul violent în declanșarea unor tragedii care lasă urme adânci nu doar în viața victimelor, ci și în cea a agresorilor.