În 2008, Consiliul Superior al Magistraturii considera necesară înfiinţarea unei judecătorii în oraşul Jibou. După ce magistraţii de la această instanţă şi-au exprimat opiniile vizavi de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din cadrul forului superior al magistraţilor, în mod paradoxal, aceeaşi instituţie a aprobat un raport prin care se cere desfiinţarea Judecătoriei Jibou. Practic, în doar cinci ani, necesitatea rezolvării sutelor de petiţii din zona respectivă a dispărut, însă nu se poate spune acelaşi lucru despre membrul CSM, Cristi Danileţ, care a rămas, în continuare, pe post.
În octombrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii anunţa deschiderea unei judecătorii în oraşul Jibou, care ar fi urmat să reducă cu aproape 30% din volumul de muncă al Judecătoriei Zalău. Practic, un judecător din Zalău avea de rezolvat circa 800 de dosare anual, în situaţia în care media naţională era de aproximativ 400 de cauze pe judecător. “Punerea în funcţiune a Judecătoriei Jibou este justificată prin facilitarea accesului cetăţenilor la justiţie, reducerea cu 21,58% a activităţii Judecătoriei Zalău (instanţă care în primul semestru al anului 2008 a înregistrat o încărcătură de 844 de cauze pe judecător, în condiţiile în care media naţională la nivelul judecătoriilor a fost de 417 cauze pe judecător), prin preluarea cauzelor din localităţile aflate în circumscripţia afectată viitoarei instanţe; sediul viitoarei judecătorii şi a parchetului, care va funcţiona pe lângă aceasta, a fost finalizat în anul 2007”, arată comunicatul CSM din 2008.
În judecătoria respectivă au fost investite fonduri în valoare de câteva milioane de euro, de la construirea unei clădiri până la utilarea ei, însă magistraţii care au ajuns să lucreze la instanţa respectivă au început să aibă, în mod paradoxal, opinii personale. Când s-a votat pentru excluderea judecătorul Cristi Danileţ din cadrul CSM, pentru că, în opinia câtorva sute de magistraţi, el nu mai reprezenta interesele judecătorilor în acest for, magistraţii de la această instanţă au fost printre cei care au votat pentru excluderea magistratului.
Procurorul Bologa se opune desfiinţării
Însă, la jumătatea lunii iunie, pe raportul de desfiinţare a 30 de instanţe din ţară a apărut şi judecătoria Jibou, iar raportul respectiv a fost aprobat de CSM în forma iniţială. Conform documentelor, atribuţiile Judecătoriei Jibou şi cele ale parchetului de pe lângă această instanţă urmează să fie preluate de judecătoria Şimleu. Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, nu agreează ideea desfiinţării Parchetului de la Jibou, motivând că o astfel de măsură ar fi în detrimentul cetăţeanului: „CSM nu are putere decizională, Parlamentul fiind cel care va decide dacă respectivele judecătorii şi parchete vor fi desfiinţate sau nu. Împreună cu cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj vom face demersurile necesare pentru ca instituţia din Jibou să nu fie desfiinţată. O desfiinţare a acesteia ar însemna să punem oamenii pe drumuri, indiferent dacă activitatea ar urma să fie preluată de Zalău ori de Şimleu. Tocmai asta am dorit să evităm în 2008, când au fost înfiinţate Judecătoria şi Parchetul din Jibou. Dacă instituţiile nu vor mai exista, cetăţeni precum cei din Gâlgău, Ileanda ori din Poiana Blenchii ar avea de parcurs aproape 100 de kilometri ca să ajungă la Zalău”, susţine procurorul citat de magazinsalajean.ro. Judecătoria Jibou numără patru magistraţi, în timp ce la Parchetul de aici lucrează trei procurori. Competenţa teritoriale a instanţei cuprinde oraşul Jibou şi comunele Băbeni, Bălan, Benesat, Creaca, Cristolţ, Dragu, Gâlgău, Gârbou, Hida, Ileanda, Leţca, Lozna, Năpradea, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Someş-Odorhei, Surduc şi Zalha.
Anii au schimbat optica lui Danileţ
În 2010, când Cristi Danileţ era privit ca fiind unul dintre reformatorii justiţiei, fiind supra intitulat unul dintre “cei trei muschetari”, el avea, oarecum o cu totul altă părere vizavi de desfiinţarea judecătoriilor.
“Jiboul e exemplul cel mai cunoscut din partea noastră a ţării, instanţa lansată cu tam-tam de s-au deplasat toţi cesemistii aici, uitând că în ţară sunt instanţe/parchete cu birouri amenajate în foste wc-uri, cu sedii în clădiri la parterul unor blocuri sau în clădiri închiriate scoase la vânzare de proprietari, ori instanţe în clădiri cu bulină roşie pe ele gata să se prăbuşească la primul cutremur.
La fel între timp, oamenii au început să plece. Pensionari, transferuri, demişii, detaşări, concedii îngrijire copil. Oamenii au început să fie tot mai puţini în sistem. Şi prin promovare la instanţele superioare, Judecătoriile au rămas cu probleme continue: niciodată schema nu este completă la mai mult de 90% din Judecătoriile din România. După dezastrul de la INM de anul ăsta, de ex, îmi e clar că soluţii pe terme scurt nu sunt. În plus, nr. de dosare a început să crească (de ex, în anul 2010 a crescut cu 30% faţă de anul 2009). Acum, au apărut în sfârşit şi noile coduri. A venit şi mica reformă. Şi se decide desfiinţarea a 9 judecătorii care nici nu funcţionează şi altele 15 care au activitate foarte mică Numai că, dacă se va verifica, se va vedea că sediile acestor 15 instanţe, sau cel puţin o parte, sunt cele foarte arătoase şi moderne. Din generaţia de după 1998. Iată-le: Orăştie, Agnita, Podu Turcului, Rupea, Întorsura Buzăului, Somcuta Mare, Baia de Aramă, Hârşova; Însurăţei, Murgeni, Pogoanele, Tarnaveni, Chisineu Criş, Bozovici, Făget. Dacă lucrurile stau aşa, cred că mai întâi trebuie să se stabilească numărul optim de judecători pe fiecare instanţă. Apoi să se ocupe locurile libere. Apoi e necesară rearondarea teritorială, dinspre instanţele mai încărcate la cele mai puţin încărcate. După care să vorbim de desfiinţarea de instanţe. Şi poate nu ar fi rău să aşteptăm şi studiul de impact pe noile coduri pe care, spun unele surse, ar urmă să îl întocmească o casă de avocaţi contra unei sume în dolari cu 5 sau chiar 6 zerouri. Altfel, ce rost ar mai avea?”, considera Danileţ în 2010 într-un text postat pe blogul lui. Însă, în acel an, Danileţ nu era şef în cadrul CSM sau contestat.
Ștefan Trandafir