Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea, a demisionat în luna august a acestui an din funcţie în urmă cu puţin timp. Informaţia era confirmată de conducerea spitalului, care însă nu a comentat în niciun fel decizia din acel moment a managerului. Recent, misterul pare să se fi elucidat: în urma unor anchete efectuate de Corpul de control al primului ministru, Cristina Ciortea a fost acuzată de acţiuni care ar fi prejudiciat unitatea medicală pe care o conducea.

Conform comunicatului  transmis săptămâna trecută de către guvern, Corpul de control al premierului Victor Ponta a depus la organele de cercetare penală – DNA şi Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  în perioada 7 mai 2012 – 17 septembrie 2013, 30 de plângeri penale, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi cu capital majoritar sau integral de stat. Una dintre instituţiile vizate de Corpul de control al premierului este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Printre unităţile cu probleme figurează şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, pentru fapte comise de conducerea acestuia. Medicul Cristiana Ciortea, ex-manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, este acuzată de mai multe fapte prin care ar fi prejudiciat unitatea medicală pe care a condus-o.

 

Directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, a declarat că în ultima perioadă Ministerul Sănătăţii a efectuat două controale care au vizat aspecte legate de activitatea directorului în funcţie la acel moment, Cristiana Ciortea. În urma rapoartelor emise de reprezentanţii ministerului, Cristiana Ciortea a demisionat din funcţia de manager..

Monica Costin a menţionat că problemele cele mai importante surprinse în raport şi  care fac trimitere directă  la controale efectuate de Curtea de Conturi şi Ministerul de Finanţe, fiind urmate de trimiterea la Parchet sunt în primul rând închirierea unui spaţiu de la Secţia de boli contagioase către Asociaţia Psihomedica. Cea de-a doua problemă se pare că vine din  verificarea contractelor de achiziţie.

În legătură cu spaţiul închiriat  în calitate de manager, se pare că fostul director, Cristiana Ciortea ar fi acordat acest spaţiu asociaţiei Psihomedica, timp de mai mulţi ani, fără ca aceasta să plătească vreo taxă pentru chirie sau vreo sumă de bani pentru utilităţi.

Cristiana Ciortea a declarat însă că ea nu este vinovată în legătură cu faptele despre care se vehiculează în presă că ar fi vinovată. Ea susţine ca a avut o conduită corectă  toată perioada cât a fost la conducerea spitalului, că nu se face vinovată de niciun act ilegal, care să fi creat prejudicii spitalului sau din care ea să fi avut vreun interes personal. Cristiana Ciortea este de părere că a avut mereu în vedere interesul pacienţilor, lucru care, speră aceasta, va reieşi din analiza activităţii sale.

 

Psihomedica nu vorbeşte cu necunoscuţii

Am încercat să dăm de urma ONG-ului Asociaţia Psihomedica. Aceasta nu apare în Registrul Naţional al ONG-urilor. În schimb, urme ale existenţei ei se găsesc pe site-ul www.ongcluj.ro, unde asociaţia Psihomedica îşi defineşte vag activitatea, iar datele de contact lipsesc cu desăvârşire.

“Asociaţia Psihomedica se constituie în vederea creării unui cadru de întâlnire, elaborare şi acţiune în comun a tuturor persoanelor, instituţiilor şi organizaţiilor de stat şi particulare implicate sau interesate în păstrarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii individuale şi colective, prin promovarea sănătăţii”, se prezintă asociaţia pe site-ul pomenit. De asemenea, pe site-ul Centrului medical Psihomedica se găseşte informaţia că Asociaţia Psihomedica ONG a susţinut un program de screening gratuit al osteoporozei, în perioada 1 octombrie – 21 decembrie 2012, în valoare de 30.000 de lei.

Am încercat să vorbim cu domnul dr. Călin Bazil Dumitru, managerul Centrului Medical Psihomedica, dar acesta a spus că nu are nimic de declarat presei.

 

Ponta. Victor Ponta. Agentul 007

Guvernul a transmis, joi, o informare în care arată că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului şi cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale/sesizări în principal la DNA şi Parchet, pentru nereguli comise anterior. Astfel, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, Corpul de Control al prim-ministrului a depus la organele de cercetare penală 30 de plângeri, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale privind fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei centrale şi locale, companii naţionale subordonate acestora.

Din totalul celor 30 de plângeri, 26 au fost transmise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar 4 au fost direcţionate către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La DNA au fost sesizate nereguli la Agenţia Domeniilor Statului, Poşta Română, Fabrica de Timbre a Poştei, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Autoritatea pentru Achiziţiile Publice, Administraţia Fondului pentru Mediu, Ministerul Sănătăţii, Sala Palatului, Româniafilm, Conpet, Hidroelectrica, Oficiul pentru Drepturi de Autor, CE Oltenia, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, RATB, RADET, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Educaţiei, Conversmin, Metrorex şi instituţii publice implicate în restituirea unui teren din Bucureşti, iar la Parchet au fost reclamate nereguli la Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Mediului, Primăria Piatra-Neamţ şi Administraţia Fondului pentru Mediu, Primăria Teişani Prahova.

În acelaşi timp, 12 ministere şi departamente conduse de miniştri delegaţi au depus la rândul lor 364 plângeri penale/sesizări la DNA, Parchet şi structuri teritoriale subordonate acestora vizând nereguli la clubul Olimpia Bucureşti, complexul sportiv Bascov, CE Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, RAAN, ISU Constanţa, Arhivele Naţionale, Oltchim, CN Cuprului, Minvest, Iprochim, Cuprumin, ambasade şi consulate, Romsilva, Spitalul Bagdasar Arseni Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Focşani, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul de Urgenţă Cluj-Napoca, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, SC Mamaia, unităţi militare.

 

Crina Crainic

1 COMENTARIU

  1. Oare cand vor investiga autoritatile centrale, nu cele din Cluj, situatia managementului si la Spitalul CFR Cluj? DNA va gasi cu siguranta cateva subiecte interesante. La fel Politia poate investiga cazuri de santaj si amenintare, iar Curtea de Conturi ar avea multe zile de lucru pentru a descalci afacerile eternilor directori. Si Gazeta de Cluj ar avea materiale de prima mana. Intrebati doar de fosta directoare de ingrijiri. Veti vedea ce relatie „deosebita” a avut aceasta cu subalternii sai, platitori de credite pe care nu le-au luat ei. Totul s-a desfasurat pe durata a cativa ani, cu sprijinul masiv al conducerii spitalului. Spor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.