Criza financiară mondială loveşte şi justiţia, după ce reprezentanţii tribunalelor şi judecătoriilor au cheltuit banii din bugetul pe 2009 şi nu mai pot să-şi plătească facturile de la gaz şi curent. Numărul de judecători se împuţinează pe zi ce trece, procesele ajung să fie amânate, iar salariile parvin cu întârziere  magistraţilor.

„Din dosarele pe care le soluţionez, din ştirile pe care le citesc şi din realitatea pe care o percep zi de zi, pot spune că suntem în pragul unui mare colaps, atât în sistemul juridic, cât şi în afară”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. Criza în justiţie se poate vedea prin faptul că numărul de judecători şi procurori a scăzut, deoarece mulţi dintre aceştia au ales pensionarea. Pensionarea le-a adus mai mulţi bani decât câştigau, dacă ar fi rămas să-şi exercite profesia. Pe lângă faptul că banii nu mai sunt la fel de mulţi, aceştia veneau şi cu întârziere. Criza de judecători duce la creşterea numărului de dosare pe care fiecare magistrat trebuie să le soluţioneze, fapt care are ca principală consecinţă încetinirea rezolvării cauzelor.

Românii umblă mai mult prin tribunale

Tribunalele şi curţile de apel sunt bombardate în fiecare zi cu zeci de dosare, care dau multă bătaie de cap magistraţilor şi care necesită mult timp pentru a fi rezolvate. Potrivit judecătorului Danileţ, „numărul dosarelor comerciale şi al celor penale va creşte. Din străinătate se vor întoarce din ce în ce mai mulţi români. Printre aceştia, şi infractorii care s-au supraspecializat, de la infracţiuni informatice la crima organizată”, a continuat Danileţ. Un bun exemplu ar fi cele trei jafuri care au avut loc la Cluj în ultima perioadă, jaful de la Banca Transilvania, cel de la casa de schimb valutar şi jaful de la o benzinărie din cartierul Mănăştur. Numărul poliţiştilor este mult prea mic, ceea ce înseamnă că doar o parte dintre infractori vor putea fi prinşi. O altă problemă este că, în contextul actual, vor apărea multe concedieri.

 
Or, o parte din persoanele cu pricina vor dori să conteste în instanţă decizia angajatorului. Ceea ce înseamnă că numărul de dosare de litigii de muncă va creşte alarmant. „Profesorii, magistraţii şi pensionarii se judecă în instanţe, pentru că nu îşi primesc drepturile cuvenite, astfel numărul de dosare ale diferitelor categorii sociale va fi în creştere”, a mai declarat Danileţ. De asemenea, şi numărul dosarelor comerciale de faliment al societăţilor comerciale va creşte, tot din pricina crizei economice. Se pare că probleme vor exista şi între proprietari şi chiriaşi. Acest lucru se datorează tot crizei, pentru că oamenii nu vor mai putea plăti ratele la bănci şi chiriile, iar numărul de dosare civile cu efecte sociale majore va spori. Printre cei care vor depune plângeri se numără şi şoferii nemulţumiţi de amenzile primite pentru depăşirea vitezei legale, constatată cu ajutorul radarelor fixe.

Judecătorii fără judecători

Într-o scurtă perioadă de timp, numărul de magistraţi pensionaţi a crescut, ca urmare a proiectului de lege cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu. Astfel, dosarele celor care se pensionează vor fi soluţionate de cei care au rămas în sistem, care, pe lângă propriile dosare, vor trebui să soluţioneze şi dosarele venite în plus. „Încărcarea de dosare este fantastic de mare şi se va extinde. Prin urmare, infracţiunile vor fi sancţionate foarte târziu în raport cu data comiterii, iar infractorii periculoşi vor rămâne în libertate. Siguranţa pe stradă va scădea, neavând cine să ne apere.”, a afirmat Cristi Danileţ. România se confruntă cu lipsa de judecători.

 
Într-o astfel de situaţie este şi judeţul Bihor, unde prim-procurorul Ovidiu Naghi a declarat că „gradul de ocupare a posturilor oscilează, însă în ultimii cinci-şase ani au existat multe posturi vacante, ceea ce ne îngreunează munca”. „Spre exemplu, Parchetul de la lângă Judecătoria Oradea are în schemă 17 posturi, dintre care cinci sunt vacante. Însă, chiar dacă schema ar fi completă, volumul de muncă ar fi foarte mare”, a continuat Naghi. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor există zece posturi de procurori, trei fiind vacante şi patru posturi de conducere, doar două fiind ocupate. Astfel, în 2008 s-a înregistrat o creştere de 550 de dosare pe cap de judecător după ce au fost soluţionate 12.666 de dosare.

Predoiu nu crede în criza din justiţie
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că sistemul juridic din România se află încă în reconstrucţie, fiind un „adevărat şantier instituţional”. Chiar dacă a recunoscut că se poate vorbi de o criză de personal, de o criză financiară şi de o creştere a numărului de dosare, Predoiu nu este de acord că justiţia se află în criză. „Este adevărat că ne confruntăm cu diverse crize financiare, de personal şi poate, cea mai gravă, cea de încredere. Publicul pare a nu mai avea încredere în justiţie. Procurorii par a nu mai crede că judecătorii pot pronunţa soluţii severe în cazurile de corupţie. Ideea este că întreaga justiţie se găseşte în criză nu e neîntemeiată şi o resping categoric. Justiţia se află în plin proces de reconstrucţie. La ora asta, justiţia e un adevărat şantier instituţional”, a declarat Predoiu.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.