În ultimul an, România a fost „lovită” de jafuri armate. Fie că a fost vorba doar de simple ameninţări cu pistoale de jucărie sau despre cazuri grave, jafurile au devenit un fenomen îngrijorător pentru societatea românească. Unul dintre cele mai „celebre” jafuri a fost înregistrat la Cluj, când sucursala Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur a fost „spartă”, iar hoţii au dispărut fără urmă, poliţia neavând, nici până în momentul de faţă, vreo pistă pentru prinderea făptaşilor. Totuşi, spargerea de la BT a fost doar începutul, de atunci, în fiecare lună a acestui an, având loc cel puţin câte un jaf armat. Hoţii nu au fost „pretenţioşi”, magazinele de bijuterii, casele de schimb valutar, benzinăriile sau maşinile blindate fiind printre ţintele preferate ale hoţilor. În cele mai multe cazuri, autorii au rămas neidentificaţi şi se bucură de libertate şi de faptul că au ajuns „bogaţi peste noapte”.
În data de 13 februarie 2009, doi bărbaţi înarmaţi şi cu faţa acoperită au pătruns într-o sucursală a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj. Cei 15 oameni care se aflau în instituţia financiară au fost culcaţi la pământ de cei doi hoţi şi ameninţaţi cu pistoale. Cu toate că nu au existat victime, prejudiciul cauzat băncii a fost de 246.000 de lei. Potrivit martorilor, la jaf au participat două maşini şi patru persoane, însă doar doi dintre aceştia au intrat în sediul băncii. Hoţii au pătruns în bancă, l-au lovit pe paznic, după care l-au electrocutat cu un pistol cu electroşocuri. În anul 2009, când securitatea ar trebui să fie mult mai strictă ca la jumătatea secolului trecut, doi bărbaţi au reuşit să sustragă suma de 60.000 de euro. De la jaf au trecut mai bine de şapte luni, dar poliţia nu a reuşit să prindă, nici până azi, făptaşii. În schimb, reprezentanţii băncii au declarat că banii au fost asiguraţi, aşa că nu există niciun risc pentru clienţi. Jaful a durat mai puţin de două minute, iar înregistrările surprinse de camerele de supraveghere arată că cei doi bărbaţi înarmaţi au avut un plan bine pus la punct, fără a întâmpina probleme. Cu toate că cele şase camere de filmat din perimetrul Băncii Transilvaniei au înregistrat fapta comisă, Poliţia nu a reuşit să dea de urma hoţilor. „Nu avem nicio informaţie în plus pe care să o putem face publică în ceea ce priveşte acest jaf. Însă se fac cercetări şi se lucrează la acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Cluj, Gina Pop.
Clujul, în vizorul hoţilor
La mai puţin de trei săptămâni de la comiterea jafului din cadrul Băncii Transilvaniei, o casă de schimb valutar din Cluj-Napoca a fost spartă în data de 4 martie. De această dată, incidentul s-a petrecut în timpul nopţii. Hoţii au rupt clanţa uşii, au tăiat cablul de la camerele de supraveghere, astfel neexistând indicii care să-i ajute pe poliţişti la prinderea făptaşilor. De această dată, hoţii au plecat cu aproximativ 200.000 de lei. La două săptămâni de la comiterea jafului de la casa de schimb valutar, poliţiştii clujeni au avut de-a face cu un alt furt. Un tânăr cu un fular în jurul feţei a intrat într-o benzinărie şi a furat 1.400 lei. Jaful a avut loc tot în cartierul Mănăştur şi s-a petrecut în momentul în care în benzinărie nu se afla niciun client. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, tânărul care a comis furtul l-a ameninţat pe angajatul benzinăriei cu un pistol, a furat banii şi a plecat. Tot în decursul acestui an, un bărbat a încercat să schimbe valută falsă la sucursala Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur. Directorul băncii a sunat la poliţie, iar oamenii legii au venit pentru a verifica validitatea bancnotelor. Nici despre acest caz nu au apărut, până în prezent, informaţii care să arate dacă bancnotele erau, într-adevăr, false sau nu. Şi în comuna clujeană Floreşti a avut loc un jaf tot în cadrul Băncii Transilvania. Lucrătorii sucursalei BT din Floreşti au descoperit că seiful fusese spart şi că din el lipseau 197.000 de lei, 9.000 de euro şi 3.000 de dolari. Persoana care a comis această faptă a făcut o spărtură într-unul dintre pereţii laterali ai clădirii. Peretele era compus dintr-o placă de gips-carton şi o parte metalică, groasă de câţiva centimetri. Potrivit şefului IPJ Cluj, comisarul Ioan Păcurar, după stabilirea unui cerc de suspecţi şi audierea mai multor persoane, anchetatorii au ajuns şi la Tibor Banyas, despre care se ştie că este recidivist, el aflându-se în evidenţele poliţiei şi cu alte fapte de furt. Bărbatul acuzat de poliţişti s-a predat Parchetului Tribunalului Cluj însoţit de avocatul său, declarând că frica l-a determinat să comită acest gest. În momentul predării, suspectul jafului din Floreşti a declarat că este nevinovat şi că, în noaptea comiterii furtului, are alibi, deşi probele adunate de anchetatori îl incriminează.
Hoţul prins, negustor…
Un bărbat din Cluj-Napoca a jefuit săptămâna trecută o staţie de alimentare OMV din Oradea, după ce a ameninţat casiera cu un pistol… de jucărie. Acesta a reuşit să sustragă suma de 2.300 de lei, dar a fost depistat de poliţiştii orădeni, fiind reţinut în arestul IPJ Bihor. În momentul reţinerii suspectului, bărbatul, care are 27 de ani, avea asupra sa o brichetă în formă de pistol, un spray lacrimogen şi suma de 2.300 de lei, care fusese sustrasă de la benzinărie. Hoţul a fost prezentat Judecătoriei Oradea, cu propunere de arestare preventivă.
Hoţi îmbogăţiţi peste noapte
În primele luni ale acestui an, numărul jafurilor din România a crescut simţitor. Hoţii se plimbă nestingheriţi şi îmbogăţiţi pe străzile din România, deoarece anchetatorii nu au reuşit încă să îi prindă, în ciuda filtrelor organizate în respectivele oraşe. În luna august a acestui an, un bărbat a reuşit să fure 40.000 de lei de la o casă de amanet din Târgovişte, după ce casierul a fost ameninţat de către hoţ cu un pistol de jucărie. La finalul lunii iunie, în Constanţa, doi tineri au spart vitrina unei case de amanet şi au furat bijuterii în valoare de 11.000 de lei. Cu toate că nu purtau cagule, poliţiştii constănţeni nu au reuşit să dea de urma acestora. În luna iulie, o persoană rămasă neidentificată a tras cu un pistol cu bile într-o sucursală a BRD din Braşov. De această dată, nu au fost furaţi bani, dar nici victime nu au existat. Sursele din Poliţie au precizat că atacatorul a ieşit din bancă pe o ieşire din spate şi sunt pe urmele celui care a avut tentativa de a jefui banca. Oraşul Constanţa este renumit pentru jaful comis în doar 32 de secunde de către două persoane mascate. Aceştia au ameninţat casiera băncii şi au reuşit să plece cu suma de 69.000 de lei. Poliţiştii au catalogat viteza hoţilor de a comite acest jaf ca un record pentru România. La o lună după comiterea jafului, poliţia a arestat doi bărbaţi, aceştia fiind principalii suspecţi ai jafului. Ultimul incident de acest fel a avut loc în luna septembrie, în Pasul Gutâi, din judeţul Maramureş, când o maşină blindată de transport valori a fost jefuită de şase persoane. Prejudiciul a fost estimat la 240.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, cei şase bărbaţi au simulat un control al poliţiei, oprind mai multe maşini, printre care şi maşina blindată.
Ultimul jaf armat din istoria României a avut loc în 1959, în faţa Băncii Naţionale Române, când şase bărbaţi mascaţi au atacat în plină stradă, la ora 08:00 dimineaţa, o furgonetă, furând sacii cu bani. Interesant este faptul că hoţii erau un istoric, un ziarist, un profesor de gazetărie, un savant atomist şi un colonel de miliţie.
Beatrice Golondzac
Inainte de a mai scrie ceva, documentati-va intai. Autorul spargerii de la casa de schimb valutar( cel care a furat 200.000 lei) a fost prins de politisti si arestat la cca. 2 saptamani de la comiterea faptei.