Judecătorii Iuliana Moldovan şi Viorel Virgil Andreieş de la Curtea de Apel Cluj au motivat, în hotărârea de achitare a doi țepari imobiliari din oraș, că ”intervenția crizei imobiliare mondiale” înlătură răspunderea penală, însă autorii înșelăciunii au fost puși să plătească păgubiților un prejudiciu total de peste 1,8 milioane de lei. Patronii firmei de construcții DeBeCo, Marcel Clețiu și italianul DE ANGELIS ALBANO sunt judecați tocmai din anul 2014. Pe parcursul a 6 ani de procese au fost condamnați o dată și achitați de două ori. Printre cei înșelați de cei doi se numără și procurorul clujean Rica Leordean care va fi despăgubită cu peste 150.000 de lei.

În urmă cu câțiva ani, clujeanul Marcel Clețiu și italianul de Angelis Albano, reprezentanții firmei de construcții DeBeCo, au încheiat mai multe contracte de vânzare-cumpărare pentru apartamentele dintr-un ansamblu imobiliar pe care spuneau că îl vor construi. Oamenii au plătit avansuri, dar nu am primit locuințele.

Cei doi au fost acuzați de înșelăciune, iar procesul a durat aproximativ 6 ani. Pa parcursul judecății ei au fost condamnați și achitați în instanțele clujene. Ultimul verdict, emis de Curtea de Apel Cluj dispune că omul de afaceri italian și Clețiu sunt achitați de acuzațiile penale de înșelăciune, dar sunt puși să plătească un prejudiciu de peste 1,8 milioane de lei.

”Instituie măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale inculpatului CLEȚIU MARCEL-IOAN, inculpatului DE ANGELIS ALBANO și părții responsabile civilmente SC DE BE CO SRL (SPA) Italia în vederea reparării pagubei, până la concurența sumei de 1.831.861,85 lei”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit rechizitoriului, firma DE BE CO RO Construct SRL Cluj-Napoca a încasat din transferuri externe suma de 241.000 euro de la DE BE CO SRL Italia, bani din care a cumpărat terenul pe care ar fi urmat edificarea proiectului imobiliar și că a transferat suma de 750.000 euro către DE BE CO SRL Italia. ”Se reține faptul că DE BE CO SRL Italia Sucursala Cluj a încasat de la DE BE CO SRL Italia suma de 95.000 euro și a achitat acestei societăți suma totală de 768.000 euro, cu începere din 2007 până în 2010. Prin urmare, s-a făcut un calcul simplu la sold, s-a concluzionat că DE BE CO SRL Italia a investit în complexul rezidențial 336.000 euro și adăugându-se avansul încasat de la promitenții cumpărători, în sumă de 579.268,40 euro, s-a calculat o diferență 602.731,6 euro despre care s-a afirmat că reprezintă profit pentru persoana juridică DE BE CO SRL Italia. (…) s-a concluzionat că inculpații au indus în eroare promitenții cumpărători, prin aceea că i-au amăgit cu privire la faptul că blocurile vor fi terminate și vor dobândi proprietatea asupra apartamentelor. Cu alte cuvinte, s-a reținut că inculpații au acționat cu rea credință, în sensul că au încasat de la cumpărători bani cu titlu de avans pentru locuințe, dar nu au intenționat să și finalizeze construcțiile, așa cum și-ar fi asumat prin contractele preliminare”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

Criza imobiliară i-a scăpat de o condamnare penală

Însă, magistrații au considerat că, în pofida faptului că cei doi au acționat rea credință, răspunderea penală trebuie înlăturată din cauza ”crizei economice mondiale”

”Intervenția crizei economice mondiale, cauzele de ordin financiar sau un management defectuos în administrarea afacerilor în condițiile de piață existente, care au dus la imposibilitatea finalizării construcțiilor exclud reținerea vreunei culpe a inculpaților, care să atragă răspunderea penală a acestora, în raport exclusiv cu promitenții cumpărători”, se arată în motivare.

Potrivit aceluiași document, sumele încasate în urma încheierii antecontractelor au fost folosite în cea mai mare parte pentru restituirea împrumuturilor primite de cele două firme, ce a italiană și subsidiara clujeană, dar și pentru achitarea ratelor aferente contractului de credit încheiat cu BANCPOST, facturilor curente de utilități, salariilor, obligațiilor bugetare, etc.

Concludentă este declarația de martor dată de consilierul juridic al firmei DeBeCo din Cluj Napoca. El a explicat că fiecare potențial client care și-a manifestat interesul pentru cumpărarea unui apartament primea din partea firmei un set de documente printre care se afla un extras de CF care nu era actualizat, iar negocierile privind prețul și apartamentul care urma să fie cumpărat erau purtate în marea majoritate a cazurilor de către inculpatul Albano de Angelis, iar inculpatul Clețiu era singurul care semna din partea DE BE CO RO Construct SRL Cluj-Napoca, antecontractele de vânzare – cumpărare, după ce anterior, acestea erau trimise spre avizare inculpatului De Angelis, în Italia.

În realitate terenul pe care ar fi trebuit să se edifice proiectul a fost plătit de către DE BE CO SRL Italia, administrată de inculpatul Albano de Angelis, suma fiind virată în contul DE BE CO RO Construct SRL Cluj-Napoca, iar apoi această societate administrată de inculpatul Clețiu a virat banii în conturile vânzătorilor, prin conturile bancare.

Cum au fost trași în piept clienții

Potrivit rechizitoriului, în perioada 19.08.2006 – 30.07.2009, Clețiu și De Angelo ”au indus în eroare prin acte repetate persoanele vătămate, cu prilejul încheierii a 13 antecontracte de vânzare – cumpărare a unor apartamente și a terenului aferent în cote indivize”. De asemenea, cei doi le-au ascuns clienților că pe terenul respectiv era instituită o ipotecă în valoare de 1.500.000 de euro. ”Din acest împrumut, suma de 750.000 euro a fost virată într-un cont al societății comerciale italiene DE BE CO SRL (Spa) Italia al cărei asociat unic era inculpatul De Angelis Albano. (…) prin aceste manopere, li s-a cauzat persoanelor vătămate un prejudiciu total de 1.858.861,85 lei, reprezentând sumele plătite cu titlu de avans, iar în unele cazuri, chiar prețul integral al apartamentelor. S-a reținut că fapta s-a comis cu intenție directă, în scopul obținerii sumelor de bani care au fost virate prin operațiuni de transfer extern în conturile bancare ale DE BE CO SRL (SPA) Italia, acționarul majoritar al promitentului vânzător. Ca o relevanță deosebită în analiza vinovăției inculpaților, s-a reținut că suma de 750.000 euro din credit a fost virată la un timp foarte scurt de la obținerea creditului bancar, iar la data transferului bancar extern, în 21.01.2008, erau executate doar lucrări de săpături și drenuri, factura nefiind însoțită de situații de lucrări. Se afirmă că această sumă nu a fost folosită în interesul blocurilor de locuințe, iar dacă ar fi fost utilizată în acest scop, locuințele ar fi fost finalizate”. 

Nicoară le-a făcut lobby lui Clețiu și partenerului italian

Marcel Clețiu este un personaj cunoscut în mediul de afaceri clujean și unul dintre cunoscuții lui Marius Nicoară, fostul șef al CJ Cluj. În 2005, când administrația județeană era condusă de Nicoară, firma De.Be.Co era în cărți să construiască stadionul Cluj Arena. La vremea respectivă, practic, Nicoară făcea lobby pentru ca această firmă să edifice proiectul.

„Nu prea văd nici o altă firmă (este vorba de SC De.Be.Co, n.red.) care să vină cu un proiect mai ieftin și la aceleași standarde. Locația unde se află actualul stadion este centrală. Italienii mi-au explicat că nu se construiesc stadioane în zona centrală din cauza fluenței circulației, cât și a vandalismelor de după meciuri. În plus, demolarea va duce la creșterea prețului cu aproape douăzeci la sută. Totuși, avem variante în Gheorgheni sau în Făget pentru noua construcție. Amplasamentul actual va fi valorificat și vom scoate niște bani pentru noul proiect!, explica la vremea respectivă Nicoară. Însă afacerea nu le-a ieșit, iar Nicoară a devenit senator, părăsind postul de șef al administrației județene clujene.

Însă, italienii tot au pișcat ceva de CJ Cluj.

În 2007 ei au câștigat, fără licitație, contractul de renovare a hotelului Univers T aflat în administrarea CJ Cluj. După doi ani, când consilierii județeni au văzut că cei de la De.Be.Co cheltuiesc cele trei milioane de euro, care era valoarea contractului, pe altceva decât pe renovarea Univers T au făcut o… comisie, care nu a concluzionat nimic.

Prima dată a fost cu achitare

În 2014, la Judecătoria Cluj Napoca a fost deschis procesul penal de înșelăciune care îi are ca inculpați de clujeanul Marcel Clețiu și italianul De Angelis Albano. Primul este un fost recepționer la Hotelul Victoria, fieful băieților cu ochi albaștri, care a fost cooptat de italian să facă parte, ca administrator și acționar în cadrul societății constructoare De.Be.Co SRL. În Italia, firma respectivă este specializată pe edificarea de arene sportive.

Din 2014 până la jumătatea anului 2016 în cadrul procesului, care s-a ținut la Judecătoria Cluj Napoca, au fost administrate 13 termene, majoritatea dintre ele fiind amânări pe diferite motive, pentru ca în final instanța să îi achite pe Clețiu și italian în baza stingerii acțiunii penale.

Însă, la apel, surpriză!, instanța dispune casarea sentinței și rejudecarea cauzei.

1 COMENTARIU

  1. Aşa este!…prin 2009-2010, chipurile, Alin Tişe a făcut o comisie care să analizeze situaţia jafului făcut de DE BE CO la „Univers T” dar nimic! Totul s-a născut mort cu excomisarul Ioan Teodor Puşcaş în frunte – preşedintele comisiei!!
    Acolo, a fost una din afacerile barosane ale senatorului mafiot Nicoară pe când era preşedinte al CJ Cluj…de circa 2.000.000 de dolari!!!! Deci….”corb la corb nu-şi scoate ochii”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.