Gazeta de Cluj vă prezintă cum s-au conformat instituţiile publice la reducerile de criză impuse de Guvernul “Criză” Boc. O parte dintre instituţiile bugetare au preferat să-şi reducă fondul de salarii, dar să păstreze alimentarea contractelor cu “dedicaţie” (cazul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), altele au renunţat la lubrifianţi (cazul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale), iar alţii au renunţat, pe ultima sută de metri, la circa 1.000 de funcţii de conducere (cazul Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală).

La jumătatea acestui an, pentru a combate criza, Guvernul Boc a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice.
Spre exemplu, anul acesta, la agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), nu au fost acordate ore suplimentare şi premiul anual, al 13 salariu aferent anului 2009.
“În scopul reducerii cheltuielilor de personal au fost promovate acte normative prin care s-a redus numărul de posturi pentru ANCPI şi pentru instituţiile sale subordonate. Prin HG 1366/2009 s-a realizat o reducere de 252 de posturi, iar prin HG 621/2010 s-a realizat o altă reducere de 560 de posturi. Această reducere va conduce la o scădere cu 16% a fondului de salarii faţă de 31.03.2010. De asemenea se vor reorganiza compartimentele funcţionale din cadrul ANCPI şi a celor 43 de instituţii subordonate prin reducerea numărului de posturi de conducere de la 345, câte există în prezent, la 296 de posturi, reprezentând 49 de posturi de conducere eliminate adică un procent de 14.21% din totalul de posturi. Prin măsurile iniţiate se va realiza o diminuare cu 25% a fondului de salarii faţă de fondul total de salarii cheltuit la data de 31.03.2010”, arată Mihai Busuioc, director general ANCPI. Prin încheierea a două acte adiţionale la contractul colectiv de muncă, anul trecut cheltuielile salariale au fost reduse cu 17%, iar în urma celei de-a doua negocieri, salariile au fost tăiate cu 18%.

Reduceri pentru un fost director

Şeful ANCPI mai arată că în prima jumătate a anului 2010, instituţia a redus consumul de carburanţi cu 36,73%, faţă de primele şase luni a anului trecut. “De asemenea, au fost reduse costurile privind serviciile de telefonie mobilă în prima jumătate a acestui an, cu 73,15%, faţă de perioada similară a anului trecut. În concluzie, începând cu anul 2009, diminuarea drepturilor salariale ale angajaţilor ANCPI şi instituţiilor subordonate este de aproximativ 60%”, mai spune Busuioc.
Pe lângă toate reducerile de cheltuieli şi eliminarea a aproape 50 de posturi de conducere, pe vreme de criză, ANCPI-ul a cerut o suplimentare bugetară pentru menţinerea unui contract cu SC Blom România, o societate care este administrată de Ionuţ Săvoiu, unul dintre foştii şefi ai acestei instituţii. Contractul, în valoare de aproape trei milioane de lei, a fost încheiat pentru ca firma respectivă să realizeze toate serviciile ortofotoplan color şi servicii de aerofotografiere pentru ANCPI. Valoarea contractului încheiat este de 2.993.524 de lei, din care, până acum, ANCPI-ul a achitat 814.754 de lei, rămânând de achitat circa 2,1 milioane de lei. Pentru aceste servicii, instituţia a avut un buget alocat de 2,2 milioane de lei, drept pentru care cei de la ANCPI au cerut o suplimentare de buget în valoare de 26.229 de lei.
Ionuţ Săvoiu, administratorul Blom România, a fost director general adjunct în cadrul ANCPI şi acţionar în cadrul a patru societăţi care au ca obiect de activitate lucrările cadastrale (Geodata Consulting & Management SRL, Geomatica SRL, Landnet SRL şi Topazip SRL). În ultimii cinci ani, cifra de afaceri a SC Blom România a crescut mereu, ajungând anul trecut la peste 31 de milioane de lei.

La MAI de la anul

La Ministerul Administraţiei şi Internelor, Adrian Gurău, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, din cadrul ministerului, spune că până la sfârşitul anului se vor face o serie reduceri bugetare de peste cinci milioane de lei şi, tot pe motiv de criză, vor fi disponibilizate aproape 200 de posturi din cadrul ministerului.
“La intrarea în vigoare a Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar ne vom conforma prevederilor acesteia, fapt ce va determina o reducere totală a cheltuielilor cu salariile până la finele anului 2010 cu suma de 5.030.000 de lei. În perioada 01.01-31.05.2010 au fost acordate sporuri pentru condiţii vătămătoare de muncă şi efectuarea orelor de noapte în sumă de 755.000 de lei. În aceeaşi perioadă au fost acordate stimulente salariale de 151.766 de lei, la un număr de 349 de persoane, revenind o sumă medie de 434,85 de lei/persoană. Începând cu 01.01.2011 nu se vor mai acorda sporuri de izolare, special de 10%, de 50% pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, etc, care au fost incluse în anul 2010 conform prevederilor legale, în sume compensatorii, rezultând o reducere a cheltuielilor de personal ale instituţiei pe anul viitor cu suma de 2.796.000 de lei”, explică Gurău.
Înainte de a-şi da demisia, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a apucat să spună că pe fond de criză, la nivelul Poliţiei Române va avea loc o reducere de 190 de posturi.
La direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date numărul de posturi a fost redus cu 81, din care 21 la nivel central şi 60 la structurile teritoriale. În vederea reducerii cheltuielilor cu bunuri şi servicii, la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au fost luate o serie de măsuri, prin aplicarea cărora s-a realizat o economie de 39.450 de lei la Titlul “Bunuri şi Servicii, se mai arată în răspunsul MAI.
La Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) numărul de posturi a fost redus de la 153 de posturi la 100 de posturi.

La Îmbunătăţiri Funciare se renunţă la igienă

La Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii s-a hotărât ca reducerea să fie făcută la cheltuielile cu telefonia fixă şi mobilă, cu carburanţii, materialele igienico-sanitare şi rechizitele.
“Sporurile acordate în perioada 01.01-1 iulie 2010 către salariaţi reprezintă 552.008 lei, iar către conducerea executivă a ANIF RA reprezintă 74.349 de lei”, explică Mihai Dumitru, secretar în cadrul cabinetul Ministrului Agriculturii.
La Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cadrul aceluiaşi minister, criza nu a avut ce să taie pentru că instituţia nu avea bani nici înainte de adoptarea măsurilor de reducere a cheltuielilor. Se pare că nici şeful instituţiei, Mihai Gavril Vădan, a fost “lovit” de criză pentru că nu are declaraţie de avere completată.
“De la aprobarea bugetului prin legea bugetului de stat nr.11/2010, la capitolul “Cheltuieli cu bunuri şi servicii” sumele au fost insuficiente pentru stricta funcţionare a instituţiei, aceasta incluzând sediul central şi cele 50 de structuri fără personalitate juridică din teritoriu, dar o dată cu intrarea în vigoare a măsurilor de reducere a acestor cheltuieli, vom respecta dispoziţiile acestei baze legale. Personalul din Agenţie nu beneficiază de stimulente, iar singurele sporuri acordate în perioada 01 ianuarie-01 iunie sunt cele de condiţii vătămătoare (10% din salariul de bază la nivelul lunii decembrie 2009) pentru întreg personalul, sporul de audit de 25% pentru personalul Direcţiei de audit Intern, sporul de 25% pentru personalul din cadrul serviciului control Financiar Preventiv”, director general, Mihai Gavril Vădan

ANCA a dispărut pe-o limba de lemn

La Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reducerea pe motiv de criză se face cu limba de lemn. Răspunsurile venite din partea reprezentanţilor celor două instituţii par trimise de însuşi Ion Iliescu. La APIA, “punerea în aplicare a măsurilor s-a făcut imediat, responsabilitatea revenind la nivel judeţean şi central ordonatorilor de credite”. Între timp, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 70/2010, ANCA a fost desfiinţată, drept pentru care criza nu o mai afectează cu nimic.
“În prezent nu se poate evidenţia pe capitole care este procentul de reducere a acestor cheltuieli, dar prin măsurile întreprinse şi urmare a aplicării lor, se va constata acest lucru în trimestrul următor, la raportarea trimestrială, când se va putea efectua o analiză comparativă pe baza execuţiei bugetare”, se mai arată în răspunsul de la APIA.
La Agenţia Domeniilor Statului, o instituţie cu care “băieţii deştepţi” din orice domeniu au putut trage o serie de tunuri răsunătoare, cheltuielile de publicitate şi de protocol au fost scoase din grila de buget.
“În bugetul 2010 nu a fost prevăzută nici o cheltuială cu investiţii noi, ci doar finalizarea unui contract de achiziţie încheiat în anul 2009, două bucăţi routere în valoare totală de 18.326 de lei inclusiv TVA. Nu este prevăzut achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, etc. În ce priveşte parcul auto, conducerea a dispus măsuri ferme pentru raţionalizarea consumului de combustibil şi utilizarea mijloacelor de transport din dotare strict pentru rezolvarea problemelor instituţiei. În bugetul pe anul acesta nu au fost prevăzute cheltuieli de publicitate şi nici cheltuieli de protocol. ADS a previzionat o reducere a cheltuielilor materiale pe anul 2010 faţă de 2009 cu circa 50%, de la 19.555.897 de lei la 9.701.590 de lei”, explică reprezentanţii ADS.

Finanţele renunţă la 1.000 de directori

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut cele mai mari reduceri. S-ar putea pune întrebarea retorică de ce aceste reduceri au fost făcute doar pe ultima sută de metri? Conform oficialilor ANAF, măsurile de austeritate au fost luate încă de anul trecut, când au fost reduse 993 de posturi de conducere din aparatul central şi teritorial, fapt ce a generat reducerea cheltuielilor de personal cu peste 750.000 de lei lunar.
“Începând cu data de 27.05.2010 s-a sistat iniţierea oricăror proceduri de achiziţii publice, ca urmare a aplicării dispoziţiilor ordinelor ministrului finanţelor publice. În prima jumătate a acestui an, angajaţii ANAF au primit sporuri şi stimulente. Cei 26.469 de angajaţi încadraţi ca “personal de execuţie”, au primit 192.035.548 de lei, iar cei 381 de directori executivi au primit 5.750.705 de lei”, arată Alexandru Nazăre, secretar de stat.
În cadrul ANAF, DGFP-urile judeţene, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, după reducerea cu 25%, 17.970 de angajaţi (peste 66% din totalul angajaţilor ANAF) au salarii nete pe lună de până la 1.000 de lei, iar 4,42%, adică 1.192, au un salariu net sub 500 de lei.
La instituţia care se ocupă de activitatea societăţilor comerciale, activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului se desfăşoară cu de 1.735 de angajaţi, s-a renunţat la benzină şi s-au redus cheltuielile telefonice.
“Consumul lunar cu carburanţi se diminuează cu 50% începând cu 25.06.2010, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate în bugetul pentru a doua jumătate a acestui an cu 20%. Cheltuielile de protocol din anul 2009 au reprezentat 11,61% din baremurile alocate, iar în anul 2010 nu au fost alocate fonduri cu această destinaţie. Pentru cheltuielile telefonice, în special telefonia mobilă, sumele cheltuite au reprezentat 38,99% din fondurile alocate, iar pentru anul acesta se estimează o economie de 50% faţă de cheltuielile aprobate. Salariaţilor instituţiei nu le-au mai fost acordate o serie de sporuri, respectiv sporul pentru elaborarea de aplicaţii informatice de 15% şi sporul pentru lucrul cu publicul de 10%. În aceste condiţii, după reîncadrarea personalului, unui număr de 230 dintre salariaţi nu le-a putut fi acordat nivelul anterior de salarizare, aceştia înregistrând pierderi de până la 678 de lei. Aplicarea măsurilor menţionate a condus, în cursul anului 2010, la reducerea efectivă a drepturilor salariale individuale ale personalului ONRC cu 45%”, se arată în răspunsul instituţiei vizavi de impunerea măsurilor de austeritate.

Reduceri ca-n filme

Pe vreme de “foamete” cultura rămâne pe ultimul loc. La Centrul Naţional al Cinematografiei salariile s-au  tăiat cu 42,8%, de la un fond mediu lunar pe primele şase luni de 122.337 de lei, la un fond mediu lunar pe lunile iulie-august de 70.000 de lei şi instituţia a renunţat la 13 angajaţi. “În ceea ce priveşte “Bunuri şi Servicii, bugetul iniţial pe acest an a fost de 11.965 de mii de lei. În semestrul II, după execuţia pe primul semestru, a rămas de executat un buget de 3.093 de mii de lei. Astfel, s-a aplicat o diminuare de 790 de mii de lei, aproximativ 186.000 de euro, ceea ce echivalează pentru semestrul II cu o reducere de 25,5%”, arată adresa CNC.
La Artexim, instituţia care se ocupă de “politicile culturale” ale Ministerului Culturii, cheltuielile de personal au fost reduse cu 23,61% de la 247.409 de lei la 188.984 de lei, iar şeful instituţiei a renunţat la maşina de serviciu. “În acest moment, instituţia nu mai dispune de autoturism propriu. În acest context s-a redus la zero consumul de benzină, care în anul trecut a fost în medie de 140 de litri/lună. Conform statutului, Artexim prevede 23 de posturi, dar în prezent are un număr de 11 salariaţi, iar toţi angajaţii au peste 15 ani de vechime. Sporurile acordate conducerii au fost doar cele de indemnizaţii de conducere şi niciodată nu au fost acordate sporuri membrilor consiliului de administraţie al instituţiei”, spune directorul instituţiei Mihai Constantinescu.

Răzvan Robu

MAI renunţă la lubrifianţi
Chiar dacă, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor nu se fac reduceri salariale, la Ministerul de Interne se fac alt gen de reduceri
-reducerea cu 5% a cheltuielilor pentru încălzit, iluminat şi forţă motrică
-reducerea cu 38% a cheltuielilor pentru plata carburanţilor şi lubrifianţilor
-reducerea cu 50% a cheltuielilor prntru achiziţionarea de piese de schimb
-reducerea cu 60% a cheltuielilor aferente transporturilor
-reducerea cu 10% a cheltuielilor aferente convorbirilor telefonice, taxelor poştale şi telecomunicaţii
-reducerea cu 40% a cheltuielilor de deplasare
-reducerea cu 10% a cheltuielilor aferente prestărilor de servicii pentru întreţinere şi funcţionare

5,7 de milioane de lei au câştigat directorii ANAF

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.