Sub sigla Crucii Roşii din România, în Oradea, se pretind bani pentru servicii umanitare

Crucea Roşie Română este persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop primordial. Activitatea organizaţiei are caracter umanitar, ca organizaţie de ajutor voluntar, auxiliară a autorităţilor publice

De circa două săptămâni, în Parcarea „Eminescu” de pe strada Independenţei, s-a amplasat un cort al Crucii Roşii. Conform anunţurilor ce pot fi citite de trecători, personalul medical din interior măsoară tensiunea şi glicemia oricui doreşte să-şi verifice starea sănătăţii. Şi în primăvară, dar şi în anii anteriori, exact în acelaşi loc, a funcţionat un cort similar. Cu deosebirea că, până acum, serviciile medicale au fost gratuite. În mod surprinzător, la intrarea în cort există un afiş care avertizează: „Tensiunea – 10.000 lei; Glicemia – 30.000 lei”.

Justificări penibile şi tăceri vinovate

Serviciile pe care le oferă Crucea Roşie, conform statutului, care subliniază caracterul umanitar şi voluntar al acţiunilor întreprinse, ar trebui să fie gratuite, dar cortul care poartă sigla Crucii Roşii amplasat în strada Independenţei pare mai degrabă o unitate de prestări servicii. Reporterii noştri au solicitat explicaţii dnei Pop, directoarea de la Filiala Bihor a Crucii Roşii. În mod surprinzător, aceasta ne-a declarat că se percep tarifele amintite pentru că „noi cumpărăm testele, iar un set ne costă 1.500.000 lei. Noi nu primim nimic de la stat, doar donaţii, iar aceste donaţii le primim din Germania, dar în acest an nu am primit nimic”. Dna Pop susţine că banii adunaţi din donaţii sunt folosiţi pentru a-i ajuta pe nevoiaşi. Ea însă nu a putut explica de ce, în condiţiile în care banii sunt colectaţi legal, nu se eliberează chitanţe. Bănuiala că în cortul şi sub sigla Crucii Roşii se petrece ceva necurat ne-a fost întărită de faptul că asistentele care îşi ofereau serviciile au refuzat să-şi spună numele.

După ce, iniţial, am reuşit să o contactăm doar pe directoarea economică a SRCR, care ne-a explicat că purtătoarea de cuvânt a instituţiei se află în concediu medical şi, în aceste condiţii, directoarea generală a Societăţii Române de Cruce Roşie, Mihaela Steriu, singura abilitată să dea relaţii presei, aceasta din urmă, deşi aveam de clarificat o chestiune extrem de simplă, a refuzat să ne asculte şi ne-a declarat sec că „nu răspundem telefonic la întrebările presei!”
În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: este Societatea de Cruce Roşie din România o organizaţie umanitară, sau doar o oarecare societate comercială de prestări servicii?!

 

Ioana Mada

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.