Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis marti, 14 august 2018, un comunicat in care il pune la punct pe presedintele Klaus Iohannis, dupa ce acesta ii daduse public indicatii Procurorului General Augustin Lazar sa demareze urgent cercetari impotriva Jandarmeriei. Chiar daca Iohannis nu este nominalizat in comunicatul CSM, aluzia este evidenta, intrucat presedintele a fost singurul politician de prim rang care sambata, 11 august 2018, intr-o postare pe Facebook, a facut presiuni asupra sefului PICCJ pentru anchetarea fortelor de ordine care intervenisera la protestul din seara zilei precedente. De altfel, ideea a fost reluata in mesajul televizat transmis de catre seful statului in seara zilei de luni, 13 august 2018:

I-am cerut astazi Procurorului general Augustin Lazar demararea de urgenta a cercetarilor pentru clarificarea modului in care s-a produs interventia Jandarmeriei la protestele de aseara din Piata Victoriei”, scria Iohannis pe Facebook.

Am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse in piata, iar ancheta trebuie dusa urgent pana la capat, aflat adevarul si responsabilii trasi la raspundere. Violenta impotriva cetatenilor care se opun guvernului prin proteste pasnice este caracteristica regimurilor autoritare, nu Romaniei europene de astazi”, afirma acelasi Klaus Iohannis la televizor.

Iohannis, pe langa lege

Iesirea CSM este cu atat mai nimerita, cu cat Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor nu-i acorda Presedintelui Romaniei vreun drept privind interventia in dosare penale. In acelasi timp, Constitutia are o singura mentiune legata de atributiile primului om in stat in materie de anchete penale. Aceasta se refera strict la membrii Guvernului si numai la fapte comise de catre acestia in exercitiul functiei.

Nici nu ne gandim ce s-ar fi intamplat daca un mesaj precum cel al lui Klaus Iohannis ar fi venit din partea vreunui membru al coalitiei PSD-ALDE, ce jihad s-ar fi dezlantuit impotriva acestuia si ce tsunami de cereri privind demisia ar fi venit atat din partea primului om in stat, cat mai ales dinspre sustinatorii lui Werner din zona PNL-USR-TFL.

Iata comunicatul integral al CSM:

Urmare a evenimentelor publice derulate in ultima perioada de timp, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in baza rolului constitutional al acestei autoritati, asigura intreaga societate de preocuparea constanta pentru garantarea independentei justitiei.

Din aceasta perspectiva si in conformitate cu atributiile institutionale legale, ne manifestam interesul si ii sustinem pe magistratii implicati in derularea procedurilor judiciare, astfel incat activitatea desfasurata sa se realizeze in stricta concordanta cu legea, iar independenta si impartialitatea justitiei sa nu fie afectate, nici la nivel subiectiv si nici obiectiv.

Magistratii – judecatori si procurori – isi cunosc rolul si atributiile legale, precum si modalitatea in care trebuie derulate procedurile judiciare, sens in care facem un apel public catre toate institutiile si autoritatile publice de a se manifesta echidistant pana la finalizarea procedurilor judiciare, pentru ca astfel de atitudini sa nu poata constitui elemente de presiune externa ori interna in activitatea judiciara.

Sursa: luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here