Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania(UNJR), Dana Gârbovan, a fost audiată  joi, de către membrii Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),  ea fiind susţinută în faţa Consiliului de mai mulţi magistraţi. CSM a respins şi sesizarea Comisiei de Disciplină făcută în cazul preşedintei Secţiei a II-a penală a Tribunalului Bucureşti, Antoaneta Costache.
Judecătorul Curţii de Apel Cluj, Dana Gârbovan,  a fost acuzat de nerespectarea  dispoziţiilor art.9 alin.2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Conform articolului 9, alin  (2), „judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor.” În numele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătoarea Dana Gârbovan, preşedinta acesteia, a înaintat o plângere prealabilă Camerei Deputaţilor, cerând anularea rapoartelor Comisiei Juridice şi a consecinţelor provocate de acestea, anume votul plenului, din 13 august, prin care parlamentarii au respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale pentru deputaţii Miron Mitrea şi Adrian Năstase. Preşedintele UNJR a motivat solicitările prin faptul că rapoartele au fost date „cu exces de putere” şi sunt „nelegale”, menţionând că „o structură parlamentară a încălcat grav limitele în care Parlamentul se poate exprima prin acte sau fapte juridice”.
Demersul Uniunii a provocat indignarea parlamentarilor, care l-au considerat „ilegal”. Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD),  a susţinut că judecătoarea Gârbovan „a primit, probabil, o comandă”, şi că plângerea nu işi are rostul şi nici nu are subiect.
CSM a pornit cercetarile contra judecătoarei de la o sesizare făcută de Adrian Năstare, după ce Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a trimis, în 2008, un comunicat în care critica avizul negativ dat de Camera Deputaţilor, la solicitarea DNA în cazurile Mitre şi Năstase.
Dana Gîrbovan a fost audiată joi 22 aprilie timp de două ore cu privire la acuzaţia formulată de catre Inspecţia Judiciară.  Au luat cuvântul în apărarea dânsei mai multi judecători , printre care Adrian Neacsu – preşedintele Tribunalului Vrancea şi membru fondator UNJR, Horatius Dumbrava- preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş şi fondator UNJR, Lavinia Lefterache – judecător Curtea de Apel Bucureşti  şi membru Senatul UNJR, care au insistat cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor în privinţa actelor politice care încalcă independenţa justiţiei .
Contatată telefonic, doamna judecător Dana Gârbovan a declarat pentru Gazeta de Cluj , că, din punctul dânsei de vedere, decizia luată de CSM joi seara este una normală şi firească şi că nici nu se astepta la o altă decizie. Dana Gârbovan a mai precizat că demersul  Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR) nu a avut alt scop altul decât acela de a apăra principii fundamentale ale justiţiei.
Sabin Ripan

1 COMENTARIU

  1. da pa-i cum sa nu.csm da dreptate la toti .cum de fapt ia dat dreptate si lui vacarusi stancu.am priceput ..daaaa csm este painea lui dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.