CSM şi MJ joaca alba neagra cu procurorii

Instituţia Consiliului Superior al Magistraturii sare in apararea propriei conduceri, procurorul Oana Haineala şi judecatorul Alina Ghica, preşedintele CSM, care se considera lezaţi de o serie de atacuri aparute in presa la adresa lor. Pe de alta parte, tot membrii CSM incearca sa il impiedice pe ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, la randul ei fost membru CSM, sa faca noile numiri pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Miza: dosarele instrumentate de anumiţi procurori care au devenit “bate politice” in mana opoziţiei sau alianţei.

Saptamana trecuta, Consiliul Superior al Magistraturii a luat apararea profesionala propriei conduceri, judecatorul Alina Ghica (şeful CSM), a procurorului Oana Haineala (vicele CSM) şi a membrului consiliului judecatorul Cristi Danileţ, care s-au simţit lezaţi de atacurile aparute in presa la adresa lor. Atacuri care nu ar fi aparut fara ca cei enumeraţi anterior sa se fi implicat in jocurile politice care, in mod normal, ar trebui sa fie straine de activitatea CSM. In mod excepţional (!), reprezentanţii CSM au gasit ca atacurile semnalate au loc şi au admis cererile de aparare a reputaţiei profesionale.
“Impotriva magistraţilor Alina Nicoleta Ghica, Oana Andrea Schmidt Haineala şi Cristi Vasilica Danileţ s-a declanşat şi este in curs de desfaşurare o campanie  mediatica agresiva, cu intenţia clara de discreditare personala şi instituţionala, informaţiile folosite de unele instituţii media bazandu-se pe fapte nereale, opinii subiective şi evident  tendenţioase, informaţii denaturate şi speculaţii. Doamna judecator Alina Nicoleta Ghica şi domnul judecator Cristi Vasilica Danileţ au participat la şedinţa secţiei de judecatori din 6 august 2012, in cadrul careia s-a soluţionat cererea de detaşare a doamnei judecator dr. Mona Maria Privniceru. Doamna judecator Alina Nicoleta Ghica, preşedintele CSM, a convocat in mod legal şedinţa de Plen pentru a se lua act de demisia doamnei judecator dr. Mona Pivniceru. Cei trei membri CSM au fost prezenţi la şedinţele din 23 şi in 24 august 2012 cand s-a luat act de demisia doamnei Pivniceru din justiţie. Aspectele prezentate de unele instituţii media cu privire la viaţa personala şi familiala a doamnei procuror Oana Andrea Schmidt-Haineala şi domnul judecator Cristi Vasilica Danileţ nu au legatura şi nu au influenţat in vreun fel exercitarea funcţiei de procuror/judecator, respectiv de membri CSM, insa au fost de natura sa le afecteze grav şi  in mod nefondat reputaţia profesionala. Activitatea pe care magistraţii Oana Andrea Schmidt-Haineala şi Cristi Vasilica Danileţ au desfaşurat-o, pe parcursul carierei lor, in cadrul unor instituţii publice, precum Ministerul Justiţiei şi Guvern, s-a desfaşurat in limitele legale, fara a se constata vreo afectare a exercitarii in mod neutru a funcţiei actuale de membru CSM. Nu s-a constatat, privitor la cei trei membrii CSM vizaţi de aceasta campanie de defaimare şi denigrare, nici o legatura contrara statutului de judecator/procuror cu Preşedintele ţarii, oameni politici sau partide politice, informaţiile de presa fiind vehiculate de unele publicaţii de presa in mod tendenţios şi speculativ, pentru a acredita ideea falsa ca politicul controleaza justiţia prin intermediul unor magistraţi, situaţie  de natura sa afecteze imaginea sistemului judiciar”, arata consiliul.

Faulturi politice in justiţie

Cu toate acestea, in acelaşi timp, opinia CSM se delimiteaza de acţiunile ministrului Justiţiei, Mona Macovei, atunci cand se incearca renumirea şefilor de la Parchetul General şi DNA.
“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit atribuţiilor ce ii revin conform legii, a formulat unele critici privind procedura pentru selecţia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de
numire pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anunţata public la data de 17 septembrie 2012 de Ministerul Justiţiei”, arata CSM. In acelaşi timp, readucem aminte ca reprezentanţii Consiliului au intarziat numirea in funcţia de ministru a magistratului Pivniceru. In timpul in care ministerul justiţiei era in perioada unui interimat, membrii CSM au schimbat normele conform carora se numesc in funcţii şefii Parchetului General şi al DNA. CSM susţine ca nominalizarea viitorului procuror general şi a procurorului şef al DNA trebuie facuta de catre consiliu şi nu de catre Ministerul Justiţiei condus de catre Mona Pivniceru. O analiza a Direcţiei Legislative a Consiliului arata ca propunerile pentru cele doua funcţii de conducere "sa fie formulate de catre CSM in urma analizei in cadrul secţiei pentru procurori". Pe de alta parte, ministrul Justiţiei a declarat ca ea este cea indreptaţita sa nominalizeze procurorii care ii vor inlocui pe Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. Pivniceru a fost acuzata de CSM de lipsa de transparenţa in procedura de nominalizare pentru Parchetul General şi DNA. In plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcţiei Legislative care spune in mod clar ca procurorul general şi şeful DNA sa fie aleşi de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
In raportul Direcţiei Legislative se menţioneaza ca propunerile pentru funcţiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (şeful DNA, procurorul general) sa fie formulate de catre CSM in urma analizei in cadrul secţiei pentru procurori. "Aceasta soluţie corespunde din punct de vedere legislativ identitaţii de statut a magistraţilor judecatori şi procurori şi rolului CSM de garant al independenţei justiţiei şi nu ar afecta in niciun fel autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor", se mai arata in document. CSM arata intr-un comunicat public ca a insuşit criticile Direcţiei Legislative.
Argumentaţia specialiştilor CSM are la baza ideea ca, avand in vedere ca preşedintele, vicepreşedintele şi şefii de secţie ai Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de catre CSM, atunci şi procurorul general şi procurorul şef al DNA sa fie puşi in funcţie de catre acest consiliu. In replica, ministrul Justiţiei a declarat ca nu va modifica procedura. "Merg pe procedura mea. Una sunt numirile de la ICCJ şi altceva inseamna nominalizarile pentru Parchetul General şi DNA", a declarat Mona Pivniceru.
Pentru ca CSM sa numeasca procurorul general şi şeful DNA este insa necesara modificarea legislaţiei. O asemenea modificare a legislaţiei este puţin probabila avand in vedere ca MJ a declanşat deja procedura de nominalizare a şefilor PG şi DNA. Cu toate acestea, premierul Ponta s-a aratat in urma cu cateva luni deschis la ideea ca CSM sa numeasca şeful DNA şi procurorul general.

Menirea lui Pivniceru in Justiţia Guvernului Ponta
Miza acestor doua posturi cheie consta in anchetele cu iz politic care au loc in aceasta perioada. Prin mandatul  Mona Pivniceru se va incerca erodarea puterii lui Traian Basescu prin atacuri la cei doi “nebuni” cu care preşedintele ataca: procurorul general, Codruţa Kovesi, şi şeful DNA, Daniel Morar. Daca ministrul Pivniceru nu va reuşi schimbarea acestora, “vanatoarea de vrajitoare” impotriva membrilor USL va continua. In ianuarie 2012, Mona Pivniceru declara intr-un interviu acordat Romania Libera ca mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit, potrivit publicaţiei citate. "Daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. (…) Daca textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sa forţam nota. Daca a fost laudat, aceasta nu inseamna ca e singurul procuror din Romania care vrea sa-şi faca bine profesia", a susţinut Pivniceru

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.