Alegerile locale sunt din ce în ce mai aproape. După ce a legea privind organizarea acestora a fost votată în ambele camere ale parlamentului zilele trecute partidele au primit undă verde să-și desemneze candidații pentru primării și consilii iar primarii pot începe să își facă campanie. Județul Cluj, precum și municipalitățile arondate, dar și comuna Florești sunt principalele puncte de interes vizate de către Gazeta de Cluj în acest articol. Află care este preambulul alegerilor locale dar și prognosticul pe care l-au dat unii dintre edili referitor la desfășurarea acestora.


 Municipiul Cluj-Napoca – Aproape adjudecat


 Pentru Cluj-Napoca situația se arată stabilă și chiar foarte previzibilă. Câștigător în ultimul său mandat cu peste 60% din numărul de voturi, Emil Boc e aproape sigur să ia și acest mandat de primar. Încă din 2004, de când a câștigat prima dată primăria municipiului Cluj-Napoca acesta și-a consolidat poziția prin colaborare cu comunitatea maghiară, având un reprezentant al acestora pe post de viceprimar. În toate cele 3 mandate, Emil Boc a reușit să modernizeze Clujul printr-o multitudine de proiecte realizate în mare parte prin finanțare europeană. Atuul său în cursa pentru primăria Clujului este reputația ireporoșabilă precum și statisticile care arată că nivelul de trai din Cluj s-a îmbunătățit substanțial pentru toate categoriile de vârstă.

La președinția Consiliului Județean Cluj, alături de Emil Boc este liberalul Alin Tișe. Aceștia doi au reprezentat un duet administrativ puternic pentru Cluj-Napoca. Tișe are și el mari șanse la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean după ce în 2016 a câștigat din partea PNL la 30 de procente diferență față de partidul de pe locul 2. Colaborarea dintre Emil Boc și Alin Tișe este chiar punctul lor forte care i-a ajutat până acum deoarece proiectele primarului s-au bucurat de o majoritate favorabilă în Consiliul Județean, iar inițiativele și directivele consiliului județean au avut întotdeauna sprijinul lui Emil Boc.  


 
Principalii competitori ai celor doi sunt Emanuel Ungureanu (deputat USR) care candidează pentru Primăria Cluj-Napoca și Remus Lăpușan (ProRomânia) care dorește să preia președinția Consiliului Județean.


Emanuel Ungureanu a fost, pe parcursul ultimilor ani, un critic vehement al administrației, încercând să taxeze fiecare greșeală. Deși nu are șanse prea mari să câștige, Ungureanu ar putea miza pe înclinarea balanței de puteri în favoarea USR la nivelul Consiliul Județean. Ascensiunea partidului său este aproape sigură.


La capitolul reacții, deputatul nu ne-a răspuns la telefon. Într-o declarație recentă acesta precizează că, candidatura sa “la Primăria Cluj-Napoca are un sens bine stabilit, acela de a mobiliza energiile civice și politice ale Clujului în jurul unui proiect major: spitale noi, de la zero, construite rapid în municipiu. Strâns legat de acest proiect de sănătate publică, este cel de modernizare a infrastructurii și de extindere a liniei de troleibuz către Florești, dar și a unei linii feroviare care să fluidizeze traficul în aceeași direcție, un proiect viabil al trenului metropolitan”. 
 
La șefia consiliului județean, din partea ProRomânia domnul Remus Lăpușan speră la un scor cât mai bun pentru ceea ce numește el “un corp politic tânăr”. Abordarea pe care vrea să o implementeze acesta în administrația locală este una “mai aproape de cetățean”. Prin focusul pe producători și locurile de muncă, Lăpușan dorește să aducă soluții alternative modului de operare curent. Întrebat care ar fi prima măsură pe care ar realiza-o dacă va ajunge președinte de Consiliu Județean, Remus Lăpușan a spus că dorește o restructurare a Consiliului Județean pe echipe de funcționalitate. Acesta, susține el, e un model european de structurare a unei echipe performanțe la nivel local. Remus Lăpușan a spus că se bucură de susținerea mai multor personalități din partide precum PSD sau ALDE, chiar dacă oficial nu există încă o alianță care să ateste acest lucru. Referitor la pronosticul de desfășurare al alegerilor, membrul ProRomânia ia în calcul ambele variante, însă speră că alegerile vor avea loc deoarece nu este favorabil unei țări să treacă peste propriul cadru legal.


 
Prin ce se diferențiază Horia Șulea


Primarul comunei Florești, teritoriu aflat într-un boom de dezvoltare este Horia Șulea. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj: ”Mă diferențiez în această campanie prin lucrurile care le-am făcut pentru floreșteni. Indiferent ce spun contracandidații mei, aceștia nu au adus o contribuție reală la calitatea vieții floreștenilor”
Domnul primar crede că dacă vor fi luate măsurile necesare, alegerile în sept vor avea loc. Prioritățile principale sunt construcția unei noi școli în comună precum și construirea unei șosele de acces pe partea de sud a floreștiului   


 
Huedin, pe drum dezvoltării industriale


Contact de către Gazeta de Cluj, actualul primar al Huedinului, Mircea Moroșan, declară că nu are emoții în privința realegerii în funcția de primar. Acesta vrea să termine procesele de racordare la apă canal și gaz în oraș pentru a putea atrage după aceea mai mulți investitori în zonă. A promis racordarea întregului oraș la rețeaua de gaz până în luna decembrie și a declarat că asta rămâne prioritatea nr.1 pentru oraș. Cu privire la desfășurarea alegerilor la termenul stabilit, acesta crede că vor fi organizate într-o formă sau alta, amânarea lor fiind imposibilă.

Sabin Demea, posibilul contracandidat al primarului, a spus că și-ar dori “la fel ca orice huedinean” să ia primăria dacă va fi nominalizat din partea partidului PSD. Acesta a adăugat că, deocamdată, rămâne de partea “societății civile” din Huedin.
Referitor la desfășurarea alegerilor, domnul Demea crede că alegerile nu vor mai fi amânate încă odată însă crede că modalitățile de campanie vor fi majoritar digital.


 
Migrația de la Turda


La Turda, Cristi Matei a declarat pentru Gazeta de Cluj ca urmărește un nou mandat. Edilul a specificat că multitudinea de realizări, printre care modernizării Mormântului lui Mihai Viteazu, Construirea unei Autobaze și demararea construcției unei săli de sport.
Prioritatea numărul 1 în Turda rămâne modernizarea infrastructurii stradale precum și a școlilor prin atragerea de fonduri guvernamentale cât și europene.


Întrebat de tranziția sa de la PSD la PNL, domnul primar Matei a spus că este mai mult “reîntoarcere” având în vedere că acesta a debutat la PNL în 1996. Sub formația politică actuală, domnul primar nu crede că susținerea de care s-a bucurat până acum va fi afectată.
 O astfel de mutare nu e ceva neobișnuit pentru edili în ultima vreme. Migrația politică în timpul mandatului se realizează dacă primarul pierde suportul partidului din partea căruia a candidat. Uneori, însă, frica primarilor de a nu mai prinde un mandat pe fondul declinului partidului din care fac parte să fie o motivație suficientă. PSD Cluj a pierdut în ultimii 5 ani foarte mulți aleși locali din comunele arondate. 

Punctul forte al Câmpiei Turzii


 Câmpia Turzii îl are la cârmă pe Dorin Lojigan care și-a confirmat și el candidatura pentru un nou mandat. În privința priorităților, primarul ne-a spus că dorește să sporească mobilitatea urbană prin achiziționarea de autobuze electrice, amenajarea de alei și piste de biciclete precum și a inchirierilor de biciclete de la puncte specializate. Întrebat cu ce se diferențiază de ceilalți candidați, Lojigan a spus că eficiența cu care accesează și implementează proiecte este punctul lui forte. A ținut să precizeze că datorită acestor fonduri atrase, rata de șomaj din Câmpia Turzii pe anul trecut a fost de sub 1%. Acesta speră că alegerile vor avea loc la timp. 
 
Deși l-am contactat telefonic Domnul Costan, primar al municipiului Dej, nu a putut să ne dea o declarație motivînd că se află în izolare până săptămâna viitoare. De asemenea, nici primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean, nu a putut fi contactat.

Așadar, aleșii locali par pregătiți de cursă. Rămâne dacă rezultatele vor fi cele așteptate sau dacă vom avea parte de surprize electorale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.