picturi Piezișă

Bucuria adusă de proiectul de pictare a străzii Piezișă pentru clujeni și iubitori de artă a fost ștearsă la fel de rapid precum a și venit. Picturile au fost realizate într-un timp scurt, numai 2 săptămâni de muncă, cu o investiție de 25.000€ și promisiunea că le vom putea admira circa 2 ani.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a luat banii pe acest proiect de la asociația Bloomberg Philantrophies „pentru că a putut” și l-a administrat de mântuială exact din același motiv. Primăriei îi plac banii din grant-uri, îi plac banii Europeni și totuși nu lasă nimic în urmă pentru cetățeni. Ia fonduri pe ideea că „ce-i în mână nu-i minciună” ca mai apoi să deruleze proiectele în stilul „lasă că merge și așa”.

Ce a fost:

Ce a rămas după doar 8 luni:

Primăria municipiului Cluj-Napoca și-a bătut joc de acest proiect, se vede clar că a ignorat niște factori cheie: durabilitatea proiectului, întreținerea acestuia și evaluarea cost-beneficiu din moment ce numai după 8 luni de la finalizare a mai rămas numai o pată pe asfalt din ceea ce trebuia să fie artă urbană, sau mai bine spus a rămas amintirea proiectului și a celor 25.000€ .

Într-un interviu acordat Gazetei de Cluj, Ocu Corina Monea, coordonatoarea proiectului, a discutat despre provocările întâmpinate în timpul lucrărilor desfășurate pe strada Piezișă, o zonă cunoscută pentru traficul intens și atmosfera agitată.

„Am ales materiale specifice pentru trafic intens și stradă. Piezișa este o locație foarte dificilă, a fost foarte dificil să pictăm într-un mod corect pentru că se aruncau chestii, se făceau petreceri seara. (…) Aveam nevoie de mult timp pentru ca vopseaua să se usuce într-un mod corespunzător. (…) Se făceau petreceri, lumea arunca chestii acolo, deci, a fost foarte ciudată dezvoltarea proiectului.” a declarat Ocu, pentru Gazeta de Cluj

Un angajat al proiectului ne-a transmis în momentul în care am dorit să îi luăm un interviu următoarea afirmație: „Nu e cea mai ok experiență avută cu acest proiect și aș vrea sa stau deoparte.”

Deși investițiile în artă pot avea un impact pozitiv asupra comunității, contribuind la creșterea atractivității orașului și promovarea culturii, este esențial ca aceste investiții să fie de calitate și să ofere un beneficiu real. În cazul în care picturile s-au șters, impactul lor cultural a fost diminuat, iar oportunitatea de a îmbogăți spațiul urban a fost irosită.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.