În ultima săptămână a lunii mai, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a cumpărat energie electrică în valoare de peste 12,3 milioane de euro de la Getica 95 COM SRL. Firma, patronată de Săndel Tudose. Omul de afaceri a avut legături de afaceri cu Rusu Adrian Marius, unul dintre oamenii de încredere ai milionarului Ion Grigore, patronul grupului de firme Elcomex. Grigore este unul dintre foștii tehnicieni la Nuclearelectrica.

În ultima săptămână a lunii mai, STS a încheiat două contracte pentru achiziția de energie electrică de la firma Getica 95 COM SRL, patronată și administrată de Viorel Săndel Tudose. Valoarea celor două contracte trece de 12,3 milioane de euro.

Viorel Tudose

În urma apariției acestui articol, Viorel Tudose l-a contactat pe reporterul Gazeta de Cluj pentru a declara că nu are nicio legătură cu grupul de firme Elcomex controlat de Ion Grigore.

”Eu nu sunt asociat și nici nu am vreo calitate în cadrul grupului de firme Elcomex. M-am întâlnit cu Ion Grigore o singură dată, pentru a încheia o afacere, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu mi s-a părut profitabilă”, a declarat Tudose.

În cadrul Getica Power SRL, Tudose este partener de afaceri cu Rusu Adrian Marius, care ocupă funcția de administrator, și este unul dintre oamenii de încredere ai milionarul constănțean Ion Grecu.

”Contractul respectiv a fost câștigat în urma unei licitații la Bursa Română de Mărfuri în cadrul căreia am avut oferta cea mai bună. În trecut am făcut greșeala să mă asociez cu Rusu Adrian și regret acest lucru, dar voi remedia aceste aspecte”, a mai declarat Tudose.

În cadrul Elcomex IEA, pentru o perioadă bună de timp, unul dintre acționari a fost Biserica Ortodoxă Română (BOR).

În 2008, BOR a ieșit din acționariatul Elcomex IEA SA, vânzându-i participația lui Ion Grecu. În cei șase ani în care Arhiepiscopia Craiovei a făcut parte din afacere, Elcomex IEA SA a câștigat contracte publice în valoare de peste 45 de milioane de euro.

Din 2007 și până în prezent, Elcomex IEA SA a câștigat, singură sau în asocieri, 84 de contracte cu statul român, toate în valoare totală de peste 940 de milioane de lei, adică peste 210 de milioane de euro. Peste 90 la sută din acești bani au fost pompați în firma lui Grecu de trei mari societăți de stat – Nuclearelectrica, Transelectrica și Metrorex. Legăturile dintre Nuclearelectrica și Elcomex sunt atât de bine sudate încât societatea privată a făcut chiar și inventarul patrimoniului unei subsidiare a producătorului de energie pentru a construi și pune în funcțiune reactorul 2 de la Cernavodă.

Unul dintre fondatorii Elcomex, Ștefan Holobiuc, a fost printre primii șase administratori ai companiei Construcții Nuclear-Electrice SA, înființată de Guvern în 1991. Pe atunci, Holobiuc era economist. Ulterior, a ieșit din Elcomex IEA în 2008, vânzându-i acțiunile lui Ion Grecu.

Asocieri cu personaje din Dosarul Țigareta 2

În cadrul contractelor câștigate de la instituțiile statului român societățile din grupul Elcomex au încheiat diferite parteneriate cu firme patronate de personaje controversate implicate în dosare penale.

Spre exemplu, de la Administrația Portuară din Constanța Elcomex a obținut contracte în asociere cu SC Vio Top SRL, patronată de Marin Baicu, și cu Consal Trade SRL, societate care i-a aparținut lui Constantin Chicheanu.

Numele lui Marin Baicu a apărut în dosarul de crimă organizată în care a fost arestat preventiv Dan Besciu, asociat și administrator la Euroconstruct 98 Trading SRL, pus sub acuzare DIICOT pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. Conform anchetatorilor, Baicu era unul dintre liderii grupării de crimă organizată care, prin firmele sale, ar fi păgubit CFR și Compania Națională de Drumuri.

Dan Besciu

„S-a stabilit că, în perioada 2011-2014, Dragoş Nedelcu (fost angajat al lui SOV la Realitatea Media – n.r.) şi Marin Baicu, administrator, de fapt, al SC Baicons Impex SRL (…), Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Praher Peter şi Josep Horneger (…) au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră”, se menționează într-un comunicat al DIICOT.

Celălalt partener, Constantin Chicheanu, a fost implicat în Dosarul Țigareta 2. Prin firma Consal Trade SRL, care a derulat si afacerea de cumpărare a fierului vechi de la CFR, Chicheanu a pus mana pe mai multe servicii care au fost scoase din cadrul administrației Portului Constanta.

De la Nuclearelectrica, firma lui Grecu a câștigat contracte în asociere cu SC Termogaz Hațeg, firma lui Adrian Gărdean, implicat în dosarul Gala Bute. În cele din urmă, Gărdean a scăpat de pedeapsă pe motiv că faptele de care era acuzat s-au prescris. Procurorii DNA spun că aproape 700.000 de lei ar fi dat mită Adrian Gărdean și fratele lui, Miron Gărdean, pentru lucrări de la Ministerul Dezvoltării Regionale  și Turismului din cadrul Programului ”Schi în România”. Suma, spun anchetatorii, reprezenta 10% din valoarea plăților efectuate de minister către firma celor doi, Termogaz Company Hațeg.

Adrian Gărdean

Afacerile în tandem cu dejeanul Tiberiu Urdăreanu

Pentru o parte din contractele obținute de la Metrorex, Elcomex s-a asociat cu UTI Internațional SRL, firmă patronată de Tiberiu Urdăreanu, originar din Dej. El a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administratiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu  Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.

Tiberiu Urdăreanu

Afaceri STS Gazeta de Cluj a prezentat o serie de afaceri derulate în spatele Serviciului de Telecomunicații Speciale cu oameni ”colorați” în portocaliu. În anul 2011, în cadrul STS a fost făcută o investiție importantă în valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care să ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implemanta această reţea în România este Airspan Networks din SUA, împreună cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Călin Stefan Cătălin Radu, cel care a donat 48.500 de lei către PDL, în campania electorala din 2008. Conform ACR, Călin Stefan Cătălin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii în Radiocomunicaţii (CSR), o firmă abonată la contracte cu STS şi Ministerul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.