bani pentru partide

În fiecare tur electoral, partidele politice încearcă să găsească cât mai multă finanțare pentru a își acoperi cheltuielile de campanie, iar donațiile din partea candidaților sunt esențiale pentru alegerile locale, unde banii de la centru ajung adesea mai greu.

Aceste contribuții sunt reglementate și monitorizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, iar pentru toți candidații care primesc cel puțin 3% dintre voturi, banii cheltuiți în campanie sunt rambursați de către stat. Astfel, membrii unui partid care se bazează că trec de acest prag, nu au nimic de pierdut dacă contribuie cu suma maximă permisă.

În cazul alegerilor locale, când sunt alese aceste sume maxime, se ia în considerare atât poziția pentru care persoanele candidează, cât și tipul de localitate. Astfel, există diferențe între orașe, municipii, reședințe de județ și capitală, dar și între consilieri locali, județeni și primari.

Gazeta de Cluj a analizat câți bani au contribuit candidații pentru funcțiile de primar din Huedin, Gherla, Dej, Câmpia Turzii și Turda. La Cluj-Napoca, pe lângă primărie, au fost colectate datele pentru primii cinci oameni de pe listele partidelor politice din Consiliul Local, iar pe județ  au fost luați în considerare candidații pentru președinția Consiliului Județean. Totuși, sumele cotizate către partide în vederea alegerilor pentru Parlamentului European nu au fost luate în calcul.

Situația în Cluj-Napoca

Astfel, în Cluj-Napoca, suma maximă pe care un candidat la funcția de primar o putea cotiza este de 165.000 de lei, dar doar trei persoane au atins acest prag. Emil Boc a contribuit cu 110.000 de lei, mai puțin decât patru contra-candidați.

Pentru listele candidaților la Consiliul Local unei reședințe de județ, suma maximă pentru un partid este de 99.000 de lei. Dan Tarcea, persoana care a deschis lista PNL, a venit cu 12.000 de lei, el fiind urmat de Gliga Florin și Ovidiu Florian, amândoi cotizând câte 10.000 de lei fiecare. De asemenea, următorii doi în listă, Pop Loredana și Moldovan Ionuț Daniel, au adus câte 8.000 de lei.

Aurelia Cristea a candidat pentru funcția de primar și a contribuit cu suma maximă, adică 165.000 de lei, ea fiind și prima persoană de pe lista PSD pentru Consiliul Local. Totuși, cei 99.000 de lei au fost acoperiți de doar două persoane: Mătușan Vladimir și Zglobiu-Sandu Octavia-Raluca, amândoi aducând câte 49.500 de lei. Celelalte persoane din primii cinci, Lupaş Radu-Călin și Săcară Ovidiu-Ioan nu au contribuit cu bani.

AUR l-a avut candidat pentru funcția de primar pe Cozma Călin, care a contribuit cu 49.000 de lei pentru campania sa, iar la fel ca și Aurelia Cristea, el este primul din lista pentru Consiliul Local. Ceilalți patru colegi de-ai săi au contribuit toți, la un total de 73.000 de lei: Ciubăncan Anca cu 20.000 de lei, Damian Aurel cu 20.000 de lei, Gőnczi Tiberiu cu 23.000 de lei și Coleşa Ilie-Alin cu 10.000 de lei.

Alianța Dreptei Unite a candidat cu Viorel Băltărețu la funcția de primar al orașului, iar el a venit de asemenea cu suma maximă permisă, 165.000 de lei. În schimb, dintre colegii săi, doar trei din primii cinci de pe lista pentru Consiliu Local au trimis bani partidului: Trif George-Ionuţ cu 10.000, Oană Alexandra cu 15.000 de lei și Helmer Robert-Paul cu 20.000 de lei. Cristian Adriana, care este prima persoană de pe listă, și Rus Vasile-Ciprian nu au cotizat, conform bazei de date AEP.

Oláh Emese, în prezent viceprimar în Cluj-Napoca, a candidat pentru poziția de primar din partea UDMR, a trimis 33.000 de lei partidului pentru campania sa, ea fiind și prima persoană de pe lista pentru Consiliul Local. Ceilalți patru colegi de-ai ei care au fost verificați au contribuit cu un total de 90.000 de lei: Azzola Katalin 25.000 de lei, Bódizs György-István 25.000 de lei, Andacs Zsolt-Levente 25.000 de lei și Kerekeş Adelhaida 15.000 de lei.

Reper, ultimul partid analizat pentru Cluj-Napoca, a candidat cu Ramona Strugariu, care a cotizat 65.000 de lei, cu 100.000 mai puțin decât maximul posibil, ea fiind printre cei care nu au atins 3% din voturi. Însă, spre deosebire de restul partidelor, nimeni din primii cinci oameni de pe lista pentru Consiliul Local (Ramona Strugariu, Costache Iulia-Ruxandra, Bulboacă Mihai-Adrian, Holom Alexandra-Ioana, Şpaimoc Adela-Maria) nu au trimis bani pentru campanie. Ba mai mult, din baza de date AEP reiese că Reper și-a făcut campania pentru CL fără donațiile membrilor săi.

În ceea ce privește independenții, Sorin Virgil Vamoș, care a candidat și pentru poziția de primar, și pentru un loc în Consiliul Local, a investit un total de 142.000 de lei, cu 32.000 mai mult decât Emil Boc. În schimb, Sabin Sărmaș, care s-a dovedit a fi principalul contra-candidat al actualului primar, a folosit 165.000 de lei, maximul posibil.

Situația în județ

Pentru funcția de președinte de Consiliu Județean au candidat șase persoane, care au avut posibilitatea să folosească 660.000 de lei pentru campania electorală. Doar Alexandru Cordoș, din Partidul Social Democrat a atins această cotă maximă. Alin Tișe, care a câștigat alegerile, a contribuit cu doar 100.000 de lei, în timp ce Adrian Oros, candidatul ADU, a trimis alianței 238.000 de lei. Csoma Botond, de la UDMR a donat 13.250 de lei, Eugen Cristian Șipoș 50.000 de lei, iar Florian Alexandru Nicula nu a ajutat financiar SOS România.

În municipii, suma maximă permisă pentru un candidat la funcția de primar este de 33.000 de lei. Astfel, în Dej, patru persoane au atins această limită: Morar Costan, de la PNL, Biban Mircea-Florin de la PSD, Meșter Maria Alina de la ADU și Sabadăş Marin Gabriel de la USR. Aici, ADU s-a spart, iar PMP a candidat cu Mureșan Traian, care s-a apropriat de limită, aducând 32.000 de lei. Făt Ioan a trimis către PUSL pentru campania sa 8.100 de lei.

În Gherla au candidat doar patru persoane, dintre care două au atins limita de 33.000 de lei: Vasile Băgăcean de la PSD și Ovidiu Drăgan de la PNL, care este actualul primar. Viorel Silviu Fechete, de la AUR, a trimis 6000 de lei, iar Carol Szasz, de la USR 20.000 de lei.

La Turda s-au înscris șase persoane pentru funcția de primar al orașului, dintre care patru au trimis 33.000 de lei: Cristian Matei, actualul primar și membru PNL, Adrian Nap din partea AUR, Răzvan Ciortea de la PSD și Doru Rigma de la ADU.  Ioan Paul Anca de la Partidul România Mare a donat 900 de lei pentru Consiliul Județean, dar nimic pentru campania sa, iar Nicolae Augustin Duca de la Partidul Vatra Românească a donat 15.000 de lei.

La Câmpia Turzii au candidat tot șase persoane, dintre care doar două au trimis partidului 33.000 de lei: Petre Pop de la PSD și Marian Morar de la AUR, care a acoperit singur și limita pentru lista partidului la Consiliu Local. Dorin Lojigan de la PNL este actualul primar și a donat partidului 25.000 de lei, iar Ioan Bacoș de la USR a trimis 20.000 de lei. Ceilalți doi candidați sunt Eugen Zamblău de la Forța Dreptei, cu 9.650 de lei și Laslo Dragoș de la Reper, cu 1.300 de lei.

Huedin, care este singurul oraș din județ care nu este municipiu, a avut o limită de 23.100 de lei pentru candidații la funcția de primar, care a fost atinsă de patru persoane: Mircea Moroșan, actualul edil de la PNL, Oana Goga de la PSD, Horea Matiș independent și Kudor Csaba de la USR. Antal Ștefan de la UDMR a donat partidului 16.500 de lei,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.