Chiar daca bugetul Asistenţei Sociale a fost redus anul acesta, deputaţii au votat, aproape in unanimitate, majorarea la 85% a indemnizaţiei de creştere a copilului. Proiectul legislativ va fi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Basescu, urmand ca plaţile majorate sa inceapa din luna octombrie.

Deputaţii au adoptat in luna septembrie un proiect de lege prin care indemnizaţia de creştere a copilului revine la cuantumul de 85% din venitul anterior naşterii, faţa de 75%, cat a fost din ianuarie 2011. Actul normativ mai trebuie promulgat de preşedinte, care intarzie semnarea acestuia, astfel ca majorarea alocarilor bugetare de la 1 octombrie va suporta amanari.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, incepand cu 1 octombrie 2012, Camera fiind for decizional, potrivit Mediafax. Propunerea legislativa s-a referit şi la alte prevederi ale actului normativ. Astfel, concediul de creştere a copilului şi indemnizaţia de creştere a copilului va fi acordat familiilor nu numai pentru primii trei copii, ci pentru toţi. Totodata, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilitaţilor de plata a beneficiarilor de ajutor social pentru cei care au de platit taxe şi impozite locale, implicand flexibilizarea perioadei in care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe.
Limitele maxime ale sumelor pe care le pot primi parinţii de la stat raman. Astfel, indemnizaţia lunara va fi de 85 % din media veniturilor nete ale parintelui, dar aceasta nu poate depaşi suma de 1.200 de lei, daca acesta a optat sa stea acasa doi ani.  Daca a ales varianta de un an, parintele va primi 85% din media veniturilor, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Cei care se hotarasc sa se intoarca mai devreme la munca vor primi un stimulent lunar de 500 de lei pana cand copilul va implini doi ani.

150.000 de beneficiari

Camera Deputaţilor este for decizional, iar daca va fi promulgata, legea va fi pusa in aplicare incepand cu 1 octombrie, de prevederile ei beneficiind atat mamele care se afla in acest moment in plata, aproximativ 150.000, cat şi cele care urmeaza sa intre in concediu de maternitate. In acest moment, potrivit Ministerului Muncii, din numarul total al beneficiarilor, 20,52% sunt cu venituri peste 1.500 de lei, 33,12% sunt cu venituri intre 600 şi 1.500 de lei, restul de 46,36% fiind fara venituri.
„Nu este rau faptul ca s-a revenit la 85% din media veniturilor nete, dar sper sa nu fie doar o masura electorala”, a spus fostul ministru al Muncii, citata de Evenimentul Zilei.
Sulfina Barbu a adaugat ca Executivul trebuie sa dovedeasca ca are bani pentru ca la rectificarea bugetara au fost taiate 570 de milioane de lei din bugetul Asistenţei Sociale. Potrivit acesteia, in urma acestei masuri impactul bugetar lunar va fi de 19 milioane de lei.
Legea insa nu a fost inca promulgata. Ministrul Muncii Mariana Campeanu a declarat luni, la Palatul Victoria ca nu ştie de ce Basescu intarzie promulgarea legii. „Nu putem decat sa aşteptam fie sa promulge legea, fie sa o intoarca in Parlament. Poate e foarte ocupat domnul preşedinte. Legea nu se poate aplica decat de la data intrarii in vigoare, deci nu putem decat sa speram ca preşedintele sa promulge aceasta lege”, a declarat Mariana Campeanu. Ea a reamintit ca in textul actului normativ aprobat de parlament se precizeaza ca majorarea se aplica de la 1 octombrie.
„Noi putem sa o aplicam şi de la 15 octombrie”, a spus Campeanu, cu privire la varianta retrimiterii in parlament a acestui act normativ.

De ce nu semneaza Basescu?

De altfel, Basescu nu este in mod deosebit ataşat de cauza mamicilor. Potrivit Cotidianul, Traian Basescu declara in decembrie 2010 ca in urma deciziei Guvernului Boc de a taia indemnizaţia pentru creşterea copilului şi de a modifica perioada de concediu, toata ţara s-a transformat in „mamici şi bebeluşi”. „In ultima vreme, Romania nu mai are femei, are mamici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toata ţara asta a devenit o ţara de mamicuţe şi bebeluşi”, se declara revoltat Basescu, reacţie la cei care contestau aceste masuri. De asemenea, Basescu a infirmat tot atunci teoria conform careia prin aceste taieri s-a economisit foarte puţin spunand „pic cu pic se face lacul”.
Totuşi, faptul ca legea nu a fost promulgata nu are nicio legatura cu atitudinea de bun gospodar al banului public manifestata de Traian Basescu. Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al preşedintelui Traian Basescu, a declarat ca Legea privind majorarea la 85% a cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu a fost inca depusa pentru promulgare la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax. „Respectiva lege nu a fost depusa inca la Administraţia Prezidenţiala in vederea promulgarii ei de catre preşedintele Romaniei. Aşa cum reiese in mod clar de pe website-ul Camerei Deputaţilor, legea se afla inca la Secretarul General al Camerei Deputaţilor, unde a fost depusa in cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2012”, afirma Bogdan Oprea, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, 3 octombrie.

Diana Gabor

Concediul de maternitate, dupa cum bate vantul politic

Concediul de maternitate şi indemnizaţia de creştere a copilului a avut o traiectorie intortocheata de-a lungul timpului in Romania. Indemnizaţia a fost introdusa prin decretul 346/1958 şi modificat in 1965 printr-o decizie guvernamentala şi articolul 155 din Codul Muncii. Actele normative confereau femeilor gravide şi lauzelor dreptul la asistenţa medicala şi spitalizare gratuita, concediu de maternitate şi indemnizaţie de creştere a copilului. Dupa 1965, concediul era de 112 zile şi indemnizaţia era de 85% din salariul anterior al angajatei şi 80% din venit pentru agricultori. De la al treilea copil in sus procentul creşte la 100%.
In 1990 prin legea-decret 31/18.01.1990 referitoare la concediul platit pentru creşterea copilului, femeile care au fost angajate au dreptul la 112 zile de concediu pana la prima aniversare a copilului, iar indemnizaţia era de 65% din salariul anterior, taţii avand posibilitatea de a opta de asemenea pentru acest concediu. Legea nu includea studenţii şi şomerii.
Legea 49/1992 privind concediul pentru sarcina şi lehuzie se menţine perioada concediului, dar suma este redusa. Aceasta este de 85% pentru mamele care au lucrat neintrerupt 12 luni inainte de sarcina, 65% pentru cele care au lucrat intre 6 şi 12 luni, 50% pentru cele care au lucrat mai puţin şi 94% pentru copiii de rangul 3 sau mai mult.

Boc şi bebeluşii

In 2003 şi 2005 legea este modificata din nou prin ordonanţe de urgenţa guvernamentale, indemnizaţia fiind redusa la 75% şi adusa inapoi la procentul iniţial. Ordonanţa de urgenţa aprobata ulterior prin legea 7/2007 prevede ca ajutorul pentru creşterea copilului este condiţionata de contribuţia parinţilor şi este calculata ca o suma fixa, egala cu salariul minim pe economie. Parinţii care alegeau sa se intoarca la lucru primeau un stimul, o suma lunara de bani, iar toate acestea nu mai erau platite din fondul de asigurari sociale, ci de la bugetul de stat. Studenţii sunt pentru prima data acoperiţi de aceasta lege.
Abia in 2009 se revine la ajutorul pentru creşterea copilului bazat pe venitul anterior. Acesta este iaraşi calculat ca 85% din venitul mediu din ultimele 12 luni inainte de naşterea copilului, cu un plafon minim şi maxim, iar stimulul este menţinut. In 2010, Guvernul Boc a taiat 10% din indemnizaţiile pentru creşterea copilului, acestea fiind de 75% din venitul anterior al mamei, pentru primul an dupa naşterea copilului.

Botiş trimite mamicile la munca

Pe vremea cand era ministru al Muncii, Ioan Botiş, a propus ca durata concediului de maternitate sa fie redusa de la doi ani la un an. Propunerea lui Botiş prevedea ca mamele aflate in concediu de creştere a copilului sa primeasca timp de un an 85% din salariu, apoi acestea sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de inca 12 luni. Botiş a inaintat in cadrul şedinţei de guvern alte doua variante care prevad ca mamele sa beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta sa fie plafonata la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru intoarcerea la serviciu mai devreme sa fie de 100 de lei lunar. Datorita opoziţiei din cadrul partidului, proiectul lui Botiş nu a mai trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.