Operatorii economici care comercializeaza produse periculoase sunt pasibili de amenzi contraventionale cuprinse între 3000-30000 lei, iar produsele gasite la comercializare sunt oprite definitiv si distruse, în prezenta operatorului economic. Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Cluj se asteaptã si anul acesta la reclamatii, facute de consumatori la adresa agentilor economici, daca acestia nu respecta legislatia în vigoare cu privire la comercializarea jucariilor si podoabelor de Craciun. ###Jucariile si podoabe pentru Craciun, altele decat cele însotite de documente de calitate si conformitate, sunt produse periculoase. OPC ne recomanda sa fim vigilenti, atunci când pornim la cumparaturi.</b>
“O jucarie nesigura poate provoca o tragedie. Accidentele de înecare sunt cele mai comune. Cumparati exclusiv jucarii care sunt corespunzatoare pentru vârsta copiilor dumneavoastra. Cititi mereu si urmati toate avertismentele si instructiunile. Nu aruncati instructiunile si avertismentele.Jucariile folosite în mod gresit pot fi periculoase.
Jucariile achizitionate pentru copiii mai mari pot fi un pericol pentru fratii si surorile mai mici. Faceti ordine printre jucarii dupa folosire, astfel încât nimeni sa nu se împiedice în ele”, sustine Lenuta Suteu, Inspector sef al OPC Cluj.
Inspectorii OPC recomanda tututor sa fie atenti la produsele cumparate din piete si chiar din magazinele specializate. Industria jucariilor are o sezonalitate puternica. Perioada sarbatorilor de Craciun reprezinta vârful de vânzari pentru jucarii. Aceasta perioada înregistreaza vânzari la cote maxime, existând doua fluctuatii: cea dinainte de Mos Nicolae si cea dinainte de Craciun. Iar vânzarile pot ajunge sa îmbunatateasca cota de vânzari a agentilor economici. Lucru care poate fi dovedit prin aglomeratie din magazine si piete.
Situatia pe piata jucariilor din România si din Cluj
Înainte de 1989, industria de jucarii din România era una dintre cele mai dezvoltate. Riscul provocarii de accidente era aproape inexistent, jucariile fiind concepute în tara. Astazi situatia sta cu totul altfel. Cresterea nivelului de trai, din ultimii ani, a facut piata româneasca a jucariilor sa creasca constant si sigur. Cu toate acestea, producatorii autohtoni cu greu mai reusesc sa-si faca loc pe piata locala, chiar daca produsele lor sunt sigure si respecta standardele de siguranta impuse de Uniunea Europeana. Asta se datoreaza faptului ca piata jucariilor importate din China este într-o continua expansiune. Din pacate aceste produse sunt comercializate, de cele mai multe ori, fara denumirea si sediul importatorului si uneori chiar fara nici o traducere în limba româna, macar a avertismentelor. Avertismente care trebuie astfel redactate, încât atunci când produsele sunt folosite sa nu puna în pericol sanatatea sau securitatea copiilor.
Jucariile periculoase
Ceea ce nu stiu parintii este ca jucariile pot fi fatale. Pâna sa ajunga în mâinile copiilor, jucariile trec prin zeci de teste riguroase. Primul dintre aceste teste este cel al dezmembrarii, aceasta este trântita de pamânt, cu alte cei care testeaza masinuta fac tot posibilul sa o distruga. Daca aceasta rezista, se da unda verde ca poate fi scoasa pe piata. Dar nu toate jucariile trec acest test, deoarece pe jucarie este aruncata o greutate de un kilogram, de la o înaltime de 100 de milimetri. Scopul acestei testari este acela de a vede daca produsul se sparge sau sufera alte transformari. Daca nu se sparge si nu sufera alte transformari, poate iesi pe piata. Alte teste la care sunt supuse jucariile sunt cele ale: flexibilitatii, a torsiunii, tractiunea, compresiunea si rezistenta la cadere libera. Din pacate, destul de putine jucarii, reusesc sa treaca peste aceste teste.
Rolul jucariilor este sa produca bucurie, sa îi ajute pe copii sa îsi petreaca timpul experimentând si învatând prin joaca. Daca prevederile legale vizând protectia consumatorilor nu sunt respectate, bucuria se poate transforma în accidente sau lectii despre reactii posibile atunci când drepturile nu ne sunt respectate. Tocmai din aceasta cauza avertismentele de varsta sunt avertismente de siguranta care indica cati ani trebuie sa aiba copiii pentru a putea folosi jucariile respective.
Din pacate sunt multe cazurile în care, jucariile care ar fi trebuit sa îi distreze pe copii s-au transformat în cei mai periculosi dusmani ai micutilor. Jucariile periculoase au determinat multe dintre cazurile de sufocare la copii.Victimele cele mai usoare sunt copiii cu vârste cuprinse între 1 si 3 ani, ale caror jucarii nu respecta adesea normele de securitate. De aceea jucariile trebuie verificate de catre parinti înaintea celor mici. Câteva dintre produsele ce sunt considerate periculoase sunt sunatorile cu bile din metal care pot fi înghitite si jucariile de baie.
Este esentiala verificarea sigurantei cusaturilor existente, continutul jucariilor de plus putând cauza înecarea copiilor. Parul, de asemeneal, poate fi un pericol grav de înecare pentru copii, în special a celor sub 3 ani. Este important de verificat daca parul jucariei este atasat în mod sigur. Astfel ca Mos Nicolae si Mos Craciun “sunt atentionati” sa examineze jucariile pentru a vedea daca au muchii, vârfuri ascutite sau aschii. Sa fie atenti la jucariile care se împaturesc sau au balamale, deoarece acestea pot imobiliza degetele copiilor. Sa verifice daca dispozitivele de închidere functioneaza corespunzator. Sa evite pe cât este posibil sa cumpere gloante, sageti si alte jucarii care zboara prin aer si care pot fi periculoase. Aceste jucarii pot fi folosite în mod gresit de copii. Urmarirea instructiunilor si avertismentelor existente pe ambalajele produselor poate sa duca la evitarea unor situatii neplacute.
Substante care ucid
Multe dintre jucarii au în compozitia lor substante interzise. Una dintre primele categorii dintre acestea se refera la elementele toxice. Aceste elemente nu au voie sa depaseasca anumite cantitati minime în compozitia produselor, legislatia în vigoare si anume HG 396, ne spune care dintre aceste substante pot fi continute. Aceste substante sunt: stibiu, arseniu, bariu, cadmiu, crom, plumb, mercur si selenium. La acestea se mai adauga compusii din coloranti si vopsele. Procesul de productie se realizeaza prin prevalarea unor parti din jucaria testata si conceperea solutiei pentru aceasta. Plumbul, mercurul sau seleniul sunt metale care pot intra în organism prin inghitire sau prin piele daca se gasesc în compozitia jucariilor. Intoxicatiile cu plumb afecteaza creierul copiilor, tubul digestiv, rinichii, ficatul si poate cauza anemii. Pentru copii este periculoasa o cantitate de cateva zeci de miligrame de plumb. Si mercurul este periculos. Acesta ataca rinichii si ficatul, si la fel ca plumbul, afecteaza sistemul hematopoetic. Pe lista substantelor periculoase nu este omis nici seleniul. O concentratie de peste câteva zeci de miligrame de seleniu afecteaza majoritatea functiilor organelor si poate avea chiar efecte cancerigene. Periculos este si bariul. Câteva miligrame cauzeaza afectiuni cardiace si afecteaza sistemul osos si creierul.
Siguranta consumatorului, pe primul loc
Actuala legislatie româneasca privitoare la securitatea utilizatorilor de jucarii este conforma reglementarilor europene. Printre cele mai noi decizii luate de Comisia Europeana se numara interdictia de a pune pe piata jucarii si articole de puericultura destinate a fi introduse în gura de copiii sub trei ani si care contin ftalati. De asemena, sunt interzise jucariile tip Yo-Yo, vinovate de strangularea unor copii care le-au utilizat. Marcajul CE trebuie sa fie pe toate jucariile si podoabele pentru Craciun. De asemenea produsele trebuie sa contina urmatoarele avertismente: jucaria trebuie sa aiba eticheta cu numele producatorului, adresa si un numar de telefon; limita de vârsta, vârsta copilului care poate utiliza jucaria în mod sigur.
Existenta avertismentelor si instructiuniilor de utilizare, obligatoriu în limba româna, în functie de vârsta copilului sunt obligatorii. Este important sa existe inscriptionarea continutului de substante chimice. Mentionarea conditiilor de utilizare si daca este nevoie utilizarea unor echipamente de protectie. Existenta instructiunilor ne spun cum sa folosim jucariile si podoabele de Craciun în mod sigur.
Podoabele de Craciun
.
Globuletele, beteala, Mosi Craciuni de toate marimile, instalatiile electrice, atât pentru interior, cât si pentru exterior si multe alte accesorii ofera posibilitatea sa ne decoram bradul si locuinta asa cum ne dorim. Dar, în acelasi timp sa ne protejam si sanatatea, având grija ca aceste produse sa respecte prevederile legale de comercializare.
OJPC Cluj spune ca nu au fost înregistrate reclamatii în ultima perioada, desi în actiunile de control care se efectueaza de cel putin 2-3 ori pentru jucarii si anual pentru podoabele pentru pomul de Craciun, regasim aceleasi jucarii considerate a fi periculoase, pistoale cu bile, pusti cu baioneta, jucarii Yo-Yo, mascote din plus care se pot desprinde usor, jucarii alcatuite din componente foarte mici susceptibile a fi înghitite de catre copii.
Lenuta Petric