În 13 aprilie, fostul ministru al Sănătății, USR-istul Vlad Voiculescu, a semnat un contract de peste 1,6 milioane lei cu o firmă care asigură interfața afacerilor derulate de Liviu Dragnea. În ziua următoare, Voiculescu a fost demis de la conducerea ministerului. Este vorba de SC Pegasus ENGINEERING, compania care se va ocupa de verificarea proiectului Spitalului Regional de Urgență din Iași. Conexiunile de afaceri din cadrul acestei societăți duc până la Mirela Sanda Oltean, fosta soție a clujeanului Gelu Oltean, ex-șef al DGIPI. 

Cu o zi înainte de a fi demis, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a semnat contractul ”Achiziția de servicii de verificare tehnică realizate de către specialiști verificatori de proiecte atestați pentru proiectul ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Iași” cu firma PEGASUS ENGINEERING SRL. Valoarea contractului este de 1.657.000 lei, fără TVA. Chiar dacă la licitație au fost depuse patru oferte, practic doar oferta celor de la Pegasus a fost luată în considerare: una dintre ele nu a fost acceptată, două au fost neconforme, astfel că singura propunere luată în considerare a fost cea a firmei care a primit contractul. Din 2018 până în prezent, societatea a câștigat contracte publice în valoare de 60 milioane lei, fără TVA, majoritatea fiind acordate de Ministerul Apărării. 

În perioada 2012 – 2016, societatea nu a declarat nicio cifră de afaceri. Ulterior, firma, care acum are 11 angajați, a început să câștige proiecte, acum ajungând la o cifră de afaceri de 17 milioane lei. 

Acum, societatea este deținută de Stancu Bogdan Șerban, în vârstă de 44 de ani, care mai are o singură afacere… lichidată.

El a fost cooptat în societate în 2017 de DRAGNE DOINA SIMONA, soția lui Dragne Ilie Liviu, administratorul fermei de porci care aparține familiei fostului lider PSD, Liviu Dragnea. De altfel, și soțul ei a trecut prin acționariatul Pegasus. El i-a cedat acțiunile soției care, la rândul ei, a renunțat în în 2017 la pachetul de acțiouni. 

”DRAGNE DOINA SIMONA transmite la valoarea nominală, către COSTACHE FLORINA, un număr de 30 (treizeci) părți sociale, în valoare nominală totală de 300 RON, pe care le deține în calitate de asociat al S.C. PEGASUS ENGINEERING – S.R.L. 2. În urma cesiunii, proporțiile la capitalul social se modifica astfel: COSTACHE FLORINA deține 39 părți sociale, reprezentând 97,5% din participarea la profit și pierdere; STANCU BOGDAN SERBAN deține 1 parte socială, reprezentând 2,5% din participarea la profit și pierdere”, arată o notă din Monitorul Oficial. Însă și costache florina a renunțat la pachetul de acțiuni, în locul ei venind Pingulescu Alexandra care, în cursul acestui an a cedat și ea acțiunile. 

”Am decis în unanimitate următoarele: 1. PINGULESCU ALEXANDRA transmite, la valoarea nominală, către STANCU BOGDAN SERBAN un număr de 5 (cinci) părți sociale în valoare nominală totală de 50 RON, pe care le deține în calitate de asociat al S.C. PEGASUS ENGINEERING – S.R.L. 3. În urma cesiunii de părți sociale, proporția la capitalul social este următoarea: – STANCU BOGDAN SERBAN deține 50 parti sociale, reprezentând 100% participarea la profit și pierdere”, arată o notă din februarie 2021 publicată în Monitorul Oficial. Alexandra Pingulescu mai este administrator la firma A NOUS LES FEMMES SRL, o firmă în pragul falimentului la care este acționar avocata NICOLAE DIANA ELENA AGATHA. Ea face parte din acționariatul firmei Eoliana Energy Millenium SRL, acum radiată. Din cadrul acestei societăți fac parte Mirela Sanda Oltean, fosta soţi a lui Gelu Oltean, ex-șef al DGIPI, un fost senator italian judecat pentru corupție, Maurizio Creuso,și Cezar Cătălin Marin, fiul fostului general DIE, Ion Marin. 

Legături cu o filieră italiană de afaceriști 

Maurizio Creuso are un trecut extrem de controversat. În timp ce era senator al Italiei în perioada 1992-1993, Creuso şi-a pierdut mandatul după ce autorităţile au declanşat o anchetă împotriva sa. El a fost cercetat şi condamnat pentru coruptie şi dare de mită în cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie şi a unui depozit. 

În 2001-2002, numele lui Creuso este atestat în România, prin înfiinţarea mai multor firme în municipiul Cluj-Napoca. Într-una dintre ele, SC SALCRIS SRL a fost cooptat și clujeanul Tomuţa Mirel Gheorghe care în iunie 2010 a fost arestat de către DIICOT pentru trafic de persoane. Activitatea de trafic de persoane, respectiv obligarea la muncă forţată şi prostituţie în zona Calabria, Tomuţa a derulat-o împreună cu concubina unuia din şefii celui mai mare clan mafiot din Italia, ‘Ndrangheta. În prezent, fostul partener al lui Maurizio Creuso are o firmă în Turda prin care plasează forţă de muncă în Italia – Eurosprint SRL. În 2009, un site de ştiri local prezenta nemulţumirile oamenilor care s-au hazardat să

plece în Italia prin intermediul acestei firme, revoltaţi fiind de neseriozitatea promisiunilor făcute de reprezentanţii Eurosprint în ceea ce privesc contractele. La Cluj, Maurizio Creuso s-a bucurat şi de sprijinul lui Ioan Păcurar, profesor universitar la USAMV, fost candidat PSD pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. 

În 2003, Maurizio Creuso a fost în atenţia Oficiului Naţional de Combatere a Spălării Banilo. A fost vorba despre faptul că, în martie 2001, S.C. Fonderie S.R.L., firma italianului, cumpăra firma Agricola pentru suma de 750.000 de 

euro şi, în plus, era de acord să achite şi datoria de 350.000 de euro pe care societatea o avea la Maurizio Creusso. După încheierea tranzacţiei, sumele de bani au intrat în contul lui Creusso. Ulterior a împărțit suma în cinci tranşe aproximativ egale. În urma unor dispoziţii de plată semnate de italian, patru din cele cinci tranşe iau drumul Elveţiei unde ajung în conturile personale ale celor patru fraţi Dalli Cani, iar a cincea la o bancă din Austria, în contul personal al lui Maurizio Creuso. 

Dragne de la Dragnea 

Dragne Ilie Liviu locuiește în București, dar s-a născut în comuna Gratia, Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. 

Dragne este coacționar cu Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, în cadrul S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L. 

De asemenea, firma ȘTEFAN BURDEA SHOES S.R.L a fost fondată de ROMCIP S.A. (comuna Salcia, județul Teleorman), SC PANTOFI LUX ȘTEFAN S.R.L. și Mlădinoiu Adrian, iar administratorul societății este DRAGNE ILIE-LIVIU. 

Revenind la firma Pegasus, ea face parte din asocierea SC Alexcor Trading SRL – Impresa Di Construzioni ING. E. Mantovani S.P.A – SC Pegasus Engineering SRL care a câștigat anul acesta contractul pentru modernizarea DN52, Alexandria – Turnu Măgurele, în valoare de 126,3 milioane de lei. 

Tot anul acesta, contractul „Servicii de elaborare proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi asistenţă tehnică din partea proiectantului şi lucrări construcţii în cadrul proiectului cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a Spitalului Municipal Curtea de Argeş”, în valoare de aproape 14 milioane de lei, a fost câștigat de asocierea dintre firmele S.C. TOP LINE CONSTRUCT SRL (Lider asociere) și S.C. PEGASUS ENGINEERING S.R.L. Tot anul acesta, firma Pegasus a mai câștigat de la Ministerul Apărării un contract în valoare de 1.345.389,45 de euro, fără TVA, și alte două în valoare de aproape 500.000 de lei, fără TVA, pentru servicii de proiectare și arhitectură.

Ce va face Pegasus pentru 1,6 milioane lei 

Activitățile contractului se vor realiza în etapa de elaborare a proiectului tehnic de execuție, cât și în etapa de execuție a lucrărilor, respectiv etapa de asistență tehnică din partea proiectantului. 

Activitățile pe care Consultantul le va realiza, vor include, dar nu se va rezuma la următoarele servicii: 

1. verificarea documentațiilor tehnice de către specialiști verificatori de proiecte atestați, pentru obținerea avizelor; 

2. verificarea modificărilor de soluții tehnice pe parcursul execuției lucrărilor; 3. realizarea tuturor serviciilor şi îndeplinirea tuturor formalităților necesare în conformitate cu dispozițiile legale corespunzătoare; 

4. elaborarea de documente și/sau rapoarte necesare pentru participarea la ședințe, pentru colaborarea cu terțe părți, pentru managementul general al contractului; 5. deplasare la sediul Autorității Contractante și/sau șantierul construcției ori de câte ori contextul o impune/primește o solicitare în acest sens de la Autoritatea Contractantă; 6. orice altă activitate conform prevederilor HG nr. 742/2018, art. 7 cu modificările și completările ulterioare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.