În 12 mai 2021 a avut loc cea de-a 440 aniversare a Universității “Babeş-Bolyai”. Cu ocazia unui asemenea eveniment istoric, UBB a inaugurat o placă aniversară care celebrează istoria universității. Inaugurarea a avut loc într-o conferință online la care au participat Daniel David, rectorul UBB, Gábor Szabó, rectorul Universității Szeged, Taloș Marius Anton, Preot Superior al Regiunii Române a Ordinului Iezuit, Jan Palmowski, secretar general al “The Guild” și Toomas Asser, rector al Universității Tartu.
Academia Claudiopolitană
Universitatea “Babeş-Bolyai” este prima universitate din România și are o istorie îndelungată, marcată de evenimente importante. UBB a fost fondată în 1581 de Ordinul Iezuiților sub numele Academia Claudiopolitană. Ordinul, în secolele XVI și XVII a realizat o rețea de universități în toată Europa, printre care și cea din Cluj. Aceștia aveau un regulament foarte strict care era aplicat în toate universitățile care aparțineau de Ordin. Acesta se numea Ratio Studiorum.
În 1607 iezuiții au fost alungați din Transilvania și academia a fost închisă până în 1698, când a fost reluată activitatea. Odată cu reinaugurarea academiei, aceasta a devenit Universitatea Claudiopolitană. În cadrul universității activau 4 facultăți, Facultatea de Filosofie, Teologie, Medicină și Drept. De-a lungul istoriei la aceste facultăți s-au mai adăugat și altele, acum având un număr de 22 de facultăți.
Scindarea cadrelor didactice
După terminarea Primul Război Mondial, în 1919, în cadrul Universității “Babeş-Bolyai” s-a produs o separare. Cadrele didactice ungare au trebuit să depună jurământul de credință și de supunere față de Rege Ferdinand I, cu ocazia unirii Transilvaniei cu România. Cu excepția unui singur profesor, cadrele didactice au refuzat depunerea jurământului și au ales să plece în Ungaria și au fondat în 1921 Universitatea Szeged.
Cu ocazia aniversării a 440 de ani de la fondarea Academiei Claudiopolitane, care acum este Universitatea “Babeș Bolyai”, rectoratul UBB a organizat o expoziție “”Academia și Orașul” în Bastionul Croitorilor. În cadrul acesteia sunt prezentatea o seria de exponate care marchează momente importante din istoria Universității “Babeș Bolyai” și prezintă detalii despre tradiția moștenită de la Ordinul Iezuiților din România.
Inaugurarea plăci aniversare
În conferința online unde a luat loc evenimetul de inaugurarea a plăci aniverasare a UBB-ului, fiecare invitat a avut ocazia să împărtășească câteva cuvinte. Primul invitat care a vorbit a fost rectorul universității surori UBB-ul, Universitatea Szeged, în numele căreia a vorbit rectorul Gábor Szabó. Acesta a prezentat originea comună a universităților și și-a prezentat scuzele pentru trecutul de dușmănie între cele două universități surori. În continuare rectorul promite că viitorul relației dintre Universitatea Szeged și Universitatea “Babeș Bolyai” va fi una de colaborare. “Să trecem peste umbrele trecutului și să celebrăm împreună viitorul.” a spus rectorul universității ungare în spiritul noii relații de colaborare.
Taloș Marius Anton, Preot Superior al Regiunii Române a Ordinului Iezuit, a prezentat un scurt istoric al evenimentelor importante ale universității și ale relației universității cu Ordinul Iezuiților. Punctează originea numelui universității, care a fost numită în 1959 după două personalități importante, biologistul român Victor Babeș și matematicianul ungar Janos Bolyai.
The Guild
Universitatea “Babeș Bolyai” a aderat anul trecut la organizația The Guild sau în traducere Breasla, care, precum Ordinul Iezuiților, vrea crearea unei rețele de universități în întreaga Europă pentru a putea împărtăși experiențe și pentru a putea evolua colectiv. Guild are înscrise 21 de universități, a căror obiectiv și moto este angajamentul pentru excelență.
La inaugurare a participat și secretarul general al organizației, Jan Palmowski și a împărtășit câteva cuvinte. Acesta a lăudat universitatea pentru longevitatea s-a și pentru tradițiile pe care le are în spate. Continuă să scoată în evidență că UBB a fost o adiție excelentă pentru Guild și deja, după doar un an, a adus plusuri enorme organizației. “O ocazie de a reflecta despre istorie este, de asemenea, un moment de atribuire a viitorului.” felicită Palmowski aniversarea de 440 de ani a UBB-ului. Mai felicită universitatea pentru formarea de minți strălucite care reușesc să câștige granturi pentru cercetare de la Consiliul European de Cercetare. Amintește o fostă studentă a UBB-ului, care acum este cercetătoare în cadrul universității la care a absolvit și care a câștigat anul trecut un asemenea grant, Alexandra Baneu.
Toomas Asser a fost ultimul care a vorbit, el a amintit că și universitatea la care el este rector are origini comune cu UBB-ul. Universitatea din Tartu a fost și ea fondat de Ordinul Iezuit tot în 1583, tot de Ștefan Bathory. “Mi-ar plăcea să vă felicit pentru că ați atins această etapă istorică impresionantă. 440 de ani de tradiții academice în Cluj!” a transmis rectorul Asser.
Placa comemorativă a fost pusă în exteriorul clădirii Bisericii reformate din Cluj-Napoca.