Gicu Buzdugan (sursa foto: CanCan)

Milionarul clujean Gheorghe Buzdugan, supranumit ”Regele Betoanelor”, se pregătește să dezvolte un ansamblu imobiliar în București. Vrea să construiască un bloc cu 80 de apartamente de lux în partea de nordul a Capitalei.

Pe lângă afacerile pe care le are în Cluj, Buzdugan a mai construit în bucurești un bloc în apropierea Parcului Cișmigiu și a cumpărat o clădire de birouri care i-a aparținut lui Edi Iordănescu.

Pe de altă parte, în afacerile pe care le derulează în Cluj, ”Regele Betoanelor” are probleme.

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) a câștigat un proces cu Buzdugan.

În vara anului 2017, societatea Cyane SRL, condusă de milionarul Gheorghe Buzdugan și Diana Anca Negrea, fiica fostului director al Companiei de Apă Someș, Dorin Ciatarâș au câștigat procesul intentat de către APUC. Decizia Curții de Apel Oradea a venit după ce Tribunalul Cluj a decis în favoarea APUC care a chemat în judecată Cyane SRL, primarulu municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Local, cerând anularea aprobării planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru ansamblul rezidenţial Luminia, de pe strada Eugen Ionesco.

Ulterior deciziei Tribunalului Cluj, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Oradea, unde decizia s-a întors radical. Dacă Tribunalul Cluj a dat dreptate Asociației, la Curtea de Apel Oradea, Cyane a obținut victorie.

În februarie 2020, APUC a reușit o victorie la Curtea Constituțională. Prin decizia CCR s-a putut cere revizuirea deciziei Curții de Apel Oradea. Practic, ”Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Acest text avea următorul conţinut: ”(1) În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.”

Principalele critici de neconstituționalitate priveau lipsa de previzibilitate a normei legale care nu prevede criterii obiective de derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate. Or, în lipsa unor astfel de criterii autoritățile locale aveau la dispoziție o putere discreționară de a decide în ce situații să modifice sau nu documentațiile de urbanism deja aprobate. Mai mult decât atât, fără a avea criterii clare și obiective stabilite prin lege, instanțele investite cu acțiuni prin care se solicita anularea unor acte administrative prin care s-au aprobat astfel de derogări, erau în imposibilitatea de a stabili dacă derogarea aprobată dea autoritățile locale era într-adevăr justificată”, explica Elek Levente, președintele APUC.

Luminia Residence este un ansamblu imobiliar aflat pe strada Eugen Ionesco, în apropiere de Calea Turzii. În septembrie 2007, consiliul local a aprobat construirea pe parcela de 19.939 mp a şase imobile cu spaţii de locuit, de birouri şi de comerţ, cu trei, şapte şi opt etaje.

Dintre cele şase clădiri, una de şase niveluri a fost ridicată, o alta, tot de şase, este „la roşu”, iar un al treilea bloc are doar fundaţia realizată. Beneficiarul iniţial a fost Abaris Grup Imobiliare, care a dat faliment. În 2012, Cyane SRL a cumpărat în urma unei licitaţii terenul şi proiectul. La momentul demarării proiectului, societatea Cyane SRL era controlată, în acte, de Anca Diana Negrea, fiica lui Dorin Ciatarâş, fostul director al Companiei de Apă Someş. Între timp, Cyane SRL a fost preluată de Gheorghe Buzdugan care deține 51%. Anca Negrea a rămas minoritară, cu 49%.
Când ansamblul Luminia a început să prindă contur, mai mulţi vecini ai ansamblului s-au plâns de faptul că nu mai au unde să îşi facă casă în Cluj-Napoca şi că primăria aprobă blocuri în faţa caselor. De asemenea, cetăţenii spun că nu este suficientă capacitate, aşa cum prevăd PUZ-urile aprobate de primărie.

1 COMENTARIU

  1. Stimate Dl Robu si mult respectata Gazeta

    Se pare ca v-ati grabit cu stirea.
    V-a trebui sa mai acordati un moment din timpul dvs pretios pentru a actualiza informatiile din reportajul de mai sus.

    Deasemnea ati putea sa-i anuntati pe avocatii santajisti care controleaza APUC-ul ca ar trebui sa rupa o bucatica infima din spagile incasate in stil mafiot, sa-si achite cheltuielile de judecata.
    Vorba aceea „nu poti doar sa iei, mai trebuie sa si dai…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.