Pe 1 iunie românii au ales cine sa conduca destinele localitatilor si a judetelor în care locuiesc. Spre deosebire de alti ani, alte scrutine, românii au votat „pozitiv”, în general, rar „împotriva”. Primariile marilor orase ale tarii au fost câstigate din prima runda, fara drept de apel. Greii politicii românesti s-au întâlnit pe cel mai dur câmp de batalie….la Bucuresti.

În seara zilei de 1 iunie liderii marilor partide politice au primit, împreuna cu toata tara, rezultatele exit-poll-urilor realizate în urma monitorizarii elegerilor de catre reprezentantii media, în general.  Alegerile locale din acest început de vara au fost câstigate de catre membrii Partidului Democrat Liberal, în parte si de social-democrati, pe de alta. Asa cum era de asteptat, figurile marcante ale celor doua partide s-au grabit sa se laude si si-au turat motoarele pentru batalia finala, al doilea tur si, concret, Primaria Capitalei.

Partidul Social Democrat a câstigat 17 mandate de presedinti ai consiliilor judetene, PD-L, 12 mandate, liberalii, 5, UDMR, 6 mandate, Partidul Conservator si PCM câte un mandat si Partidul România Mare niciun mandat de presedinte.

În urmatorii patru ani peste 28 % dintre consilierii judeteni vor fi membri ai PSD, 27,82% ai PD-L, 17,61-PNL; 7,17-UDMR, 3,39-PRM, iar 3,11 ai PC.

Românii au ales pe 1 iunie ca 422 de primari din tara sa fie social-democrati, 299, democrati, 213 liberali, 102- membri ai UDMR, 3 ai Partidului România Mare si 6 ai Partidului Conservator.

Numarul total al sectiilor de votare a fost de 16.104, iar prezenta la vot de 51,36 %. Numarul total de voturi exprimate a fost de 6.882.192 iar optiunile românilor au fost, în general, pro PSD, PD-L si PNL.

Marile orase- luate din prima

Surprinzator în aceasta vara a fost modul în care au votat locuitorii marilor orase. În 23 de orase fotoliul de primar a fost câstigat înca din primul tur de scrutin. Dintre aceastea, 11 vor fi ocupate de catre membri ai Partidului Democrat-Liberal, la Alba-Iulia, Arad, Brasov, Botosani, Cluj, Craiova, Petrosani, Piatra Neamt, Târgoviste, Târgu Mures si Râmnicu Vâlcea. La Buzau, Constanta, Pitesti si Târgu Jiu vor fi primari social-democrati, iar la Baia Mare, Deva, Giurgiu, Oradea, liberali. Cazuri atipice sunt, ca întotdeauna, cel al primarului sibian Klaus Johanis, din partea FDGR, care a obtinut 90% dintre voturile locuitorilor orasului, în ciuda faptului ca acesta nu apartine unuia dintre partidele etalon a politicii românesti si cel al lui Gheorghe Ciuhandu care a obtinut un nou mandat de primar al Timisoarei în fruntea Partidului Taranesc Crestin si Democrat.

Valul portocaliu de la Cluj

La Cluj au câstigat democrat-liberalii condusi de catre Boc, Tise si Buda. Acestia se asteptau ca actualul primar sa câstige un nou mandat, eventual chiar din primul tur de scrutin, dar procentul final anuntat de BEJ a întrecut orice estimare. Mai mult, de trei sferturi din populatia municipiului a pus stampila în dreptul numelui lui Boc. Acesta a servit drept locomotiva si pentru Alin Tise, viitorul presedinte al Consiliului Judetean, urmat de Marius Nicoara, marele perdant al alegerilor locale de la Cluj. A fost astfel clar ca votantii au fost multumiti de Emil Boc si chiar si de echipa pe care a format-o cu Tise.

Ardealul, în general, a ales partidul portocaliu, la Arad, la Brasov, la Alba Iulia. Surprinzatoare a fost, în schimb, alegerea lui lui Dorin Florea de la Târgu Mures în fata contracandidatului sau, cunoscutul udemerist, Laszlo Borbely. Data fiind diferenta mica de voturi, 52,52% contra 44,86%, Borbely a contestat deja rezultatul alegerilor.

Nastase- gustul dulce al unei victorii neasteptate

Partidul Social Democrat se poate bucura pentru numarul mare de primarii, dar mai ales de consilii judetene câstigate. De fapt, era clar, înca de la început ca atentia acestora, îndrumati de Miron Mitrea, va fi îndreptata catre sefiile consiliilor judetene. De fapt, în acest an, atât PD-L, cât si PSD s-au luptat pentru administratiile judetene, cu riscul de a ramâne descoperiti la viitoarele alegeri generale din toamna. În acelasi context, Partidul National Liberal a mizat pe primariile unora dintre cele mai importante orase ale tarii, fara prea mare succes, însa.

Adrian Nastase, membru marcant al PSD a afirmat e blogul personal ca „PSD a învins acolo unde a existat mobilizare reala. Cu alte cuvinte, organizatiile carora le-a pasat cu adevarat si care si-au concentrat eforturile pentru a maximiza sansele au reusit (…).Sunt si filiale care aveau toate datele pentru a obtine scoruri bune, dar au pierdut lupta în mod (aproape) neasteptat. În prea multe situatii putem vorbi cu certitudine de erori în selectarea si desemnarea candidatilor iar acestea trebuie analizate cât mai rapid dupa ce aceste alegeri se vor termina”, a sustinut Nastase.

Declaratia lui Nastase este, de fapt, amenintatoare si transanta si nu face altceva decât sa scoata în evidenta faptul ca, la o adica, se astepta la rezultate mai bune din partea organizatiilor din teritoriu.

Dincolo de declaratiile retinute ale lui Nastase, neclare ale lui Geoana, niciunul dintre acestia nu pot ascunde suficient de bine problemele pe care le au în interiorul partidului. Vicepresedintele Grupului socialist din PE, Hannes Swoboda declara pentru Mediafax ca, în acest moment, îl îngrijoreaza unitatea PSD-ului si le-a recomandat social-democratilor sa faca front comun si sa îl sustina pe Sorin Oprescu, candidatul independent, plecat recent din sânul partidului, la alegerile de peste doua saptamâni.

Alegeri cu smâc pentru liberali

Desi Partidul National Liberal a intrat în cursa electorala cu unii dintre cei mai capabili membri de partid, cum a fost cazul lui Ludovic Orban, pentru primaria Bucurestiului, rezultatele anuntate de exit-poll-uri, initial, apoi cele partiale si finale au relevat faptul ca credibilitatea partidului este în cadere. La Cluj, presedintele în exercitiu al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, se pare ca se pregatea sa îsi anunte victoria înainte de închiderea oficiala a sectiilor de votare. Unele sondaje de opinie îl aratau, oricum, pe un prim loc în optiunea clujenilor. Surpriza a fost imediata si a actionat ca un dus rece asupra acestuia. În aceiasi zi s-a vehiculat numele lui Alin Tise ca viitor presedinte.

Mai mult, dincolo de esecul personal si neasteptat al lui Nicoara, norii negri par a se aduna din nou deasupra liberalilor care, evident, înca nu si-au revenit dupa desprinderea grupului Stolojan. Conflictele din interiorul partidului de guvernamânt nu mai pot fi nici ascunse, nici mascate.

Daca Orban a anuntat, imediat dupa anuntarea rezultatelor sondajelor, ca nu îsi orienteaza alegatorii nici catre Oprescu, nici catre Blaga, Crin Antonescu, vicepresedinte al partidului, nu a ezitat sa anunte mascat, târziu în noapte linsajul politic al aceastuia si sa îl recomande pe candidatul independent ca solutie pentru cei cu viziuni liberale.

Ligia Popa

Primari:

Alba Iulia -Mircea Hava -PD-L -65%

Arad -Gheorghe Falca- PD-L -67,6%

Brasov -Gheorghe Scripcaru-PD-L -69,8%

Baia Mare -Cristian Anghel -PNL- 51,03%

Buzau -Constantin Boscodeala -PSD- 55,97%

Botosani -Catalin Flutur -PDL- 60,15%

Cluj -Emil Boc -PD-L 70, 20%

Covasna – Lorincz Zsigmond ,UDMR -53%

Constanta -Radu Mazare, PSD -67,9%

Craiova – Antonie Solomon PD-L -55,07%

Deva – Mircia Muntean –PNL- 59,78%

Giurgiu – Lucian Iliescu – PNL -54,30%

Oradea – Ilie Bolojan de la  PNL- 50, 3%

Piatra Neamt – Gheorghe Stefan-PD-L-  79,3%

Petrosani – Tiberiu Iacob Ridzi -PD-L  -62%

Râmnicu Vilcea – Mircia Gutau- PD-L 57,83%,

Pitesti -Tudor Pendiuc- PSD -72%

Sibiu – Klaus Johanis- FDGR -87,1%

Timisoara -Gheorghe Ciuhandru- PNTCD -53,66%

Târgoviste –  Gabriel Boriga- PD-L -60,2%

Târgu Mures – Dorin Florea- PD-L -52,52%

Târgu Jiu – Florin Cârciumaru -PSD -82,5%

Târgu Secuiesc – Racz Karoly-PCM -52,34%

Presedinti ai Consiliilor Judetene:

Alba: Ion Dumitrel (PDL) – 42,95.

Arad: Nicolae Iotcu (PDL)- 41,32

Arges: Constantin Nicolescu (PSD)- 46,04%.

Bacau: Dragos Benea (PSD) – 30,88

Bihor: Radu Târle (PNL)- 27,92%,

Bistrita Nasaud: Liviu Mihai Rusu (PDL)-36,34.

Botosani: Câmpanu Liviu (PNL)- 27,57

Brasov:  Aristotel Cancescu (PNL)- 35,39%,

Braila: Stancu Bunea Gheorghe (PSD)-36,11%.

Buzau: Victor Mocanu  (PSD)-33,39%  

Caras-Severin: Sorin Frunzaverde (PDL)- 43,65%.

Calarasi: George Raducu Filipescu (PNL)- 35,53%.

Cluj: Alin Tise (PDL)- 37,77%.

Constanta: Nicusor Constantinescu (PSD)-50,28%.

Covasna: Tamas Sandor (UDMR) -46,18%.

Dâmbovita: Florin Popescu (PDL)-45,51%.  

Dolj: Ion Prioteasa (PSD)-41,97%.

Galati: Eugen Chebac (PSD)-24,92%

Giurgiu: Dumitru Beianu (PNL) -36,77%.

Gorj: Ion Calinoiu (PSD)-39,75%.

Harghita: Csaba Borboly (UDMR) cu 53,04%.

Hunedoara: Mircea Ioan Molo (PNL)- 33,89%.

Ialomita: Silvian Ciuperca (PSD)- 39,93%.

Iasi: Constantin Simirad (PSD)- 35,76%

Ilfov: Cristache Radulescu (PD-L) -35,24%.

Maramures:  Mircea Man (PDL) -26,83%

Mehedinti: -Marius Balu (PDL) cu 36,01%.

Mures: Emoke Edita Lokodi (UDMR) cu 35,55%.

Neamt: Vasile Pruteanu (PDL) cu 39,37%

Olt: Marin Ionica (PDL)-34,70%.

Prahova: Mircea Cosma (PSD)-25,44%

Satu Mare: Szabolcs Arpad Csehi (UDMR)- 43,47%.

Salaj: Tiberiu Csoka (UDMR) -24,83%.

Sibiu: Ioan Ariton (PDL) cu 30,38%.

Suceava: Gheorghe Flutur (PDL)- 46,70

Teleorman: Liviu Dragnea (PSD)- 42,33%.

Timis: Constantin Ostaficiuc (PDL) -35,37%.

Tulcea: Victor Tarhon (PDL) 32.94%

Vaslui: Vasile Mihalachi (PSD)- 34,79%.

Vâlcea: Ion Cilea (PSD) -29,11%

Vrancea: Marian Oprisan (PSD)- 49,35%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.