Culisele demiterii sefului ADS

In urma cu circa doua saptamani, seful Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Cristescu a fost demis in urma unui scandal. Cristescu este cunoscut si prin faptul ca a participat la favorizarea Afacerii Protan. Tot in urma cu circa doua saptamani, Cristian Burci, omul de afaceri care se afla in spatele afacerii Protan si-a vandut actiunile concernului unguresc care figureaza drept partener in afacerea mentionata. Conform unor informatii confidentiale, Cristian Burci isi vinde majoritatea afacerilor pe care le are in tara pentru ca in viitor isi va lua o vacanta prelungita de la traiul dintre granitele romanesti.  

In urma unui control cerut de Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la Agentia Domeniilor Statului (ADS), seful acestei institutii, Radu Cristescu, a fost demis. Conform raportului, Cristescu este acuzat ca ar fi protejat afacerile a doi milionari, Stefan Poienaru si proprietarul trustului de televiziune Antena, Dan Voiculescu. De partea inclinata in jos a balantei, defavorizatii, ar fi Agentia Domeniilor Statului si societatea A&S International, patronata de Adrian Stanescu.
Relatiile in aceasta afacere sunt usor de stabilit. Daca Dan Voiculescu nu are nevoie de nici o prezentare, Poienaru este un om de afaceri bine cotat in Salaj, zona de unde vine si fostul sef al ADS, Cristescu.
Raportul in urma caruia a fost demis seful ADS a ajuns si la Directia Nationala Anticoruptie, care se pregateste sa transforme raportul intr-un rechizitoriu. conform raportului, ADS ar fi scazut la aproape jumatate din pret redeventa pentru terenurile concesionate de firma Grivco care este controlata de Dan Voiculescu. De asemenea, fostul sef ADS este suspectat ca ar fi protejat interesele lui Stefan Poenaru, in defavoarea A&S International pentru niste terenuri concesionate. In mod concret, Cristescu a reziliat contractul de concesiune pentru 8.000 de hectare cu Vitifarm (societate din grupul A&S international) pentru a acorda concesiunea terenurilor firmei SC Agrofam SRL, detinuta de Sorin Poenaru.
In momentul de fata, A&S International a dat in judecata ADS si cere daune aproximativ 80 de milioane de euro, bani pe care are toate sansele sa ii castige.
Fostul sef al ADS, Radu Cristescu se numara printre protejatii Andreei Vass, unul dintre consilierii primului ministru. Cristescu mai este sustinut si de secretarul general adjunct al PDL, Lucian Bode, care este si presedintele PDL  Salaj, si se numara printre cunostintele apropiate ale sefului corpului de control al Ministerului Economiei, Andrei Todea.  De asemenea, Adriana Cristescu, sora fostului sef ADS, este procuror care face parte din randurile DIICOT-ului si a participat la instrumentarea dosarelor deschise lui Dinu Patriciu si Omar Hayssam.

Defavorizatii au cateva puncte tari

Dupa cum explicam la inceputul articolului, printre defavorizatii afacerii in urma careia a fost demis seful ADS se numara patronul A&S International, Adrian Stanescu. Firma A&S International este o adevarata “suveica” in itele careia s-au dezvoltat  parteneriate si cu Cristian Burci asociat, in tandem, cu Dumitru Crestin. In urma cu trei ani, SC A&S International a cumparat, fara licitatie publica, Institutul Pasteur. Stanescu a fost si administratorul firmei PhoenixFarm, societatea care detinea SC Protan. Ulterior, el a fost inlocuit cu Nicolaie Bordeianu, Ioan Cretu si Adrian Ionescu, iar firma este detinuta de doua off-shore-uri: BENETRIT ENTERPRISES LTD si BRENDANA ENTERPRISES LTD.
Astfel dintr-o pura coincidenta sau nu, la inceputul lunii septembrie a fost demis, in urma unui control, seful ADS. In aceeasi perioada, Cristian Burci si-a vandut actiunile detinute la Protan, prin Phoenix Farm, partenerului Atev Fehérjefeldolgozó din Ungaria, cu care s-a asociat in 2006 pentru concesionarea activitatii de ecarisaj la nivel national. Tranzactia a fost anuntata de Protan printr-un comunicat transmis Bursei de Valori. Apoi, tot in septembrie, o alta mega afacere detinuta de Burci, International Railway Systems (IRS) a fost cumparata, in proportie de 50% de catre senatorul UDMR Attila Verestoy. Alaturi de Verestoy, conform unui interviu dat de senator pentru Capital, in actionariatul firmei vor aparea si bancile la care IRS-ul lui Burci avea datorii. Cele trei fabrici producatoare de vagoane ale lui Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal si Meva) au intrat in insolventa, datoriile totale ale companiei catre banci ridicandu-se la 120 de milioane de euro.
De asemenea, SC A&S International se poate bucura de angajati bine informati. La aceasta firma lucreaza un fost ofiter SRI, Robert Tutunaru, care are functia de consilier. Sotia lui Robert Tutunaru, Laura, este magistrat-asistent la Curtea Constitutionala a Romaniei.

“Spatele” lui Burci

Firma Protan SA, a fost privatizata in 2002 pe vremea lui Ovidiu Musetescu. Pachetul majoritar de actiuni al Protan (70,09%) a fost cumparat, atunci, de la APAPS, de firma Phoenix Pharm, controlata de Cristian Burci prin intermediari. La acea data, Phoenix Farm era detinuta de trei societati: Daim Imobiliara (33%, reprezentata de Ileana Crestin), Farmavet (23%, reprezentata de Paul Sorin Stanescu) si Romanian Industrial Development (23%, reprezentata de Adrian Alexandru, cetatean american din New York). Ulterior, dupa preluarea Protan, Romanian Industrial Development (RID), reprezentata de paravanul bucurestean Adrian Ionescu, avea sa detina 50,5%, iar Daim, Imobiliara 41%.Adrian Ionescu avea sa ramana principalul paravan al lui Burci in afacerea Pheonix Med pana in 2007 cand locul sau avea sa fie luat de avocatul Paul Alin Drinceanu. De-a lungul timpului, Protan a primit, spre exemplu, un contract de aproximativ 18 milioane de euro de la SNT CFR SA, pentru ierbicidarea spatiului dintre sinele de cale ferata. La data respectiva, Ministrul Transporturilor era Miron Mitrea. Mai mult, la unul dintre directorii Protan a fost Ion Mitrea, fratele fostului ministru. In 2006, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a creat cadrul legal necesar, Agentia Domeniilor Statului a concesionat pentru zece ani consortiului format din Protan si ATEV (Ungaria), in urma unei licitatii aranjate, activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala la nivel national. Burci si fostul premier Tariceanu au fost parteneri de afaceri in Prima Broadcasting Group SA

Culisele unui contract care miroase

In urma licitatiei pentru neutralizarea deseurilor organizate de catre ADS in 2006, consortiul format intre SC Protan si Atev, o societate din Ungaria, a obtinut monopolul pentru cel putin 10 ani. La data organizarii licitatiei, seful ADS era Tanczos Barna, subordonat pe linie politica lui Attila Verestoy. Conform contractului, Protan-Atev se obliga sa plateasca statului roman o redeventa anuala de circa 300.000 euro anual. In schimb, conform aceluiasi contract, statul subventioneaza consortiul cu aproape 3 milioane de euro, neutralizarea ecologica a acestor deseuri fiind subventionata in proportie de 50%. In urma incheierii acestui contract, Protan-Atev se obliga sa investeasca pana la sfarsitul lunii mai 2007 in jur de 13,9 milioane de euro in instalatiile de neutralizare a deseurilor. Cu toate acestea, societatea nu a reusit sa-si concretizeze investitia, pentru acest motiv primind o amenda din partea ADS de 590.000 de lei pentru “intarzieri in realizarea investitiilor asumate”. Amenda a fost contestata de Protan. Privitor la contractul incheiat intre stat si Protan-Atev, deputatul PC Nicolaie Popa a facut o serie de sesizari in care prezenta faptul ca licitatia privind concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala care a fost castigata de catre Asociatia Protan SA Bucuresti si Atev din Ungaria este ilegala. Deputatul Popa acuza faptul ca respectiva comisie de licitatie nu a fost alcatuita conform legii si a intrat in contradictie cu Legea 219/1998 care stipuleaza ca numarul membrilor din comisie trebuie sa fie impar si nu de 8 membri, asa cum s-a intamplat.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.