Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat un program prin care încearcă apropierea elevilor clujeni de cultură. “Ora de teatru”, “ora de cultură”, “ora de muzică”, “ora de relaxare” sau “ora de operă” sunt doar câteva din propunerile primarului Sorin Apostu. Printre instituţiile care au acceptat să ia parte la acest program se numără Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar, Opera Română, Opera Maghiară, Universitatea Babeş Bolyai, Filarmonica, Academia de Muzică, Cinematograful Arta şi Grădina Botanică

Programul include un parteneriat între Consiliul Local al municipiului, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi instituţii de cultură clujene pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a participa, gratuit sau cu preţ redus, la evenimentele culturale ce au loc în municipiu. Programul este destinat elevilor de gimnaziu şi de liceu şi va începe luna viitoare. O parte din instituţiile partenere au anunţat deja că vor pune la dispoziţia elevilor şi locuri gratuite, nu doar reduse, care vor fi anunţate din timp, numărul acestora variind în funcţie de locurile rămase libere după vânzarea biletelor. Pe viitor se are în plan extinderea programului şi pentru biblioteci sau muzee.

E experimentat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, cel care a avut această iniţiativă spune că ideea i-a venit de la proprii copii. “Am experimentat acest lucru cu copii mei. Am fost cu ei la un spectacol, iar ulterior ei mi-au cerut să mai mergem să vadă si altele”, spune primarul. “Nu toţi elevii vor prefera toate orele pe care le-am propus noi. Dar fără să le deschidem apetitul, nu vom şti niciodată ce le place”, a conchis Apostu.

Doi lei pentru “ora de relaxare”

O parte din instituţiile interesate de acest program au anunţat deja că vor pune la dispoziţia elevilor pe lângă bilete la preţ redus, la anumite evenimente şi intrări gratuite, în funcţie de numărul de bilete vândute. Municipalitatea a anunţat că va aloca de la bugetul local o sumă de bani pentru sprijinirea programului. În ceea ce priveşte preţul biletelor, cinematograful Arta va pune la dispoziţia elevilor bilete la 2,5 lei, faţă de 7,5 lei cât costă un bilet redus pentru elevi şi studenţi înafara programului. Teatrul Naţional va pune la dispoziţia elevilor care fac parte din acest program 200 de bilete lunar cu doar 7,5 lei, faţă de 15 lei cât costă un bilet redus. La Opera Maghiară elevii vor putea participa gratuit la cinci spectacole lunar. Pentru “ora de relaxare” elevii clujeni vor plăti 2 lei pentru o plimbare în Grădina Botanică. Programul este destinat unui număr de peste 14.500 de elevi de liceu şi unui număr de peste 10.000 de elevi de gimnaziu şi va demara la începutul lunii viitoare. Fiecare instituţie parteneră în acest program va anunţa din timp către Inspectoratul Şcolar Judeţean numărul de locuri ce urmează să fie pus la dispoziţia elevilor, urmând ca fiecare şcoală să decidă cine vor fi participanţii.


Parteneriat cu ascunzişuri
Prezentă la prezentarea programului, inspectorul general adjunct din cadrul ISJ Cluj, Marinela Marc a apreciat gestul primarului. “Trebuie să îi îndreptăm spre adevărata cultură. Important este să construim o strategie privind programul şi modul în care vor fi selectaţi participanţii. Toţi elevii trebuie să aibă acces la acest program” a explicat Marc.  Aceasta a făcut şi clarificări cu privire la presupusul parteneriat între ISJ şi clubul Bamboo. “Trebui să precizez că nu a fost vorba despre un parteneriat între tot ISJ şi respectivul club. A fost un parteneriat discutat de o parte din membrii din conducerea ISJ. Bine că nu s-a realizat”, a declarat inspectorul adjunct. Aceasta a ţinut să precizeze că ar fi foarte important ca acest parteneriat să se extindă şi la nivelul bibliotecilor şi al muzeelor şi că va face toate demersurile necesare în acest sens.

“Cultura gratuită nu este un lucru pozitiv”

Directorul artistic al Teatrului Maghiar, Visky Andras a explicat că, totuşi, mesajul culturii gratuite nu este unul chiar benefic. “Dacă promovăm cultura gratuită nu facem un lucru pozitiv. Ar trebui să găsim sponsori care să investească în formarea culturală a copiilor. Noi vom continua în acest sens un program deja existent la Teatrul Maghiar, prin care copii vor putea, după specole, să se întâlnească cu actorii sau regizorii noştri pentru a învăţa mai multe”, a explicat Visky.
 
Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.