România nu de puține ori a fost numită generic capitala videochatului mondial de către presa internațională. Cum s-a ajuns aici? Pentru că avem internet rapid și fete frumoase? În cele ce urmează vom afla că situația nu este chiar atât de simplă. Industria videochatului a explodat în țara noastră în ultimii ani, pandemia împreună cu efectele acesteia a facilitat industria. Practic, oamenii au rămas fără locuri de muncă și au fost obligați să petreacă din ce în ce mai mult timp în case, de aici și până la accesul în industrie nu a fost cale lungă.

Este vorba despre o industrie de peste 100 de milioane de euro având în vedere că majoritatea studiourilor funcționează ilegal, pentru o impresie de ansamblu, în Iași sunt peste 90 de astfel de afaceri legale.

Aceste studiouri, de cele mai multe ori, sunt bine organizate, au mobilier corespunzător cu o tentă provocatoare precum și dotări tehnologice de ultimă generație pentru redarea unei imagini de calitate. Pe majoritatea platformelor sunt achiziționate monede specifice denumite “tokens” cu diferite sume de bani. În general, modelele au o listă de servicii virtuale pe care le oferă în schimbul unor “tokens”, precum și alte “jucării” care reacționează în funcție de numărul banilor oferiți de către cei care vizionează. Pentru a scurta descriere, un model poate fi cooptat pentru un show privat, în acest caz, se taxează în funcție de cât timp dorește utilizatorul să vizioneze, se poate ajunge la sume de peste 10 euro pe minut în funcție de cerințele modelului. Bineînțeles că aceste variabile diferă în funcție de creativitatea modelului și a platformei. Nu toate sumele câștigate ajung în conturile modelelor, în general jumătate ajung deținătorilor platformei pe care aceștia activează. Aceste job-uri numai sunt de mult exclusiv feminine, cuplurile și persoanele de sex masculin încep să fie din ce în ce mai atrase de acest capitol. În România, videochatul este o activitate legala, reglementata de legea Nr. 196/2003 si completările ulterioare din legea Nr. 496/2004, iar studiourile profesionale respectă prevederile in vigoare, ca in orice alta afacere de prestări servicii.

Psihologul Claudia Rusu, a comentat subiectul

Claudia Rusu, psiholog clinician

Aceasta a fost contactată pentru a oferi detalii cu privire la acest subiect dintr-o perspectivă psihologică, am primit următorul răspuns:

“Problematica videochat-ului a căpătat de-a lungul timpului diferite conotații de natură etico-morală. Dreptul fiecăruia de a-și trăi propria viață luând decizii, care definesc sau nu personalitatea noastră, este fundamental și se impune a fi respectat de către societate. Tocmai această direcție psihoeducațională face ca fenomenul videochat-ului să înregistreze sub raport socio-cultural, în cadrul României, o frecvență a stigmatizării din ce în ce mai redusă. Cu alte cuvinte, societatea se îndepărtează de modalitatea clasică, dihotomică de categorizare a comportamentelor în comportamente „bune sau rele”, iar oameni încep să nu își mai eticheteze semenii, ci să le acorde dreptul la libertatea de alegere și exprimare, fără a fi judecați.

Cu toate acestea, întrebări referitoare la rădăcinile fenomenului, statistic atât de răspândit în România, continuă să existe.

Care sunt principalale cauze ce conduc către practicarea videochat-ului? De ce este considerat încă un comportament de o moralitate precară? Ce factori implică menținerea pe termen lung ai acestei alegeri? De ce tot mai multe tinere, indiferent de statutul socio-economic, optează pentru a intra în lumea videochat-ului? Răspunsurile acestor întrebări sunt esențiale pentru a oferi, nu doar un tablou descriptiv complet, ci și pentru a stabili costul psiho-emoțional al prcaticării videochat-ului.O perspectivă evaluativă în acest sens, poate contura, chiar dacă timid, un răspuns la întrebarea fundamentală:

Care sunt rădăcinile videochat-ului?

Dintr-o perspectivă psihologică, orientarea către o astfel de alegere, uneori considerată chiar profesională, poate fi determinată de o serie de factori externi sau interni precum: situația financiară precară, facilitatea obținerii unor sume de bani, flexibilitatea programului de lucru (factori interni), deconectarea de la un mediu considerat fie abuziv, fie toxic, sentimentul de control asupra propriei vieți, pseudo-libertatea oferită de facilitatea obținerii beneficiilor financiare, posibilitatea manifestării unor comportamente de satisfacere a nevoilor celorlalți (factori interni) etc.. Pe lângă toți acești factori variați, realitatea ne prezintă o multitudine de tipuri caracteriale în rândul fetelor implicate în industria videochat-ului. Fete care provin din familii cu situații financiare precare, pentru care posibilitatea câștigului financiar este un resort mobilizator, femei care au și o altă profesie, femei care practică videochat-ul doar pentru că văd din aceasta o modalitate de a deține controlul realațional.

Ce au toate aceste tipologii comportamentale în comun? 

Din punct de vedere psiho-emoțional putem aduce în vedere o lipsă a reperelor de ordin motivațional, afectiv și chiar volitiv. În mod evident aceste repere ar trebui să își pună amprenta în copilărie, iar cei responsabili de fundamentarea lor sunt, în principal, părinții. Existența reperelor fixează modele comportamentale care determină ceea ce numim: toleranță la frustrare, stabilirea unor obiective profesionale clare, determinarea visului de perspectivă, autonomie personală și poate chiar cristalizarea imaginii de sine, ca și concept global.

Cu siguranță că alegerea videochat-ului devine o opțiune care poate înclina balanța în propria ei favoare la un anumit moment dat dacă aceste repere sunt slab conturate sau absente. Ceea ce trebuie luat în considerare este, însă, costul emoțional pe termen lung al acestei alegeri. Sentimentele de vinovăție, stimă de sine scăzută, teamă de stigmatizare, rușine și chiar episoade depresive sunt asociate cu această practică”, a încheiat psihologul clinician, Claudia Rusu.

Industria videochat în Cluj-Napoca

Spre deosebire de alte zone ale țării, în Cluj-Napoca în prezent sunt 5 astfel de studiouri care funcționează legal. Anul acesta a fost deschis în Cluj și un studio pentru bărbați cu opt angajați legal. Antreprenorul a investit câteva zeci de mii de euro în mobilier și aparatură tehnologică. Unul dintre acestea este Studio20, cu sucursale în 20 de județe din România. În prezent, Studio20 Cluj are 20 de modele. Astfel, a fost contactată conducerea acestuia pentru un interviu în exclusivitate, am realizat următorul interviu împreună cu PR managerul Andra Chirnogeanu și cu modelul SophieL   

Andra Chirnogeanu, PR manager, Studio20

Cum a evoluat cifra de afaceri între 2019-2020? Numărul modelelor? Ascensiunea? Promovarea?

Pentru Studio20 și overall pentru toată industria online, anul 2020 a fost extrem de profitabil atât din punct de vedere al câștigurilor cât și al numărului de modele care au început să lucreze cu noi. Am deschis noi studiouri, am început să lucram cu mai multe site-uri de profil și ne-am mărit echipa la nivel mondial.

De ce credeți că acest fenomen este în plină ascensiune în România?

„Fenomenul” prin definiția lui e un proces, o transformare. Pe masură ce evoluăm din punct de vedere tehnologic, e normal să fie din ce în ce mai multe joburi.  Ascensiunea e normală, oamenii se duc după joburile care le dau bani. 

Cum abordează modelele subiectul studiilor (facultate, universitate)? pentru că și aici există o părere preconcepută despre cei care performează, nu au studii superioare sau cred că abandonează educația în detrimentul acestui job.

E amuzant că majoritatea societății nu are studii superioare și că Romania e campioană la violența domestică, șomeri și oameni care cred că pământul e făcut de un om din cer. Unele modele au studii superioare, altele nu, unele au început facultatea și au realizat în timp că piața de locuri de muncă din România e atât de slabă încât nu fac nimic cu facultatea pe care au ales-o. 
Foarte mulți oameni celebri și bogați au abandonat facultatea pentru job și bine au făcut. Fiecare își alege drumul în viată. Până ajungem să plătim facturile cu părerea celorlalți, considerăm că fiecare are dreptul să își aleagă un job care le oferă bani, atât timp cât e legal. 

Ce preferă în general modelele, să lucreze de acasă? Sau din studio? Cam care ar fi programul acestora? Cât câștigă aproximativ un model? 

Multe modele aleg să lucreze de la studio pentru că le oferă o structură, un work ethic. Programul diferă, noi le oferim posibilitatea de a lucra part-time sau full-time. Sunt două tipuri de programe: încep de la 7 dimineața, sau de la 7-8 seara . 
Am văzut modele care au câștigat 40.000$ într-o zi de muncă și modele care au câștigat 10$. Depinde mult de cât de activ e modelul în camera de chat, dacă ascultă sfaturile trainerilor, dacă sunt active pe social media.

Cum privește modelul SophieL subiectul după aproape 4 ani în domeniu

Modele Studio20

Astfel am obținuț și un interviu în exclusivitate cu modelul SophieL, acesteia i-au fost adresate următoarele întrebări.

Cum ai decis să practici acest job? Îl vezi ca un job ca toate celelalte? Îl vezi ca pe un job provizoriu? 

Îmi doream să fac bani, la fel ca oricare alt tânăr. La fiecare job la care am aplicat, cei care îmi luau interviul se uitau la mine de parcă eram specialitatea zilei, și asta devine deranjant. Oricât de mult știam despre job sau ce presupune, eram văzută ca „aia bună de la contabilitate”. Așa că am decis să profit de acest avantaj și de mintea mea și să fac bani din ceva ce îmi vine natural. 
Nu-l văd ca un job provizoriu, îmi doresc propriul meu studio după ce strâng suficienți bani. Vreau să stau în industria aceasta care m-a acceptat și mai mult, m-a făcut să mă simt în siguranță. 

Ai avut vreodată gândul stigmatizării societății cu privire la meseria ta? Dacă vor afla/vedea prietenii? Familia? Profesorii? Crezi că își vor face o părere greșită despre tine? 

Au fost zile când veneam acasă de la fostele joburi plângând că s-a luat nu știu ce coleg de mine sau mi-a făcut avansuri. Nu e acceptabil, nu e normal. Aceasta consider eu că e anormal, nu job-ul pe care îl practic eu. Nu am considerat că trebuie să îmi explic alegerea nimănui, nu mi se pare un job imoral.

Crezi că există și o parte negativă la acest job? Crezi ca pe viitor te va afecta, dacă dorești să îți schimbi domeniul de activitate? 

Nu văd cum mă poate afecta în vreun fel. După cum am spus, am pregătire în contabilitate și mai mult decât oricât, lucrând cu Studio20 și fiind model de videochat, m-a ajutat să învăț și mai bine cum să lucrez corect, legal și să pun bani deoparte. 

De cât timp lucrezi în acest domeniu? Cum îți faci programul de lucru? Și bineînțeles întrebarea care este pe buzele tuturor, cât ai câștigat cel mai mult într-o luna? Care e media? În general care este venitul tău personal?

Lucrez de aproape 4 ani. Programul meu e normal, de la 7 la 5 după amiază. Cel mai mult într-o lună am câștigat 34.000$. Nu-mi place să discut despre cât câștig în general, nu mi se pare o întrebare normală. Eu nu întreb oamenii aleatoriu cât câștigă.

Poți să ne explici experiența ta personală? 

Am lucrat în 4 firme de contabilitate, încă dinainte să termin facultatea. Pentru că nu am 100 de kg și nu arăt rău, toți bărbații cu care am lucrat au considerat ca e ok să se dea la mine și toate femeile m-au luat în batjocură pentru că-s tânără. Eram subiectul bârfelor din birou doar pentru că îmi plăcea să fiu femeie și să am grijă de mine. Apoi am plecat, am vrut ceva mai mult decât asta, nu am vrut să mă transform într-o acritură care urăște oamenii. Acum lucrez cu Studio20 și pot să spun ca îmi iubesc viața, a încheiat modelul Studio20.

Putem trage anumite concluzii în urma acestuia material, este o meserie în ascensiune pusă nu doar pe situația pandemică actuală. Persoanele care activează în domeniu au devenit din ce în ce mai dezinvolte în ceea ce privește meseria pe care o fac asumându-și statutul fără frica stigmatizării. Deși România este o societate conservatoare dacă nu chiar tradiționalistă, acest domeniu începe să își găsească locul în societate fie că unele voci sunt de acord fie că altele nu. Un alt aspect care cu siguranță ajută la procesul dezinhibării, este latura financiară, care pentru cei mai mulți dintre români este foarte importantă. Sumele vehiculate în această industrie atrag din ce în ce mai multe persoane din toate categoriile de vârstă, cupluri și automat și persoane de sex masculin.

Citește și: DIICOT și IPJ Cluj explică metoda de racolare “loverboy”, pe seama escaladării fenomenului

2 COMENTARII

  1. Despre cum drogheaza patronii de videochat domnisoarele pentru ca ele sa prinda curaj cand o sa vorbiti? Ca nu toata lumea isi da jos chiloteii asa din prima, fara un pic de ajutor chimic…

  2. E interesant ca un cuvant comun e “legal”. De regula cand ceva te agita in subconstient pe acolo gasesti o “scuza” = legalitatea. Oficial asa e :). Pe de alta parte nu i se pare normal ca baietii se dau la ea/servici (nu ar fi ok la lucru, dar suntem primate si depinde si cum etc) dar e oarecum normal sa se dea baietii/fetele etc la noul serviciu, ca acu e pe bani. Apoi doamna PR manager nu a invatat (pana la urma e ca mitologia greaca) ca nu omul a facut pamantul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.