Guvernul a numit în ședința din data de 3 martie patru prefecți propuși de UDMR. Organizațiile județene ale Uniunii au decis pe parcursul săptămânilor trecute, pe cine vor fi propune în funcțiile de prefect și subprefect în județe. Pentru județul Cluj a fost ales Tasnadi Istvan Szilard, avocat și membru al partidului UDMR. 

În data de 3 martie, guvernul a decis să numească 4 prefecți nominalizați de UDMR. Astfel, au preluat birourile de prefecți următorii:  Arad- Tóth Csaba, Cluj – Tasnádi István Szilárd, Satu Mare –Altfatter Tamás-Ferenc și  Sălaj – Dari Tamás”(care își va continua activitatea ca prefect).

Prefectul este reprezentantul Guvernului pe teritoriu, președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență, ordonator terțiar de credite și responsabil cu aplicarea directivelor guvernamentale în teritoriu.

Înainte, pentru postul de prefect, se organizau concursuri. Acum, prefecturile sunt împărțite la partide care vor negocia câți prefecți și subprefecți vor avea din partidul lor.  Acestea vor nominaliza anumite persoane, ulterior fiind numite că către oficiali. În urma negocierilor PNL  are 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS are 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR are 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

UDMR a câștigat Prefectura Cluj

În momentul negocierilor pentru prefectură, prima alegere a UDMR a fost județul Cluj. La momentul încheierii negocierilor, UDMR a primit Cluj, iar asta a stârnit grav membri PNL Cluj. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat printr-o scrisoare deschisă trimisă către Ludovic Orban  încă de luna trecută că își va da demisia dacă Prefectura Cluj nu va avea șef liberal.

Într-o scrisoare adresată președintelui PNL Ludovic Orban, Alin Tișe sublinia că negocierile politice ale noii guvernări nu au ținut cont de performanță și de profesionalism.

”Foarte mulți colegi clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc,” declarase atunci Alin Tișe, cerândui lui Orban ca enorma greșeală făcută de guvernare prin numirea unui prefect UDMR la Cluj să fie îndreptată și să revină unui liberal.

În caz contrar, Alin Tișe a anunțat că își va da demisia. Demersul lui Tișe la acel moment a fost susținut de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni, însă numărul celor nemulțumiți de decizia luată pentru Prefectura Cluj este infinit mai mare.

Tișe se revoltă și atacă conducerea PNL 

Acum, la numirea lui Tasnadi ca prefect, se pare că președintele CJ Cluj este în continuare foc și pară. 

Tișe a numit conducerea partidului ca fiind incompetentă după decizia făcută, și a declarat miercuri că ”Există mai multe persoane din PNL care sunt nemulțumite de modul în care este condus acest partid.

Am făcut tot ce este omenește posibil ca să schimb această decizie, dar, din păcate, nu am reușit. Este o palmă dată clujenilor, ardelenilor și filialei Cluj a PNL. Îmi exprim public scuze clujenilor pentru această decizie, întrucât PNL Cluj era îndreptățit să aibp acest post de prefect. Voi continua din postura de președinte al Consiliului Județean să lupt pentru oamenii acestui județ, iar în prezent analizez posibilitatea, în ședința din martie a forului județean, a schimbării vicepreședintelui UDMR de la Consiliul Județean”  a declarat Tișe, miercuri, pentru ZCJ. 

În ceea ce privește demisia lui, Alin Tișe a spus că nu-și va da demisia pentru că va pierde președinția la Consiliului Județean, un post pentru care a fost votat de clujeni, nu de conducerea PNL.  

Se rupe lanțul de iubire din PNL 

Nu doar Tișe a atacat conducerea partidului, dar și Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca. Acesta a criticat numirea lui Tasnadi ca prefect și a declarat că se va declanșa ”o bătălie internă”. 

S-au trecut niște linii roșii la Cluj în relația dintre conducerea centrală și PNL Cluj. Asta este vocea unanimă a tuturor colegilor. Nemulțumirea este generală față de performanțele politice ale PNL.

Pe mine mă interesează acum respectarea legii de către noul prefect și respectarea simbolurilor naționale. Nu am de gând să permit nici cel mai mic derapaj”, a mai spus Emil Boc.

Edilul se simte umilit de numirea lui Tasnadi, și crede ,de asemenea, că a fost sfidat de conducerea partidului PNL. 

Răsucești cuțitul în rană și mai pui și sare pe rană. Ce să … Eu sunt fără cuvinte. E un gest de sfidare fără precedent a conducerii PNL, față de organizația PNL Cluj. Eu am fost președinte la această organizație din 2005 până în 2012, dar niciodată Clujul nu a mai fost umilit… ca de altfel niciodată ca președinte de partid nu am umilit organizațiile politice care au adus scor politic la partid. Clujul, că le place unora, că nu le place, a adus cele mai multe voturi, în zestrea generală a PNL la toate alegerile. 

Organizația care aduce cele mai multe voturi este umilită. Asta este o palmă dată tuturor colegilor mei din PNL, care au muncit cu bună credință, iar conducerea centrală a partidului m-a sfidat”. 

Daniel Buda este de partea lui Boc și Tișe 

Și europarlamentarul clujean, Daniel Buda, consideră că decizia guvernului este o mare nedreptate. 

În privința nominalizării la Cluj a unui prefect de la UDMR consider, încă o dată, că s-a făcut o mare nedreptate organizației PNL Cluj, având în vedere performanțele pe care le-am obținut la alegerile generale din decembrie 2020. Fiind organizația cu cel mai mare număr de voturi din țară la aceste alegeri parlamentare, era normal ca responsabilitatea nominalizării unei persoane pentru ocuparea postului de prefect să revină organizației PNL Cluj. 

În același timp, rămâne pentru noi un obiectiv major ca, în ipoteza unor posibile renegocieri politice, la un moment dat, să repunem pe tapet această chestiune. 

În ceea ce privește posibilitatea refacerii unor majorități politice, organizația județeană va decide acest lucru în forurile statutare, dacă va exista o solicitare în acest sens. 

Subliniez încă o dată faptul că noi nu avem o dispută cu UDMR, discuțiile pe marginea acestui subiect avându-le cu decidenții din interiorul partidului.” declară Daniel Buda pentru Gazeta de Cluj. ”

Nu toți parlamentari PNL consideră decizia a fi o nedreptate. Sărmaș spune că e un incident nefavorabil iar Moisin dă vina pe politizarea repartizării prefecturilor 

Sabin Sărmaș, deputat PNL Cluj, nu vede numirea prefectului ca o nedreptate sau ca o umilință. O vede ca pe un incident care nu a fost în favoarea PNL.

”Îmi pare rău că nu a reușit PNL să aibă poziția de prefect în Cluj, deși suntem o organizație care am câștigat detașat și care, la nivel național, am primit foarte multe voturi. 

Dar suntem o coaliție de guvernare până la urmă, și repartizarea prefecturilor se face după un algoritm. Din păcate, Clujul nu a fost avantajat de acest algoritm. Dar, fără el, ar fi un haos total la împărțirea prefecturilor. 

Nu vreau să se creadă că avem o problemă cu UDMR sau cu Tasnadi Szilard. Și în nici un caz nu avem vreo problemă cu el pentru că este de etnie maghiară sau pentru că face parte din UDMR. Aici la Cluj suntem o comunitate foarte complexă și avem relații foarte bune de colaborare între PNL și UDMR” declară Sabin Sărmaș. 

Pe de altă parte, Radu Moisin, deputat PNL, consideră că este vina politizării modului în care se aleg prefecții. 

Nu cunosc modalitatea prin care s-au repartizat prefecturile, dar nu cred că este un lucru bun faptul că au fost numiți politic. Mai ales că noi, PNL Cluj, am fost organizația care a primit cele mai multe voturi la alegeri la nivelul județului Cluj. Prin numirea de partide a prefecților, am politizat prefecturile.

Alin Coleșa: ” de ce dorința unui om de valoare de a se pune în slujba țării și a cetățenilor trebuie să fie în mod indisolubil legată de etnicitatea sa?”

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, consideră că etnia unui nu trebuie să fie legată de dorința unui om de a deveni prefect, și nu este de acord nici nu politizarea modului în care au fost aleși.

Politizarea administrației publice centrale și locale este o pârghie prin care se întăresc organizațiile de partid, favorizând corupția și incompetența. Prin numirea politică a prefecților și subprefecților oamenii capabili vor fi goniți de la implicarea în aceste funcții, dar nu numai, datorită instabilității lor foarte mari, generată de patronajul politic, care este un factor schimbător.

Privitor la numirea în funcția de Prefect al județului Cluj a unui reprezentant al UDMR-ului, ne punem întrebarea de ce dorința unui om de valoare de a se pune în slujba țării și a cetățenilor trebuie să fie în mod indisolubil legată de etnicitatea sa? Prin numirea prefecților UDMR doar în județele în care comunitatea maghiară este foarte bine reprezentată din punct de vedere uman și material aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra sincerității loialității lor față de statul român și față de cetățenii români, indiferent de etnie, în raport cu interesele lor pur etnice.

Atât USR-PLUS, cât și PNL, au convins electoratul să-i voteze printr-un mesaj de promovarea a principiului meritocratic în organizarea administrației publice. Aflați la guvernare reușesc însă să-i depășească pe predecesorii lor în promovarea nepotismului prin înființare unei noi funcții, cea de secretar general de prefectură.

Tasnadi Szilard și-a ocupat noul birou 

În ceea ce îl privește pe noul Prefect al Clujului, acesta a declarat joi, 4 martie, că a ocupat biroul de prefect și simte că va face multe foarte multe împreună cu noi lui colegi. De asemenea, nu comentează nimic legat de criticile PNL deoarece consideră că este o problemă internă a lor.

”Tocmai ce am preluat biroul și fac cunoștință cu colegii mei noi. Simt că este un colectiv plăcut și eficient și consider că o să realizăm multe împreună. 

În legătură cu afirmațiile domnului președinte al Consiliului Județean Cluj, nu știu ce aș putea zice deoarece consider că este a problemă a lor internă în cadrul partidului, pe care tot ei trebuie să o rezolve intern.”

Membri partidului PNL Cluj nu sunt deloc împăcați cu ideea unui prefect din UDMR. PNL cere prefectura Cluj deoarece au fost partidul care a primit cele mai multe voturi.

2 COMENTARII

  1. Boc-Buda-Tișe…tripleta care vreme de peste 15 ani au tot hăhăit și mințit în stil băsist peste Cluj! Asta e!…orice început trebuie să aibă și un sfârșit! Nimic nu e veșnic băieți! V-ați ghiftuit destul din banii publici, slavă Domnului!

  2. Ok da. Demisionez în semn de protest…voi continua să mă lupt din postul de..la. și eu demisionez așa din funcția de fumător adjunct. Da o fac mai des.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.