Iniţiativa la La Terenuri – spaţiu comun în Mănăştur a fost demarată acum mai bine de zece ani de către Asociaţia Colectiv A care, fiind parteneră într-un proiect european, a format un grup de iniţiativă ce şi-a propus ca, împreună locuitorii cartierului, să reconfigureze zona într-un spaţiu comun, accesibil comunităţii locale. Ulterior, eforturile oamenilor implicaţi în ceea ce a însemnat amplul proiect din perimetrul „La Terenuri”, lipsesc cu desăvârşire din discursul oficial, administraţia locală însuşindu-şi toate meritele.
Parcelele pe care a fost construită baza sportivă „La Terenuri”, ascund o poveste mai puţin cunoscută şi eforturile susţinute ale unor oameni pe care administraţia locală i-a uitat. Drept dovadă stau două volume cARTier –intervenţii periferice, ai căror editori sunt Laura Panait şi Silviu Medeşan şi Forma urmează situaţiei, cercetarea doctorală a arhitectului Silviu Medeşan – unde analizează iniţiativa La Terenuri – spaţiu comun în Mănăştur, care a dus la construcţia bazei sportive aşa cum o ştim astăzi.
Începuturile proiectului
Martie 2012, acum mai bine de zece ani. Asociaţia culturală Colectiv A, graţie unei finanţări europene, demarează proiectul La Terenuri – spaţiu comun în Mănăstur, iniţiativă ce avea să se contureze, pe parcursul mai multor ani, ca un demers de activare a spaţiilor urbane periferice.
Un grup de iniţiativă interdisciplinar, care a reunit oameni din domenii conexe, printre care arhitecţi, artişti, peisagişti şi antropologi, coordonat de arhitectul Silviu Medeşan şi activista Laura Panait, şi-a propus încă de la începutul proiectului să lucreze împreună cu locuitorii cartierului. Luând în calcul nevoile acestora, oamenii implicaţi în proiect şi-au dorit reconfigurarea zonei „La Terenuri” într-un spaţiu comun, accesibil comunităţii locale.
Atrăgător pentru iniţiatorii proiectului a fost că zona era un spaţiu verde, deschis în care se întrevedea posibilitatea construirii unui parc. Statutul juridic incert al terenurilor le-a permis activiştilor să se defăşoare. Aşa cum afirmă Laura Panait şi Silviu Medeşean într-un interviu acodrat cercetătorului Adrian T. Sîrbu, „zona face parte din fostele terenuri agricole ale vechiului sat Mănăştur, unde planificarea socialistă s-a intersectat cu parcelele de spaţiu verde rămase după construiea cartierului”. Se pare că zona a rămas neconstruită deoarece a fost planificată ca parc, însă nu se cunoaşte care ar fi fost viitorul acesteia. Aici ar fi fost, de fapt, organizarea de şantier a cartierului Mănăştur.
Astfel, de-a lungul celor cinci ani de proiect, alături de comunitatea locală, activiştii au ocupat spaţiul şi, împreună cu locuitorii cartierului, au construit o grădină comună, o scenă, un amfiteatru, bănci, alei de acces către parcelele nefolosite şi au reparat un spaţiu de joacă. Au activat zona organizând, printre altele, ateliere pentru copii, o piaţă volantă şi evenimente culturale. În mai 2013, pe perioada Festivalului Zilele Clujului, au găzduit în fiecare zi dezbateri cu localnicii, în prezenţa unor oficiali de la primărie, în legătură cu părerile lor despre modul în care îşi doresc să arate cartierul. În 2016, printre alte iniţiative, au lansat petiţia SOS – parcurile Clujului: „Dorim ca zona La Terenuri să devină parc pentru Mănăştur” care a strâns peste 2500 de semături.
Tododată, au prezentat proiectul La Terenuri – spaţiu comun în Mănăştur în cadrul unor conferinţe în ţări precum Germania sau Bulgaria, făcând proiectul vizibil la scară internaţională.
Oamenii implicaţi în proiectul La Terenuri – spaţiu comun în cartierul Mănăştur lipsesc din discursul oficial
După ani de intervenţii spaţiale în zonă, muncă împreună cu comunitatea mănăştureană şi discuţii cu reprenzentanţii autorităţilor locale, Primăria decide să aloce fonduri pentru construcţia bazei sportive „La Terenuri”. Cu o investiţie de 6 milioane de euro, pe o suprafaţă de 4.2 hectare, noua bază sportivă îşi deschide oficial porţile în anul 2022.
Ulterior, apariţia bazei sportive „La Terenuri” a fost revendicată în totalitate de Primărie şi de administraţia locală.
Din discursul oficial lipeşte orice menţiune referitoare la încercările de dezvoltare a zonei pe care le-a propus Colectiv A de-a lungul anilor. Pare că istoria recentă a locului, scrisă de grupul de iniţiativă care a activat în perimetrul „La Terenuri”, a fost complet ştearsă; munca depusă de oamenii din zona activismului şi din sectorul cultural independent a fost folosită pentru a obţine capital de imagine şi apoi uitată.
Activiştii care au militat ani de zile pentru ca „La Terenuri” să devină – cu anumite amendamente – ceea ce e azi nici măcar nu sunt menţionaţi pe site-ul bazei sportive. La secţiunea Despre noi cap de listă este primarul Boc, care ne vorbeşte frumos despre cum calitatea vieţii unui oraş este dată de accesul pe care îl au locuitorii la facilităţi pentru petrecerea timpului liber. Ce uită însă e să îi amintească pe cei care au militat şi au contribuit concret la creşterea calităţii vieţii mănăşturenilor prin acţiunile colective demarate în zona „La Terenuri”.
Luptele sectorului cultural cu Primăria
E important să ne amintim de această istorie recentă amendată de către Boc şi să dăm credit oamenilor care au înfăptuit-o, cu atat mai mult acum; în contextul în care reprezentanţii sectorului cultural indepedent din Cluj se luptă pentru depolitizarea acordării finaţărilor acordate organizaţiilor culturale din oraş, prin adoptarea unui nou regulament în baza legii OG51/1998, lege specială a culturii ce prevede transparentizarea de selecţie a proiectelor culturale şi multianualitatea bugetării.
Deşi, iniţial, primarul Boc i-a acuzat pe reprezenanţii sectorului cultural clujean că „fac teatru” în şedinţa de consilu şi s-a arătat reticent faţă de noul regulament propus spre dezbatere de consilierii USR împreună cu artiştii, acesta a desemnat un grup de lucru format din profesionişti în domeniu care au avut ca termen pentru elaborarea regulamentului data de 28 martie, acesta urmând să fie pus în dezbatere publică luna aceasta.
Citeşte şi:
Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#. Pentru lingăii lui boc, mai ștergeți -l mă de bale pe fundul pantalonii.
Baza de după Sirena se numește Unirea deoarece a fost făcută și întreținută de fosta fabrică Unirea. Cea de care scrieți, dintre străzile Parîng și Mehedinți, a fost făcută de mîntuială și neîntreținută de altă fabrică. Puteți întreba pe cei ce stau pe-aproape și-o să aflați.
Cea din Gheorgheni din spatele complexului Mercur (o frumsețe de construcție) s-a numit baza IRA deoarece a fost a fostei Intreprindri de Reparații Auto. Era unde azi e LeRoy Merlin, Lidl, kaufland și ceva blocuri.
Poate sînt mai multe dar de acestea știu.
Cum, cînd, le-a luat primăria?
Ma plimbam si eu acum 10 ani pe la terenuri si le ziceam copiilor ce bine ar fi sa se reamenajeze zona, fiindca era in paragina si se folosea la facut gratare si ca toaleta pentru caini. Nu trebuia sa fii mare geniu ca sa-ti vina ideea, problema era sa vina cineva cu banii necesari. Astia ce vor acuma, sa le ridice o statuie in mijlocul parcului pentru ca si-au dat ei seama acum 10 ani ca ar fi bine sa nu fie rau? In plus, primaria nici macar nu a folosit „proiectul” lor, a facut parc sportiv (ceea ce era si inainte) si nu piata volanta, gradina sau ateliere pentru copii. Unii chiar isi dau prea multa importanta.