Terenul aferent Şcolii Generale nr. 6 din cartierul Mănăştur a fost lăsat în paragină după ce a fost cedat de Primăria Cluj-Napoca către TVR Cluj în schimbul clădirii casionului. Acum un an, TVR pierdut o parte din teren în urma unui proces de retrocedare în baza Legii nr.10. Recent au apărut informaţii în spaţiul public cum că întregul teren cu o suprafaţă  de 3710 mp a fost pierdut în instanță, iar actualii proprietari l-au scos la vânzare pentru suma de 1,8 milioane de euro. Mănăsturenii au solicitat, în repetate rânduri, Primăriei Cluj-Napoca să reintre în posesia terenurilor pentru a construi o creşă sau grădiniţă, în condiţiile în care numărul acestora nu este suficient raportat la nevoile clujenilor. 

„Va sesizez faptul ca a fost scos la vânzare terenul aferent fostei curți a școlii generale de pe Aleea Meziad, ce aparține acum de TVR Cluj. Terenul în cauza a fost pierdut în instanta de către cei de la TVR și actualii proprietari l-au scos la vânzare, asa cum reiese din anunțul postat de cei de la Storia. Ținând cont de lipsa spațiilor de învățământ și a terenurilor propice desfășurării activitatilor sportive, va recomand achiziționarea respectivului teren de către Primaria Municipiului Cluj-Napoca” a declarat un clujean citat de Ziar de Cluj.

Cum a pus TVR mâna pe Şcoala nr. 6 din Mănăştur

Marius Nicoară, Preşedinte al Consilulul Local Cluj-Napoca în anul 2005, a decis să desfiinţeze şcoala de pe strada  Meziad nr. 4, din cartierul Mănăştur, pe motiv că aceasta ar avea un număr redus de elevi, şi să o cedeze către TVR Cluj în schimbul clădirii Casinoului. La acea vreme, TVR Cluj funcționa într-un spațiu  comun cu Radio Cluj, aşa că Tudor Giurgiu, şeful de atunci al SRTv a acceptat rapid propunerea și, în anul 2006, a oferit primăriei conduse de Emil Boc fosta clădire a Cazinoului din centrul Clujului la schimb cu Școala nr. 6.  Schimbul a fost marcat de multe nereguli pe care Gazeta de Cluj le-a dezvăluit, pe larg, într-un articol publicat în august 2022. 

Vă reamintim că, încă de pe atunci, Curtea de Conturi denuţa că Tudor Giurgiu și Emil Boc au făcut un schimb imobiliar care a adus un prejudiciu major bugetului de stat. Imobilul dat de TVR făcea parte  din patrimoniul public al statului și avea o valoare de 2,8 milioane de lei, iar la schimb s-a primit un imobil cu o valoare semnificativ mai mică de  de 1,2 milioane de lei.  

Mai mult tranzacţia dintre Primăria Cluj-Napoca şi TVR a fost efectuată ilegal, după cum se arată în raportul Curţii de Conturi, în baza unui simplu contrat de schimb imobiliar. 

„Tranzacția nu s-a efectuat conform normelor legale prin hotărâre de guvern, ci printr-un contract de schimb imobiliar, fără obligații de sultă, cu Consiliul Local Cluj-Napoca, primindu-se în schimb un imobil în valoare de 1,17 milioane de lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

 Astfel, Societatea Română de Televiziune a irosit aproape 1,2 milioane de lei, luând o decizie pripită care nu a adus niciun beneficiu pentru TVR. Însă, nu e prima oară când TVR îşi pune singur piedică. La fel s-a întâmplat şi în 2009, când Guvernul a alocat 6 milioane de euro pentru construirea unui nou sediu pentru postul regional de televiziune. Fondurile ar fi trebuit să fie investite în reabilitarea și modernizarea clădirii fostei Școli nr. 6. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. După plecarea lui Tudor Giurgiu din funcția de Președinte-Director General, Alexandru Sassu a preluat conducerea SRTv, iar cele 6 milioane de euro alocate de Guvern pentru anteproiectarea clădirii fostei școli au dispărut fără urmă, deoarece documentația nu a fost depusă la timp.

Fosta şefă TVR, Doina Gradea, acuzată că a vrut să fure 4.000 mp din terenul de la Cluj

Gazeta de Cluj a publicat un articol mai detaliat în care dezvăluia combinaţiile pe care a încercat Doina Gradea să le facă cu terenul de la Cluj-Napoca. Vă reamintim că, în anul 2020,  deputatul USR Emanuel Ungureanu a acuzat-o  pe Doina Gradea de corupţie, pe motiv că aceasta ar dori să dea la schimb un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro pentru un altu, altul aflat în posesia TVR Cluj, care ar valora aproape 2.000.000 de euro.  Mai exact, Ungureanu s-a prezentat, în 2020, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a depune o plângere penală pe numele șefei SRTv, Doina Gradea, în legătură cu un schimb de terenuri în domeniul retrocedărilor. Pe scurt, este vorba despre o serie de ilegalități legate de un teren aparținând TVR Cluj în suprafață de 4.463 mp, situat pe strada Meziad din Cluj-Napoca, ce ar fi urmat să fie oferit drept compensație pentru un teren în suprafață de 346 mp, aflat pe Calea Dorobanți 191, sediul TVR, revendicat de moștenitorii foștilor proprietari. 

„Am venit la DNA să depun o plângere penală împotriva doamnei Gradea, şefa Televiziunii Române, cea care a încercat să înstrăineze un imobil din Cluj-Napoca, vorbim despre sediul TVR Cluj din Strada Meziad nr.4. (…) Este vorba de o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, acolo unde acum 12 ani, în urma unui schimb de terenuri, TVR Cluj a primit sediul unei şcoli, o şcoală care a rămas în paragină, nici TVR Cluj nu a folosit acel teren, nu s-a construit acolo nimic” declara la acea vreme Emanuel Ungureanu.

Mai mult, Ungureanu a dezvăluit şi public, pe platforma de socializare Facebook, cum Doina Gradea urma să păgubească TVR cu 1 milion de euro:

„Şefa Televiziunii Române, Doinea Gradea, vrea să fure 4000 de metri pătraţi de la TVR Cluj, teren aflat pe strada Meziad nr. 4, pentru a-i oferi la schimb pentru un teren de 300 de metri pătraţi pe strada Dorobanţilor din Bucureşti! Pe înţelesul tuturor, Televiziunea Română vrea să ofere teren în Cluj-Napoca care valorează aproape 2 milioane de euro la schimb cu un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro. (…) Gradea riscă să păgubească Televiziunea Română cu peste 1 milion de euro şi justiţia trebuie să reacţioneze imediat”

Ungureanu continuă explicând  că, în baza Anexei 2 din Legea nr 41/1994, „acest teren din Aleea Meziad din cartierul Mănăştur din Cluj Napoca nu face parte din imobilele aflate în proprietatea statului român şi date în baza legii în administrarea şi folosinţă a Societăţii Române de Televiziune. Mai mult, acesta nu este un imobil intrat în mod abuziv în proprietatea statului, ci este un imobil care a intrat în proprietatea Societăţii Române de Televiziune prin plata efectivă a unui preţ şi a altor operaţiuni juridice. Este evident că acest teren nu putea fi oferit spre compensare şi s-a realizat o confuzie între ceea ce înseamnă patrimoniul propriu al Societăţii Române de Televiziune cu patrimoniul Statului Român primit în administrare, ceea ce este o operaţiune abuzivă şi nelegală, aducându-se prejudicii patrimoniale enorme Societăţii Române de Televiziune”.

Doina Gradea se apără prin intermediul unui comunicat transmis de TVR la acea vreme: „prin Notificarea nr. 1615/2001, înregistrată la Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi depusă la Primăria Municipiului Bucureşti, moştenitoarele de drept au solicitat – în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare – restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 346 metri pătraţi din parcela A. Hubert, parcul Mornand (str. Arhitect Grigore Cerchez, Bucureşti), teren care a fost preluat de Stat prin sentinţa penală nr.108/12.02.1953 pronunţată de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, în dosarul nr.656/1952. Notificarea a fost respinsă prin Dispoziţia nr.11368/2009 a Primarului General al Municipiului Bucureşti. 

Ulterior respingerii, moştenitoarele de drept au solicitat Tribunalului Bucureşti, în Dosarul nr.18015/3/2009, anularea Dispoziţiei prin care s-a dispus respingerea notificării. Prin Sentinţa civilă definitivă nr.1715/19.12.2014, instanţa de fond a dispus anularea Dispoziţiei nr.11368/26.03.2009 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti şi a obligat primăria să înainteze Societăţii Române de Televiziune, spre competentă soluţionare, dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/26.07.2001 formulate de către autorul reclamantelor, în temeiul Legii nr.10/2001. 

Pe 16 februarie 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis SRTv dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/2001. În temeiul aceluiaşi act normativ, la nivelul SRTv a fost înfiinţată Comisia internă pentru soluţionarea Notificării 1615/26.07.2001, cu completările aduse acesteia, prin care a fost pusă în vedere obligativitatea aplicării Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.12/2018, potrivit căreia ” (…) pot fi acordate în compensare şi alte bunuri decât cele menţionate în lista întocmită de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă persoana îndreptăţită face dovada caracterului disponibil al acestora”. În acest context, persoanele îndreptăţite au adus în atenţie Comisiei analizarea echivalenţei pentru terenuri situate în Str. Moliere nr. 2, sector 1, Bucureşti, în Str. Dumitru Sergiu, Bucureşti, Sector 1, respectiv în Str. Meziad din Cluj. Echivalenţa suprafeţelor de teren solicitate a fost propusă de reprezentantul convenţional al moştenitorilor, conform legii, prin raportare la grila notarială valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în baza căreia se stabileşte posibilitatea acordării în compensare a altor imobile. 

În ceea ce priveşte terenul situat în Cluj, Comisia a analizat varianta propusă de moştenitori şi a constatat imposibilitatea restituirii în natură a acestui imobil, cauzată de valoarea foarte mare a suprafeţei de teren sau a construcţiei solicitate şi, mai mult, în considerarea faptului că SRTv are efectuat un studiu de fezabilitate pentru a se proiecta şi pentru a se construi un platou de filmare de circa 2.000 de metri pătraţi, necesar realizării obiectivelor sale corespunzătoare serviciului public de televiziune, astfel cum acestea sunt statuate de lege. În concluzie, ţinând seama de împrejurările de fapt şi de drept care fac imposibilă restituirea în natură a imobilului-teren situat în Bucureşti, str.Arhitect Grigore Cerchez, sector 1, precum şi imposibilitatea compensării în natură cu alte imobile identificate de moştenitori, care aparţin TVR, în mod temeinic şi legal, Comisia a propus transmiterea dosarului conţinând Notificarea nr.1615/26.07.2001 şi documentele doveditoare către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor în scopul stabilirii şi acordării, după caz, prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, de măsuri reparatorii alternative prin echivalent pentru imobilul situat în Bucureşti, str. Arhitect Grigore Cerchez. Aceste concluzii sunt cuprinse în Decizia de soluţionare a Notificării, emisă de Preşedintele Director General al SRTv –  Decizia nr.129/09.10.2018. 

Urmare a respingerii Notificării de către SRTv, moştenitoarele de drept au formulat, în temeiul legii, cerere de chemare în judecată care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a IV-a civilă, formând obiectul Dosarului nr.39347/3/2018, aflat în fază de judecată. Dosarul se află pe rolul instanţelor în fază de judecată”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.