La sfârșitul acestei săptămâni, Ministrul Energiei Anton Anton se declara, deopotrivă, surprins și bucuros de faptul că americanii de la BLACK SEA OIL & GAS SRL au anunțat că vor investi în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră din perimetrul românesc. De fapt, bazele investiției americane au fost parafate în urmă cu 10 ani, cu girul lui Călin Popescu Tăriceanu, când grupul canadian Sterling Resources Ltd. a concesionat perimetrul respectiv. Ulterior, grupul american Carlyle International Energy Partners a cumpărat concesiunea. Compania americană BLACK SEA OIL & GAS este controlată de grupul Carlyle.

La sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul Dăncilă a emis un comunicat în care ”salută aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, localizat în zona românească a Mării Negre, apreciind că acesta va contribui la reducerea dependenţei energetice”. Potrivit sursei citate, începerea acestui amplu proiect de investiţii în sectorul gazelor naturale „va contribui atât la dezvoltarea economică a zonei, cât şi la creşterea siguranţei livrărilor de gaze şi la reducerea dependenţei energetice, prin diversificarea surselor şi a ratelor de aprovizionare”.

Euforia Guvernului Dăncilă vine după ce compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră. Directorul general al companiei, Marc Beacom, a declarat că BSOG va extrage gaze din Marea Neagră chiar dacă actuala legislaţie din România nu va fi modificată.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat joi că anunţul de începere a exploatării este „cea mai tare veste” pe care a primit-o.

O veste la fel de ”tare” este și faptul actualul Președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a supervizat în urmă cu 10 ani concesionarea zăcămintelor petroliere din Marea Neagră unde Black Sea Oil & Gas urmează să investească pentru extragerea gazelor naturale. De asemenea, tot în urmă cu 10 ani, Ministrul Energiei Anton Anton a fost propus de Tăriceanu în funcții de decizie la Ministerul Educației. Anton a fost liberal, dar a plecat la ALDE, partidul înfințat de Tăriceanu, iar în 1977 a fost bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore, SUA.

Remarcabilă este și poziția ”salutară” a guvernului vizavi de investițiile americanilor în exploatările gazelor din Marea Neagră, spre deosebire de cea a investițiilor maghiare anunțate de compania MOL.

Americanii au simțit miros de gaz și au sunat la Guvern

Mai mult, printre cei care au conceput Legea petrolului, în care sunt stipulate condițiile de exploatare a gazelor, se numără și avocatul Emilian Ijdelea. El a fost preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare și din 2015 a fost angajat în funcţia de director general adjunct al companiei Black Sea Oil & Gas. Pachetul majoritar de acțiuni al acestei companii este deținut de BSOG HOLDING ACTIVITY SRL, firmă la care printre administratori se regăsește ANA MARIA MIHAESCU. Ea a fost manager regional în International Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale.

În 1992, statul român a încheiat cu americanii de la Sterling un contract pentru exploatarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră. Prevederile inițiale stipulau că investitorul privat, pe cheltuiala lui, prospectează, explorează și evidenţiază dacă în perimetrele respective există zăcăminte de gaz. Exploatarea se face împreună cu statul român, iar cotele de beneficii sunt de 55% pentru statul român.

În 2008, după intrarea în vigoare a Legii petrolului, termenii contractuali cu Sterling au fost schimbați în sensul că statul primește doar o redevență cuprinsă între 3,5 şi 13,5% din valoarea exploatată, plata fiind făcută în funcţie de cantitatea de hidrocarburi exploatată.

În 2015, conglomeratul economic american Carlyle a achiziționat toate drepturile Sterling, intrând în acționariatul societății locale Midia Resources SRL (actuala Black Sea Oil & Gas SRL) prin firmele BSOG Holding Activity și offshore-ul luxemburghez CIEP ROMANIA SCA (dică Carlyle International Energy Partners). Ulterior, în Noiembrie 2017, grupul Carlyle a atras în afacere și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin sucursala Londoneză a BERD-ului, însă valoarea acestei tranzacții a rămas secretă. Asocierea grupului Carlyle cu BERD a fost perfectată pe 29 Noiembrie 2017 de reprezentanții celor două părți, Marcel van Poecke de la Carlyle și directorul BERD pentru zona România-Bulgaria, Matteo Patrone.

Ungurii se și vedeau cu gazele românilor

Anul trecut a fost adoptată Legea Offshore care a schimbat cu 180 de grade planurile guvernului de la Budapesta vizavi de exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Ministrul Teodor Meleșcanu a făcut o vizită oficială în Ungaria fiind însoțit de Peter Imre  și Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit declarațiilor oficiale, motivul a fost parafarea unei înțelegeri pentru construirea unei linii de cale ferată de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj Napoca. În subsidiar s-a discutat ca începând din anul 2022, mari cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei.

„Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia”, a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

Practic, prin transportul gazelor exploatate din Marea Neagră către Ungaria va transforma țara vecină într-un hub de energie. Transportul gazelor se va face prin gazoductul BRUA (Bulgaria, Româ­nia, Ungaria) și va asigura necesarul de gaze pentru sud-estul Europei. Însă, compania de gaze maghiară, aflată în proprietatea MOL, va prelua gazele din sistemul BRUA şi va decide ce face cu el pentru că premierul maghiar Viktor Orban a anunțat că Ungaria nu mai continuă conducta separată până în Austria.

BOX

Nume grele în Carlyle

Fondat în 1987 cu sediul la Washington, grupul Carlyle este o multinațională americană care investește aproape exclusiv în industrii controlate de către guverne din întreaga lume, în domeniul energetic, telecomunicații, sănătate, dar și în industria de apărare. Numele grupului este legat de Casa Albă, în mod particular de familia Bush, deoarece, așa cum prezintă producătorul de film american Michael F. Moore, ambii foști președinți ai Americii, George W. Bush și George H.W. Bush au lucrat ca și consultanți pentru The Carlyle Group.

În documentarul său “Fahrenheit 9/11” lansat în 2004, Moore aduce nu mai puțin de nouă acuzații grupului Carlyle, legate în special de relația firmei cu familia Bush și fostul secretar de stat James Baker. În film apare declarația scriitorului Dan Briody care susține că, după evenimentele de la 11 Septembrie 2001 din SUA, grupul Garlyle care deține United Defense Industries (UNI) a avut cel mai mult de câștigat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.