Odată cu începerea anului universitar, procurorii clujeni au arestat preventiv cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj Napoca. Este vorba de Bojiță Marius Traian (fostul rector UMF Cluj Napoca și preşedinte al Fundaţiei Transilvania Leaders), șefa catedrei Bromatologie, Igienă, Nutriţie din cadrul UMF, Doina Miere, conf. univ. Simona Hegheş, din cadrul Catedrei de Farmacie, conf. Angela Filip şi Roxana Banc, din cadrul Catedrei de Nutriţie. Propunerea de arestare a fost respinsă de judecătorul Mihai Ghica, care a apreciat că dosarul acuzării este neconcludent.

Pentru a putea profesa, un farmacist trebuie să obțină 40 de credite EFC/an. Până anul trecut, creditele se puteau reporta de la an la an, însă din 2019 acest lucru nu mai este posibil. Unele firme sau instituții organizează aceste cursuri în mod gratuit, ca formă de promovare a unor medicamente. În alte situații, ele trebuiesc plătite. La UMF Cluj, cursurile pentru creditele EFC care au trimis în judecată cinci cadre didactice, printre care se numără și Marius Bojiță, costau 100 de lei/persoană. La rândul lor, cei care ar fi trebuit să le susțină primeau și ei bani.

Marius Bojiță

Spre exemplu, Bojiță a primit de pe urma unui curs la care a efectuat 30 de ore 4.800 de lei (net). Însă, procurorii care l-au trimis în judecată spun că, de fapt, el nu a participat la cursul respectiv.

Practic, cei care s-au înscris la cursurile de formare profesională au plătit pentru obținerea creditelor, nu pentru formarea profesională propriu-zisă. Din aceste motive, sunt mari șanse ca, la recomandarea unui farmacist, să pleci cu o plasă de medicamente de care, de fapt, nu ai nevoie sau cu medicamentele promovate de firmele care au organizat cursurile pentru creditele EFC.

”Majoritatea cursurilor sunt, de fapt, fictive, foarte puțini farmaciști participă, știți cum e la noi… Avem nevoie doar de diploma care atestă obținerea creditelor”, spune un farmacist.

Revenind la ancheta care i-a trimis în judecată pe cadrele didactice de la UMF Cluj este interesată reacția UMF Cluj. Nu doar că universitatea clujeană nu se consideră prejudiciată pentru cursurile fantomă, ci ea a contactat și un avocat pentru a-i susține pe cei acuzați!

„Cum a fost prejudiciat UMF Cluj, din moment ce această instituţie nu s-a plâns sub nicio formă nici de activitatea profesorilor, nici de lipsa de participare a cursanţilor şi mai mult, tot această instituţie a eliberat Certificatele de credit?”, apreciază unul dintre avocații ”lotului” Bojiță.

De asemenea, universitatea nu a solicitat profesorilor nicio listă de prezenţă şi nicio altă formă de evaluare, pentru că instituţia are autoritate universitară.

De asemenea, în cuprinsul discuțiilor purtate pe marginea luării măsurii de arest preventiv împotriva persoanelor anchetate rectorul UMF Cluj şi-a exprimat îngrijorarea faţă de scandalul în care este implicată instituția pe care o conduce.

Un alt avocat a pledat în fața judecătorului că, ”aceşti distinşi profesori deja şi-au primit pedeapsa prin faptul că şi-au dobândit calitatea de inculpaţi”

Pledoaria avocaților a culminat cu propunerea unuia dintre avocați de a-i ridica lui Marius Bojiță o statuie în fața sediului UMF Cluj.

”Nu a săvârşit nicio infracţiune, astfel că o asemenea activitate ar trebui să se finalizeze cu o statuie în faţa instituţiei unde a lucrat atâţia ani. Lucrurile au fost prezentate distorsionat şi această imagine apare ca şi un handicap, mai mult, o astfel de măsură ar crea un precedent extrem de periculos”.

Dacă farmacistii nu vin la cursuri, profesorii ce să caute în sălile de curs?!

În opinia avocaților, clienții lor nu erau obligați să facă ceva în cadrul cursurilor de formare profesionale, în pofida faptului că ei au fost plătiți pentru acest lucru.

”Misiunea acestor profesori era să-şi susţină cursurile indiferent de numărul de cursanţi înscrişi. Sarcina de a-i înscrie la curs revenea UMF-ului, sarcina de a încasa taxele cursului, în sumă de 100-150 de lei revenea tot UMF- ului. Sarcina de a ţine evidenţa persoanelor înscrise la curs care urmau ca pe baza înscrierii la curs şi a achitării taxelor să parcurgă aceste cursuri la latitudinea liberă a acestora, înţelegând că nu este obligatorie prezenţa, era suficient să-şi procure materialele şi să se adreseze cadrelor didactice dacă era nevoie, de asemenea, să prezinte o lucrare dacă era nevoie.

Consultarea cadrelor didactice era necesară în cazul elaborării vreunei lucrări pentru lămurirea vreunei situaţii în cazul în care acest lucru era necesar.

Nu se poate imputa profesorilor absenţa cursanţilor, câtă vreme nici la facultate prezenta nu este obligatorie la anumite cursuri”, arată unul dintre avocați.

În cadrul procesului, Marius Bojiță a declarat că ei înşişi (cadrele didactice acuzate, n.red.) au elaborat tematica şi conţinutul cursului şi le-au pus la dispoziţia cursanţilor. De asemenea, arată că a fost unul dintre acei ce a înfiinţat Colegiul Farmaciştilor din România şi a fost preşedintele acestei instituţii timp de mai mulţi ani.

Filip Lorena a susținut că nu a comis nicio infracţiune. Ea a mai adăugat că a făcut parte din Consiliul Colegiului Farmaciştilor timp de 8 ani şi este evaluator al regulilor de bună practică în farmacii.

Ea a explicat şi faptul că un farmacist angajat în afara României, nu este obligat să participe la cursurile organizate de universitate, ci este suficient să achite taxa de participare şi să se înscrie, iar certificatul de credite se emite în baza procurării materialelor didactice şi asigurare de malpraxis.

Procurorii ar fi trebui să ”sape” mai mult la cursurile fantomă ale UMF Cluj Napoca

După cum am menționat anterior, potrivit legii, farmaciștii sunt obligați să urmeze cursurile de formare profesională. ”În vederea creşterii gradului de pregătire profesională şi asigurării unui nivel ridicat al cunoştinţelor profesionale, farmaciştii sunt obligaţi să urmeze un număr de cursuri de pregătire şi alte forme de educaţie continuă şi informare în domeniul ştiinţelor profesionale (…) Farmaciştii care nu realizează pe parcursul a 3 ani numărul minim de credite de educaţie profesională continuă stabilit de Consiliul Naţional al CFR sunt suspendaţi din exerciţiul profesiei, până la realizarea numărului de credite respectiv”, arat textul de lege (Legea nr. 95/2006)

Însă, judecătorul nu vede o problemă atât de mare în organizarea cursurilor de formare profesională ”fantomă”.

În cadrul propunerii, parchetul a pornit de la o serie de asumpţii insuficient susţinute probatoriu, pentru a reţine îndeplinirea necorespunzătoare a unor atribuţii de serviciu. Astfel, judecătorul înţelege să se oprească doar asupra câtorva aspecte cel puţin discutabile:- nu s-a indicat care era procedura concretă care trebuia urmată pentru realizarea cursurilor şi evaluarea participanţilor, susţinându-se, totuşi, că acestea au fost necorespunzătoare sau că nu s-au realizat (în acest sens nu s-a lămurit nici măcar cum trebuiau susţinute cursurile şi efectuate evaluările: – nu s-a lămurit dacă inculpaţii au fost prezenţi efectiv la serviciu în perioada relevantă, la orele indicate, în ce săli şi ce activităţi au desfăşurat; nu s-a stabilit dacă aveau obligaţii administrative (cum ar fi ţinerea unei liste de prezenţă, predarea acestora către funcţionarii care întocmeau diplomele/atestatele etc.); simpla verificare a unor înscrisuri (referitoare la pontajul cadrelor didactice) nu este suficientă pentru a prezuma anumite situaţii de fapt; – s-a susţinut eronat că pontajul unor participanţi la cursuri la locurile lor de muncă (farmaciile unde erau angajaţi) echivala cu prezenţa lor la locul de muncă şi imposibilitatea prezentării acestora la curs/evaluare”, arată magistratul de la Judecătoria Cluj Napoca.

Pe de altă parte, sunt numeroase aspecte în mod corect reţinute de procuror care ridică anumite bănuieli (anumiţi participanţi la cursuri nici măcar nu cunoşteau faptul că au fost înscrişi la cursuri, nu s-a respectat procedura de înscriere la curs, faptul că anumiţi participanţi la cursuri se aflau în concediu de odihnă, plecaţi din ţară etc.), ce ar duce la concluzia că farmaciştii înscrişi nu au participat efectiv la cursuri, mai arată magistratul.

El concluzionează că nu poate reţine că din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că cei 5 inculpaţi ar fi comis infracţiunile de care sunt acuzaţi. 

Cursurile ”fantomă” de la UMF Cluj Napoca

– ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439, desfăşurat în perioada 16.11.2016 – 29.11.2016, de disciplina Analiza Medicamentului,

– ,,Elemente de dietă sănătoasă în contextul piramidei alimentare” cod 331, desfăşurat în perioada 01.11.2016 – 15.11.2016, de disciplina Bromatologie, igienă, nutriţie,

– „Componente de stil de viaţă cu efecte nocive asupra sănătăţii” cod 332, desfăşurat în perioada  16.11.2016-29.11.2016 de disciplina Bromatologie, igienă, nutriţie.

Cercetările procurorilor în privința ”lotului” Bojiță

Rechizitoriul procurorilor este format din 8 volume de dosar.

După audierea unui număr de 38 de martori, compararea înscrisurilor şi datelor obţinute de la UMF Cluj, poliţia de frontieră, angajatorii a 42 de persoane şi ITM Cluj, procurorul consideră că s-au probat următoarele împrejurări de fapt: dintre cele 42 de persoane care s-au înscris la cursurile susţinute de către inculpaţi, 20 dintre aceste persoane nu au participat deloc la cursuri; 3 persoane au fost fie în localităţi care nu permiteau deplasarea decât într-un interval de câteva ore până în Cluj Napoca, fie nu s-au aflat pe teritoriul României; 14 persoane au declarat că au parcurs cursurile, fie că nu au fost prezenţi la toate cursurile susţinute, fie că nu au fost la evaluare, fie că au fost sporadic la unele activităţi, fie că au fost evaluaţi în mod formal, mai mult, 7 persoane nu-şi amintesc nimic despre curs, iar 3 persoane au declarat că au participat efectiv la curs.

S-a arătat că acţiunea inculpaţilor a determinat obţinerea de credite EFC nemeritate de către farmaciştii înscrişi la cursuri şi eliberarea de certificate de absolvire a cursurilor care atestau o situaţie nereală privind pregătirea acestor farmacişti.

1 COMENTARIU

  1. Sunt universitati clujene cu cadre didactice peste 50 de ani, vechi in invatamant si fara doctorat, care predau la foc continuu. Aia nu iau credite ci direct bani. Legea zice ca nu-i bine, dar poate d-l judecator nu vede o problema.
    Dialog cu o farmacista:
    -Ceva pt prurit aveti?
    Nu.
    Dar pentru mancarime?
    Da.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.