Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR) se află în pragul falimentului, cu datorii de circa o jumătate de milion de euro către furnizori, scrie Adevărul. Unul dintre motive, susţine un deputat clujean, este faptul că aparatul cu care se sparg pietrele la rinichi a fost lăsat intenţionat în paragină de 9 ani, pentru ca pacienţii să meargă la o clinică privată din oraş, notează publicația citată. Ar fi vorba de clinica ce aparţine cunoscutului medic Mihai Lucan.

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu (USR) a cerut, la începutul lunii martie, ministrului Sănătăţii „verificarea relaţiilor contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost <căpuşată>de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca”.

Actualul manager al ICUTR, Silviu Moga, care este în funcţie de la începutul anului, a declarat pentru „Adevărul” că din planul lui de redresare financiară a Institutului face parte şi solicitarea de fonduri de la Minister pentru achiziţionarea unui nou litotriptor (aparat care sparge calculii renali, cu ajutorul ultrasunetelor), de care institutul ar avea mare nevoie.

Mai mulți pacienți povestesc pentru Adevărul experiențele cu ICUTR și profesorul Lucan. Un pacient care a dorit să rămână anonim, un clujean de 65 de ani, a ajuns în luna mai 2006 la ICUTR din Cluj. Medicul Mihai Lucan, care era atunci şeful Institutului, i-a recomandat o ureteroscopie (explorare endoscopică a uretrei-nr) la cabinetul privat al său „din lipsa instrumentelor şi a aparaturii necesare”.

“Mare mi-a fost mirarea când după achitarea sumei integrale pretinse la Clinica Lukmed (350 de euro), manopera de ureteroscopie mi-a fost efectuată chiar în cadrul ICUTR, unde am văzut că există dotări de mare performanţă”, spune pacientul.

“În calitate de șef de secție nu am recomandat nici unui pacient un loc anume de tratament. În calitate de medic primar urolog am datoria să le prezint tuturor pacienților alternativele terapeutice cele mai eficiente și mai puțin traumatice”, spune Mihai Lucan în unul dintre răspunsurile trimise pentru Adevărul.  Cât despre litotriptor, acesta ar fi defect ca urmare a utilizarii intensive, a mai spus Lucan pentru Adevărul. ICUTR a fost furnizor de servicii medicale plătite de către clinica LUKMED la același preț ca si Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar relatiile contractuale dintre Lukmed și Institut nu au legătură cu situația financiară a ICUTR, a mai replicat Lucan

Citiți articolul integral AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.