Pe 29 august s-a semnat un act foarte important pentru deblocarea situaţiei de la Aeroportul Internaţional Cluj. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, acesta a fost iscălit cu operativitate, iar faptul că abia după închiderea programului bancar acesta a fost trimis înapoi instituţiei creditoare este datorat de modificările aduse actului adiţional la împrumutul primit de aeroport, care, în opinia sa, ridică semne de întrebare. Preşedintele executiv ACL Mihai Seplecan, însă, îl acuză pe acesta de rea-credinţă, dat fiind că amânarea a dus la înregistrarea instituţiei din subordinea CJ ca rău-platnic în sistemul bancar.
Preşedintele executiv ACL Cluj Mihai Seplecan a arătat, într-un comunicat de presă, că vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a amânat semnarea a trei acte necesare pentru plăţile la aeroport până după ora de închidere a operaţiunilor bancare, fapt ce a determinat listarea Aeroportului Internaţional Cluj în Centrala Incidenţelor de Plăţi a BNR.
”Cu privirea la faptul că Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” a fost listat în Centrala Incidenţelor de Plăţi a BNR, structura specializată în colectarea informaţiilor specific incidentelor de plăţi produse de titularii de cont cu CEC-uri şi bilete la ordin, adică emiterea de CEC-uri care nu pot fi onorate la data scadenţei, sunt necesare câteva precizări pentru a demonstra reaua credinţă de care dă dovadă în desfăşurarea atribuţiunilor de serviciu Ioan Oleleu, vicepreşedintele PSD al CJ Cluj şi nu al clujenilor.
BT a raportat incidentul de plată
Adică degeaba ne-am chinuit şi, în pofida eforturilor PSD Cluj de a pune beţe în roate, am obţinut aprobarea liniei de credit pentru Aeroport, că Ioan Oleleu s-a dat peste cap să demonstreze că instituţia din subordine nu funcţionează.
Din informaţiile pe care le deţin şi care rog să fie verificate de către organele competente ale statului, cu bună ştiinţă, Ioan Oleleu a amânat, vineri 29 august, semnarea celor 3 CEC-uri privind plăţile de la Aeroport până la ora 17, asta deşi ştia că operaţiunile de acest gen se închid la ora 16,30. Ştia, că i-a lăsat să aştepte în antecamera lui, cu începere de la ora 13, pe cei care veniseră cu CEC-urile la semnat. Noroc că restul băncilor la care mai aşteptau sume în plată au înţeles că au de a face cu un individ care încă îşi mai caligrafiază propriul nume îndelung, ca la ora de caligrafie din clasa a II-a, şi au aşteptat semnarea CEC-urilor. Numai Banca Transilvania a raportat incidentul de plată.
Plăţi pe bandă rulantă pentru un alt proiect
Nu pot decât să remarc faptul că, în ziua respectivă, Ioan Oleleu a dat totuşi dovadă de iuţeală de mână, dar numai pentru a semna un CEC în valoare de 309.048,72 lei, necesar unor plăţi la CMID, adică celebra groapă de gunoi. Deci, fie avem de-a face cu prostie, fie cu rea-credinţă, fie cu neglijenţă sau abuz în serviciu în ceea ce priveşte acest incident”, a subliniat Seplecan.
Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ Cluj, a remis presei, drept răspuns, un comunicat de presă prin care anunţa semnarea contractului de creditare cu CEC Bank pentru Aeroportul International ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. El motivează întârzierea semnării acestui contract prin faptul ca iniţial fusese prezentat băncii un act adiţional într-o forma neconformă, astfel încât a fost necesară modificarea acestuia.
„În data de vineri, 29 august 2014, în jurul orei 12, a fost trimis pentru a fi semnat un al doilea act adiţional la contractul de credit pentru Aeroport încheiat cu C.E.C. Bank, după ce acesta a fost modificat de către reprezentanţii C.E.C (un prim act adiţional fusese deja semnat de vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan). Întrucât documentul adus pentru a fi semnat conţinea unele neclarităţi şi posibile probleme de natură juridică, a fost necesară analizarea acestora de către funcţionarii Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean în vederea identificării unei soluţii.
Juriştii analizează la sânge
La ora 15,30, reprezentanta CEC Bank Cluj, d-na Pop, a sunat şi ne-a informat în legătură cu faptul că a trimis o nouă formă a actului adiţional cu numărul 2 care să fie analizată de către juriştii Consiliului Judeţean, reprezentanţii C.E.C. urmând să sosească la sediul instituţiei în vederea semnării actului alături de conducerea forului administrativ judeţean şi cea a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj.
În momentul în care toate problemele de natură juridică au fost soluţionate şi textul propus al actului adiţional nu mai prezenta niciun fel de probleme, s-a trecut de îndată la semnarea acestuia de către toţi cei prezenţi, motiv pentru care consider că această întârziere nu îmi poate fi în nici un caz imputată. Întrebarea care se naşte în acest context este însă de ce oare nu s-a putut ca actul în cauză să fie prezentat încă de la început într-o formă care să fie în deplină concordanţă cu legea, de ce oare au trebuit încheiate două acte adiţionale la acest contract? Şi, de asemenea, de ce oare a trebuit aşteptat până în ultimul moment pentru a fi semnat un document de o asemenea importanţă? Oare domnul Seplecan are remuşcări legate de faptul că a minţit în momentul în care a afirmat că toate problemele de la Aeroport au fost rezolvate?
În ceea ce priveşte întreaga echipă a aparatului de lucru al Consiliului Judeţean care a fost implicată în semnarea acestui act şi căreia, de altfel, doresc să îi mulţumesc pentru operativitatea dovedită şi pentru disponibilitatea manifestată de a lucra după programul de lucru al instituţiei, consider că aceasta a acţionat exemplar, în interesul clujenilor, şi că nimic nu îi poate fi reproşat”, a precizat Ioan Oleleu.