Pantalonii, un obiect vestimentar banal al secolului XXI, au o istorie foarte îndelungată şi nu întotdeauna a fost la modă. Ba chiar purtatul pantalonilor era considerată o modă barbară de către popoarele civilizate ale lumii antice. Cu toate acestea, purtatul pantalonilor a schimbat istoria, scrie ”Adevărul”.
Astăzi, pantalonii reprezintă un articol vestimentar obişnuit, purtat atât de bărbaţi, cât şi de femei. Acum 2000 de ani, de exemplu, purtatul pantalonilor era considerat, de către popoarele civilizate, mai degrabă o modă barbară.
Cu toate acestea, pantalonii s-au dovedit revoluţionari, mai ales în domeniul militar şi au schimbat de multe ori istoria. Originea lor este veche şi au fost inventaţi, spun specialiştii, de popoarele războinice din stepele Asiei având o importanţă deosebită mai ales în războiul călare. Tocmai de aceea au fost preluaţi de tot mai multe popoare de stepă ajungând până în vestul Europei.
Primii pantaloni din istorie
Cea mai veche pereche de pantaloni, în adevăratul sens al cuvântului, are peste 3000 de ani şi a fost descoperită în Asia Centrală. S-au conservat perfect datorită climatului uscat. Aceştia erau făcuţi din material textil, cu modele cusute pe fiecare crac şi se legau în talie cu un şnur introdus în partea superioară a pantalonului. Această primă pereche de pantaloni a fost descoperită în stepele din nord-vestul Chinei, în Bazinul Tarim, o zonă locuită acum trei milenii de triburi de păstori nomazi şi războinici călare.
Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de arheologii Ulrike Beck şi Mayke Wagner de la Institutul German de Arheologie din Berlin după o serie de săpături de cercetare efectuate în cadrul unei necropole din zona Bazinului Tarim. Doi bărbaţi, mumificaţi natural, purtau acest obiect vestimentar, cel mai vechi de acest fel descoperit până în prezent.
Specialiştii spun că cei care purtau primii pantaloni descoperiţi vreodată aveau în jur de 30-40 de ani şi erau păstori şi războinici, care trăiau mai mult în spatele calului mânând turmele sau trăgând săgeţi din goana bidiviului. Specialiştii au ajuns la concluzia că cei care au inventat pantalonii sunt, de fapt, războinicii şi păstorii din stepele Asiei Centrale.
Până la apariţia pantalonilor, oamenii purtau la începuturi blănuri înfăşurate în jurul părţilor corpului, în zonele reci, sau tunici, în zonele calde. În reprezentări grafice apar, pentru perioada neolitică, oamenii purtând un fel de şorţuri sau obiecte vestimentare din trei piese, aşa cum arată mumia lui Otzi, vânătorul neolitic descoperit îngheţat de câteva milenii în trecătorile Alpilor.
Pantalonii, o invenţie a unor femei?
Dovezile arheologice curg în favoarea creditării popoarelor de stepă din Asia Centrală cu inventarea pantalonului. De altfel ei l-au folosit pe scară largă dar mai mult decât atât l-au adus şi popoarelor din Europa. De la călăreţii de stepă din Asia Centrală s-au inspirat şi perşii, dar şi sciţii. Aceştia din urmă prin migraţia lor către câmpiilor nord-pontice au adus acest obiect vestimentar până aproape de Europa Centrală.
Sciţii, renumiţi războinici călări, aşa cum arată Adrienne Mayor nu se despărţeau de pantaloni. Îi realizau, arată specialistă, prin îmbinarea a trei texturi, piele, lână şi pânză, cusute între ele. Erau trei părţi componente, cu zona care acoperea bazinul şi zona pelvină de care erau cusuţi cei doi craci. Specialiştii spun că războinicii sciţi purtau pantaloni coloraţi, decoraţi cu motive complicate.
În lumea scitică, femeile purtau, la rândul lor, pantaloni având în vedere că obişnuiau să călărească alături de bărbaţi, participând atât la mânatul turmelor, cât şi la război, generând mitul celebrelor amazoane. Adrienne Mayor tinde să creadă că, de fapt, femeile din lumea scită au inventat combinaţia dintre pantalon şi tunică tocmai pentru a le fi mai uşor să lupte sau să parcurgă distanţe mari călare.
Există numeroase reprezentări ale femeilor din lumea stepelor purtând pantaloni, călărind sau trăgând cu arcul. Într-un mormânt comun din Sampula, nord-vestul Chinei, în 1984, arheologii au descoperit războinicii de stepă de ambele sexe. Cei mai frumoşi pantaloni erau ai unei războinice, decoraţi într-un mod deosebit, artistic, cu centauri şi războinici cusuţi pe această piesă vestimentară.
În orice caz, popoarele de stepă şi în general neamurile de călăreţi războinici au purtat pe scară largă pantalonii încă de acum 3000 de ani. De exemplu atât în reprezentările artistice dar şi în cadrul descoperirilor arheologice există numeroase dovezi ale folosirii pantalonului la sciţi, sarmaţi, perşi, armeni, frigieni,bactrieni,mezi şamd. De altfel Hippocrate scria despre călăreţii de stepă că ”întodeauna poartă pantaloni şi îşi petrec toată ziua în spatele calului”. Specialiştii spun că pantalonii erau necesari războinicilor călare şi că au apărut din raţiuni practice, în special militare. Pantalonii, calul şi arcul au oferit un avantaj militar războinicilor de stepă.
Răspândirea unei mode barbare
Portul pantalonilor a fost preluat imediat de numeroase popoare cu tradiţie ecvestră sau nu. Dacii, geţii, celţii sau germanii au preluat şi ei portul pantalonilor. Dacă în lumea stepelor erau, de obicei, mai strânşi pe picior, în zona celtică, dacică sau germanică erau mai largi, poate chiar mai bufanţi şi probabil la fel de coloraţi. Pantalonii nu au fost văzuţi cu ochi buni, culmea, de cele mai civilizate popoare ale vremii. Grecii, în special, îi vedeau ca pe un accesoriu vestimentar specific lumii barbare.
Adrienne Mayor precizează că pantalonii erau priviţi ca ceva total nepotrivit, mai ales că erau purtaţi şi de femei în triburile de stepă.
„În primul rând, arătau că cele două sexe aveau aceleaşi preocupări şi acelaşi comportament. Precum calul, pantalonii erau un simbol al egalităţii între sexe, permiţând femeii să se mişte liber şi să fie la nivel estetic la fel de activă precum bărbatul. De asemenea, pantalonii permiteau celor care-i purtau un control vizual şi sexual pe care rochiile purtate de greci nu îl asigurau”, precizează Adrienne Mayor în ”Who invented trousers”.
Grecii şi romanii purtau chiton sau togă, tunici sau robe, dar niciodată pantaloni. În primele secole d Hr, o dată cu apariţia şi extinderea Imperiului Roman, pantalonii au intrat repede în ţinuta vestimentară marţială. Pe scurt, ca şi în lumea stepelor, pantalonii au intrat în viaţa bărbaţilor romani din necesităţi militare., iar ulterior moda s-a generalizat şi în viaţa civilă. A fost nevoie însă de mai bine de o mie de ani ca femeile să dobândească din nou dreptul de a purta un obiect vestimentar despre care se crede că a fost inventat chiar de ele.
Sursa: ”Adevărul”
Cred ca subiectul acesta e prea banal pentru a fi analizat ca eveniment istoric.