Cartierul Gheorgheni se află în zona de est a municipiului Cluj-Napoca și a fost construit în anii ’60. Proiectul urbanistic a prevăzut numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement, scrie Cluj Capitala.

Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă, Gheorghieni (Ghiurfalău), spre care face legătura. Blocurile se ridică și până la 12 etaje.

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani si era numit „Lacul fara fund”. Prima atestare a lacului dateaza din 1370, intr-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastreaza si astazi in arhivele orasului, mai scrie sursa citată.

In perioada medievala, lacul a fost transformat in pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peste, fiind o sursa importanta de hrana.

In anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni intr-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns in Cluj in doua saptamani, din cauza greutatii si dimensiunilor. Draga semana cu un vapor si de aici s-au nascut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.

Sursa Foto: Facebook Amintiri din Vechiul Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here