Politicienii din Cluj intră în anul decisiv, în care, nu se știe dacă vor mai prinde un nou mandat sau poate un loc mai călduț în ierarhia administrației locale. În această situație se află și consilierii locali din Cluj-Napoca. Cei mai mulți dintre ei nu au schimbat nimic în acești trei ani de mandat, nici în avere, nici în administrație. Poate pentru unii fotoliul de consilier a însemnat un pas înainte, o funcție în anumite instituții, însă pentru alții nu a fost mare lucru, doar simpla prezență în mașina politică de vot.

Dacă analizăm declarațiile de avere, unii consilieri locali și-au trecut venituri ”fără număr” prin care își arată bogăția, iar alți consilieri sunt demni de milă, în declarația de avere având trecută doar indemnizația primită de la Primărie, care nu depășește 6.500 de lei pe an, adică cam cât pensia minimă pe economie. La cum rezultă din documentele pe care au fost nevoiți să le facă publice, unii dintre aleșii locali ai Clujului pot fi adevărate cazuri sociale.

Gazeta de Cluj vă prezintă o analiză în care veți vedea cu ce averi și-au început consilierii locali din Cluj mandatul și cum stau după trei ani în care au condus destinul municipiului.

Nu toți s-au îmbogățiț, chiar din contră

Ioan Pop avea patru terenuri în anul 2016 din care se pare că a rămas doar cu trei, în aceași situație se află și cu apartamentele deținute, din cele patru apartamente pe care le avea în anul 2016 au rămnas tot trei. De asemenea, la începutul mandatului acesta conducea un autoturism Marca Mercedes care acum nu mai există în declarația acestuia de avere. În anul 2015 acesta a încasat 11.000 de lei de la Universitatea Emanuel din Oradea, unde este profesor și membru în Consiliul de Administrație. În anul precedent venitul acestuia a fost de 22.140 lei de la Universitatea Emanuel din Oradea plus o pensie în valoare de 42.060 lei.

Molhem Bashar deținea la începutul mandatului trei terenuri în Siria iar acum a rămas doar cu cel din Cluj-Napoca. De asemenea acesta nu mai are spațiul comercial din Siria dar în schimb are un apartament în Cluj-Napoca.

Gliga Florin deținea un singur apartament situat în Cluj-Napoca dar acum nu mai are nici un teren și nici un imobil. Și consiliera Oláh Emese deținea la începutul mandatului un teren care nu mai figurează în ultima declarație de avere completată.

Cine sunt consilierii care și-au completat semnificativ averile

Tarcea Dan, viceprimarul PNL din Cluj-Napoca deținea atât la începutul mandatului cât și acum 13 terenuri. Cea mai mare schimbare în ceea ce privește averea acestuia este un nou apartament achiziționat în anul 2018, acum acesta are două apartamente și trei case. Banii din conturi și datoriile sunt aproape identice, nefiind schimbări semnificative. În ceea ce privește încasările, în anul 2015 acesta a avut un salar de 104.484 lei și 7.185 de lei de la Consiliul Local Cluj. În anul 2018 Tarcea a încasat 133.508 lei de la Primăria Cluj-Napoca.

Rațiu Radu și-a completat în cei trei ani de mandat averea cu încă o casă, astfel acum deține nouă terenuri și două case. La capitolul venituri, Radu Rațiu a încasat un salariu de 90.804 lei din funcția de director al Cluj Arena, 4.200 euro dintr-un contract de închiriere, 1.300 lei din vouchere de vacanță de la Consiliul Județean și 10.668 lei din indemnizația de consilier local.

Florian Ovidiu Valeriu și-a crescut considerabil averea cu încă 4 terenuri, acum deținând 11 terenuri și cu încă cinci clădiri, adică un total de 11 clădiri.

Gergely Balázs și-a crescut avere cu un teren în Comuna Feleac și o motocicletă marca Yamaha. Croitoru Corina Ecaterina a adăugat bunurilor deținute încă două terenuri. Morar Dan Ioan a achiziționat și el un teren în timpul mandatului.

Mureşan Adrian a cumpărat două terenuri în Cluj-Napoca de-a lungul acestui mandat și o casă.

Consilierii care nu au beneficiat de schimbarea averii pe perioada acestui mandat

Pop Loredana, la fel ca și la începutul mandatului, aceasta nu deține nici terenuri, nici imobile și nici bani în bancă, are doar un autoturism Seat Ibiza. Veniturile sale pe anul precedent au venit din indemnizația de consilier 11.667 lei și încă 18.563 lei din cabinetul de avocatură. Nici consiliera Suciu Mihaela nu a înregistrat schimbări radicale, singura schimbare în acești trei ani fiind faptul că și-a achitat o datorie de 50.000 de euro. De asemenea și averea consilierului Vișan Ovidiu Vasile a rămas neschimbată. Nici în declarația de avere a consilierului Sabin Sărmaș nu există schimbări radicale. Acesta deține un apartament în Cluj-Napoca la fel ca și în anul 2016, diferența e că a achiziționat încă o motocicletă, astfel acum deține două motociclete. Și în cazul consilierului Tomoş Constantin acesta nu s-a îmbogățit în urma celor trei ani de mandat ba chiar din contra din ultima declarație de avere completată de acesta rezultă că deși în anul 2016 acesta deținea o casă acum nu o mai are. Rareş Petru Ferdean nu și-a construit vreo casă nouă și nici nu a cumpărat vreun teren, acesta deținunând doar un apartament la fel ca și la începutul mandatului.

Declarația de avere a consilierului Constantea Radu Mihai a rămas goală la fel ca și la începutul mandatului acesta nu deține nici un bun, nici banuri în conturi și nu are nici datorii. Singurul venit al acestuia vine de la Consiliul Local Cluj-Napoca. Jurja Marius Sorel deține și el doar o casă la fel ca la începutul mandatului. Și Găbudean Călin-Marcel a rămas cu aceleași bunuri și anume un apartament și un teren ca și în anii precedenți. Nu s-a schimbat nimic nici în cazul consilierei Moldovan Gabriela Iuliana aceasta având doar un apartament și o mașină, fără credite, datorii sau bani în conturi. Declarația de avere a consilierului Nistor Dániel este la fel de goală ca și acum trei ani, neavând vreun teren, imobil sau autoturism. Tothfalusi András nu și-a cumpărat vreo casă sau un teren ci doar un motociclu marca Malaguti Centro din anul 2012. Drăgoescu Mihai a achiziționat și el doar un autoturism în acești trei ani. Rácz Levente Zsolt nu a înregistrat nici o schimbare în ceea ce privește bunurile deținute de acesta.

Moisin Radu Marin s-a mutat dintr-o casă cu două apartamente într-un apartament mai mare și a achiziționat un autoturism marca Mercedes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here