Singurul caz de fraudă în fotbalul clujean a împlinit doi ani de când se judecă, iar toate datele indică faptul că până la o soluţie definitivă mai avem mult de aşteptat. Următorul termen în dosarul în care fostul director executiv al “U” Cluj, Sorin Bagiu este acuzat de evaziune fiscală a fost stabilit de judecătorii clujeni tocmai la începutul lui octombrie 2010. În acest caz, chiar dacă au fost amintiţi şi reprezentanţi ai Băncii Transilvania sau lideri ai PSD Cluj, procurorii clujeni l-au trimis în judecată doar pe Bagiu, care se pare că are rolul unui “ţap ispăşitor”. Evaziunea fiscală din acest dosar se ridică la peste 1,2 milioane de lei.

Răzvan Robu

În urmă cu cinci ani, procurorii clujeni au primit o scrisoare anonimă în care se arăta cum cei din conducerea “U” Cluj din acea perioadă au “jonglat” cu transferul a doi fotbalişti, George Florescu şi Răzvan Cociş la echipa moldoveană Sheriff Tiraspol. Iniţial, în cadrul cercetărilor derulate erau vizaţi şi Marius Bojiţă, fost preşedinte al clubului clujean şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Călina Dorina, fosta contabilă a clubului de fotbal şi Costel Burcă, fostul director administrativ, dar procurorul de caz, Dorin Ciumărnean le-a dat acestora neînceperea urmăririi penale. În această situaţie, toate rezultatele investigaţiilor au fost puse pe seama lui Sorin Bagiu, fostul director executiv de la “U” Cluj.
Georgeta Dobai, avocata lui Bagiu, spune că instanţele au tot amânat pâna acum termenele de judecată pentru că martorii citaţi în proces nu au venit în faţa judecătorilor.
“La ultimul termen s-a amânat că eram bolnavă, dar oricum se amâna pentru că noi am solicitat audierea a doi martori, dar a venit doar unul”, spune Dobai.
La unul din termenele anterioare ale acestui proces, fostul impresar al celor doi fotbalisti, Tiberiu Petriş, acuzat şi el de plângerea anonimă că ar fi participat la orchestrarea întregii afaceri, a declarat că nu ştie ce s-au întâmplat cu banii din transfer, la întâlnirile care au avut loc cu reprezentanţii Sheriff Tiraspol discutându-se doar despre salariile celor doi fotbalişti.

PSD şi BT amintiţi în meciul de evaziune

Conform documentului în baza căruia organele de cercetare penală s-au autosesizat, o scrisoare anonimă, în această afacere erau implicate nume grele din Cluj-Napoca. Conform cercetărilor derulate de subcomisarul de poliţie Simona Cornea, urmărirea penală ar fi trebuit să se înceapă şi pe numele Marius Bojiţă, Dorina Călina (fostul contabil de la “U” Cluj) sau Costel Burcă, dar prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, Daniel Ciumărnean, a admis începerea urmăririi penale doar pe numele lui Sorin Bagiu, fostul director executiv al clubului de fotbal.
“Denunţătorii susţin că suma de 300.000 de dolari a fost împărţită între Stefan Dimitriu, Marius Bojiţă, Mircea Gavrilă, Nicolae Ienac şi Tiberiu Petriş, iar “derularea afacerii a fost gestionată în consiliul de administraţie al “U” Cluj” de către reprezentanţii BT, Nicolae Tarcea şi Patriţiu Abrudan, care au facilitat depunerea sumei de 550.000 de dolari într-o casetă de valori din Banca Transilvania “până când persoanele mai sus menţionate au căzut de acord asupra cotelor ce i-a revenit fiecăruia”, iar diferenţa de 250.000 de dolari ar fi rămas în caseta de valori din Banca Transilvania, “ca măsură asiguratorie pentru reprezentanţii băncii””, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii clujeni. Astfel, chiar dacă în această afacere de evaziune fiscală s-a arătat că erau implicate şi alte persoane, procurorii de caz au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de acestea, doar în baza unor declaraţii date de toţi cei enumeraţi anterior, în care cei implicaţi în această afacere au spus că, de fapt, nu au avut de-a face cu acest caz de evaziune fiscală.

10 nume grele anchetate pentru fraudă

În urmă cu doi ani, şi Ioan Becali, unul dintre cei mai “grei” patroni ai fotbalului românesc, a fost acuzat de fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Becali a fost acuzat de procurorii DNA. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au început urmărirea penală, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva fostului impresar Ioan Becali, a impresarului Victor Becali, a preşedintelui şi patronului clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Gheorghe Copos, a avocatului Sica Puscoci, a fostului director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, a preşedintelui executiv al clubului de fotbal Dinamo, Cristian Borcea, a fostului preşedinte al clubului de fotbal Dinamo, Mircea Stonenescu, a preşedintelui clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a impresarului Gheorghe Popescu şi împotriva acţionarului de la clubul de fotbal Rapid, Gheorge Neţoiu. Persoanele mai sus menţionate, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. Astfel, conform probelor administrate a rezultat că, în perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate.

Sesizarea anonimă a fost făcută în martie 2005, iar învinuirile care i se impută lui Bagiu sunt legate de contractele de transfer din 21 iunie 2004 ale lui Cocis şi Florescu în schimbul sumei de 550 de mii de dolari. Anchetatorul a explicat că suma, în loc să fie înregistrată în mod real în contabilitate ca venit din transfer, a fost înregistrată în mod fals ca sponsorizare. Potrivit actelor, sponsorizarea figura în documente ca fiind făcută de o firmă din localitatea Bălţi, din Republica Moldova, care în urma cercetărilor s-a dovedit că la data respectiva nu funcţiona, fiind radiată. În contract s-a consemnat că firma din Bălti sponsorizează clubul cu 550 de mii de dolari, iar documentul a fost semnat de Sorin Bagiu şi de contabila Dorina Călina. Ciumărnean a precizat că Dorina Călina nu a putut fi pusă sub învinuire deoarece a fost doar un executant, ea neparticipând la discuţiile legate de ingineriile financiare care urmau să se facă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj s-a constituit în acest dosar ca pare civilă şi cere plata unor daune în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

La începutul acestui an, în Bulgaria a început cea mai mare anchetă care îi vizează pe fotbalişti. Potrivit Mediafax, fiscul bulgar a deschis o anchetă ce vizează 261 de fotbalişti profesionişti, respectiv jumătate din numărul total al jucătorilor ce evoluează în prima ligă din Bulgaria. Administraţia fiscală nu a dezvăluit numele jucătorilor vizaţi, dar a precizat că 97 din cei 261 de fotbalişti anchetaţi evolueză la patru cluburi de elită din capitala Bulgariei. Fiscul a anunţat că verifică dacă averile jucătorilor – proprietăţi imobiliare, maşini, conturi bancare – sunt conforme cu veniturile declarate. O altă anchetă efectuată în acest an a dezvăluit că grupările de fotbal nu au achitat impozite şi cotizaţii sociale ce se ridică la cifra de 4 milioane de euro. Potrivit fiscului, jucătorii care au salarii lunare de până la 7.700 de euro au declarat că primesc venitul minim de 110 euro.

Peste 10 milioane de euro este cea mai mare fraudă din fotbalul românesc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.