Rata de mortalitate din Italia a ajuns la circa 12%, aceasta este mai mare de 10 ori decât în Germania. În China s-a ajuns la 4% iar în Israel doar 0.35%.

Procentele atât de diferite sunt influențate de strategia de testare din fiecare țară. Lipsa unei testări sistematice duce la asemenea discrepanțe, scrie BBC. Unele țări testează mult, altele foarte puțin. Firesc, mortalitatea va fi mai redusă în țările în care se efectuează multe teste și unde numărul celor descoperiți cu infecția este mai mare.

Pentru a avea o imagine corectă a impactului virusului într-o țară, este necesară nu doar testarea persoanelor simptomatice, ci și a celor asimptomatice. Doar în acest din urmă caz putem avea o imagine corectă despre cum pandemia afectează întreaga populație, nu doar pe cei bolnavi. ”Acum avem o mare discrepanță între procentele care vin din diferite tari, motiv pentru care informațiile nu sunt comparabile”, spune Dietrich Rothenbacher, de la Insititutul de Epidemiologie al Universității din Ulm. ”Trebuie să avem statistici valide și comparabile, iar pentru asta trebuie să definim o modalitate de alegere a eșantioanelor reprezentative”, spune el.

Însă poate cel mai controversat aspect al calculării letalității noului viris ține de modul în care sunt stabilite cauzele decesului și modul în care este completat certificatul de deces.

În Marea Britanie, scrie BBC, Departamentul Sănătății și Asistenței Sociale arată zilnic câți oameni testați pozitiv cu covid-19 au murit. La aceste cazuri sunt incluși și cei care au fost testați pozitiv însă sufereau de boli grave care le-ar fi putut provoca moartea. Oficilul Național pentru Statistică din Marea Britanie adună toate cazurile în care covid-19 este menționat în certificatul de deces, indiferent că acei oameni au fost sa nu testați sau măcar suspectați de covid-19.

Iar la fel se întâmplă și in Italia, Germania și Hong Kong. Adică moartea oricărui pacient care a fost diagnosticat cu covid-19 este pusă pe seama acestei boli, indiferent dacă el suferea sau nu de alte afecțiuni, unele grave.

În Statele Unite, codurile de completare a certificatelor de deces elaborate de Centrul pentru Prevenirea Bolilor condus de Anthony Fauci le lasă medicilor mai multă libertate la completarea certificatului de deces, însă, așa cum arată unii medici din SUA, rezultatul este tot o gonflare a numărului de decese atribuite noului virus. Ceea decid medicii nu este transmis și publicului. BBC arată că, ”în prezent, în SUA, fiecare deces al unui pacient covid-19, indiferent de cauza morții înscrisă în certificat de medic, este contabilizat în rapoartele publice ca fiind o moarte cauzată de covid-19”. ”Mă aștept ca, în final, pe certificatul de deces să se numere și covid-19 printre boli. Însă, în acest moment, orice pacient covid-pozitiv care moare în SUA va fi contabilizat ca victimă a virusului”, spune Cecile Viboud, epidemiolog citat de BBC.

Cele de mai sus sunt confirmate cu asupra de măsură de unul dintre senatorii din statul american Minnesota, Scott Jensen, de profesie medic. El a acuzat că medicii din statul său au primit instrucțiuni să treacă covid-19 drept cauza a morții, chiar dacă pacientul care a decedat nu a fost testat. Interesant este că Jensen observă o premieră cu ocazia acestei pandemii – el spune că, în peste 30 de ani de carieră medicală, nu i s-a spus niciodată cum anume să completeze un certificat de deces. Politica din statul Minnesota pare să fie aceea de a raporta orice deces cauzat de pneumonie sau o gripă ca fiind un deces cauzat de covid-19. Adică un lucru pe care sunt sfătuiți sau chiar obligați să-l facă medicii din Italia, Marea Britanie, Germania, așa cum relata BBC.

sursă: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.