George Cristian Maior, ambasadorul României la Washington și fostul şef al Serviciului Român de Informaţii al cărui nume este legat de protocoalele secrete încheiate de SRI cu parchetele, instanţele şi sistemul judiciar din România, câștigă anual sute de mii lei. O parte din aceste venituri vin de la universitățile din țară care i-au umflat considerabil contul lui Maior în ultimii ani.

George Maior a fost director al Serviciului Român de Informații timp de peste opt ani, începând din octombrie 2006. În prima declarație de avere publică, completată în anul 2009, George Maior deținea un apartament în București dobândit în 1997, iar în anul 2005, în timp ce era director al SRI a mai cumpărat un apartament tot în Capitală și un teren în satul Potigrafu, județul Prahova. Tot în perioada când era deja instalat în funcție, Maior a investit în tablouri, unul semnat de Corneliu Baba (9.000 lei) și două de Sorin Ilfoveanu  (ambele în valoare totală de 13.000 lei). Tot după ce a fost investit în funcție, Maior și-a deschis conturi la mai multe bănci din România (în valoare totală de 11.000 lei) și la HSBC Bank (1.800 dolari). George Maior avea încheiată la acea vreme o poliţă de asigurare de viaţă în valoare de 20.000 lei. De la SRI, a câștigat în anul 2008 suma de 69.926 lei, iar de la Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) ca și conferențiar universitar suma de 12.459 lei. Împreună cu soția, Anamaria Maior, cei doi aveau venituri și din închirierea unui apartamente din București, respectiv suma de 25.908 lei, adică primeau 2.159 lei lunar.

Anul următor, averea lui Maior nu s-a schimbat prea mult, deținând aceleași bunuri, singura schimbare a fost salariul încasat anual. Dacă de la SRI a primit mai puțin cu aproximativ 7.000 lei, suma de la SNSPA a crescut cu 4.000 lei, și în plus, a primit bani și de la Academia Națională de Informații, respectiv 11.155 lei ca și conferențiar universitar.

Din declarațiile de avere completate în anii 2011, 2012, 2013, 2014 rezultă că nu s-au produs schimbări asupra bunurilor mobile și imobile, ci Maior a încasat mai mulți bani de la SRI și de la universități, iar în anul 2010, Maior a încasat în plus suma de peste 4.000 lei din vânzarea cărților pe care le-a scris.

Cum și-a pregătit George Maior plecarea în SUA

George Maior a fost șef al SRI până în februarie 2015, iar abia atunci, în declarația de avere completată în vara acelui an s-au produs mici schimbări. Spre exemplu, Maior a vândut în primăvara anului 2015 terenul pe care îl deținea în Prahova cu suma de 50.0000 euro către Elian Monea, ce deținea o firmă de construcții în Câmpina. Vânzarea terenului s-a făcut cu o lună înainte de plecarea lui Maior la Washington. Înainte cu un an, în noiembrie 2014, Maior a vândut și unul dintre apartamentele din București cu suma de 125.000 euro. Noii proprietari  sunt Marian Trușcă, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București și fost director al Institutului Național al Magistraturii și soția acestuia, Alina Trașcă, consilier de probațiune.

Viața la Washington

De când a primit postul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, pe lângă salariul de la MAE, George Maior primește bani și de la Academia de Științe ale Securității Naționale, în anul 2015 acesta a primit suma de 21.736 lei. Și de la SNSPA a primit mult mai mulți bani, ajungând în 2015 să primească peste 76.182 lei, comparativ cu anul 2008 când a primit 12.500 lei. Veniturile s-au dublat și din partea Academiei Naționale de Informații, de unde în 2015 a primit aproape 26.000 lei, comparativ cu anii precedenți când câștiga puțin peste 10.000 lei. Un an mai târziu, în 2017, din funcția de ambasador a primit 9.800 lei și 60.380 dolari, iar veniturile de la universități s-au mărit considerabil. Spre exemplu, de la SNSPA a primit aproape 95.000 lei, iar de la Academia de Științe ale Securității Naționale cunoscută ca şi “fabrica de diplome” a lui Gabriel Oprea a încasat încă 31.604 lei.

Moşteniri şi achiziţii de opere de artă

La capitolul economii, fostul director al SRI declara anul trecut că deţine în conturi şi depozite bancare suma de 121.279 de lei, 50.000 de euro şi 2.220 de dolari. Soţia sa, Anamaria Maior, deţine, la rândul ei, conturi bancare de 226.805 lei şi 46.070 de euro. Mai mult, George Maior are încheiată o poliţă de asigurare de viaţă în valoare de 71.279 de lei, iar soţia sa, una de 144.775 de lei.

Din aceeaşi declaraţie de avere primim informaţii cu privire la ce a făcut Maior cu o parte din aceşti bani. Asta, deoarece, la capitolul “bunuri de valoare”, ambasadorul susţine că a achiziţionat, în 2017, bijuterii în valoare de 5.000 de euro. Fix zece la sută din suma împrumutată de la soră şi cumnat. Tot în 2017, soţia lui Maior a moştenit tablouri în valoare de 12.169 de euro, care se adaugă colecţiei deţinute de ambasador, achiziţionată în perioada 2005-2007.

Şi capitolul proprietăţilor imobiliare ale familiei Maior s-a modificat, în comparaţie cu declaraţia de avere din anul 2016. În prezent, Anamaria Maior apare ca moştenitoare, din 2017, a unui teren de 1.685 metri pătraţi în comuna Corbeanca, la care se adaugă o casă în suprafaţă de 170 metri pătraţi, de asemenea moştenită, şi a unui apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 147 metri pătraţi. Anul trecut, familia Maior deţinea doar un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 78 metri pătraţi, dat spre închiriere.

Trai scump peste Ocean

În anul 2017,  George Cristian Maior a decis să ia împrumut de 50.000 de euro de la Alina şi Bogdan Rotta. Aceştia sunt sora ambasadorului român la Washington şi soţul acesteia. Creditul urmează să fie restituit până în anul 2023. În aceste condiții, menționăm că ambii copii ai familiei Maior locuiesc New York City.

Soții Rotta au derulat și încă mai derulează, se pare, activități economice și pe teritoriul României. Spre exemplu, în cursul lunii iulie a anului 2005, Bogdan Rotta a înființat, împreună cu alte patru persoane fizice, o companie care se ocupă cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice. Este vorba despre SC PM International Direct Sales Center SRL, din acționariatul căreia au mai făcut parte Sergiu Desagă, Jager Helmut, Radu Horia Bisorca și Christian Eftene. Societatea a avut deschis, la un moment dat, un punct de lucru la o adresă din aleea Alexandru, la numărul 11, în imediata apropiere a sediului fostului PDL, actual PNL, și la o aruncătură de băț de Palatul Victoria.

Soții Bogdan și Alina Diana Rotta mai dețin și o altă companie, pe nume SC Rotta & Rotta SRL, care, potrivit obiectului de activitate declarat, în cursul anului 2006 că se ocupă cu activități de spectacole, bâlciuri și parcuri de distracție.

De asemenea, creditorii lui George Cristian Maior mai figurează sau au figurat ca asociați, în România, în cadrul unor alte companii. Este vorba de SC Nolte Kuechen Design SRL, unde, în martie 2008, Alina Nadia Rotta a decis să cedeze acțiunile deținute în favoarea unui anume Adrian Daniel Urzică. Două luni mai târziu, Urzică părăsește acționariatul companiei, cedându-i acțiunile lui Bogdan Rotta. Mai departe, vorbim despre SC Deluxetour SRL, unde, la data de 12 noiembrie 2014, când George Maior se afla încă la conducerea SRI, asociați erau Iulian Ghicu, Mark Niklaus Doloc și Bogdan Rotta. În 2015, societatea se redenumește SC DLT Business & Travel SRL, cu același acționariat, dar din care, la un moment dat, Iulian Ghicu decide să se retragă, cesionându-i părțile sociale asociatului Mark Nicolaus Dolok. Societatea a funcționat până în data de 19 martie 2019, când cei doi acționari rămași au luat o decizie în AGA de dizolvare și lichidare voluntară a companiei.

De menționat și faptul că Bogdan Rotta, cumnatul lui Maior este fiul lui Radu Rotta, deci nepotul lui Răzvan Rotta, fostul partener de afaceri al senatorului Marius Nicoară. Răzvan Rotta a fost și fotograful Revoluției clujene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.