Este deranjant și ți se rupe sufletul  când vezi cum sunt tratați cetățenii acestei țări de către autorități. Iar aici justiția română ne lasă o imagine deplorabilă și revoltătoare în același timp. Săptămâna trecută, judecătoarele Corina Vasile și Carmen Conț de la Curtea de Apel Cluj au dat o sentință nedreaptă care va rămâne în istoria acestei instituții. Un om care a fost arestat pe nedrept cinci luni de zile și purtat de către angajații statului român în cătușe în fața camerelor de luat vederi în ceea ce avea să fie scandalul Gazeta, care a bătut 11 ani de zile drumul Brăilei și Galațiului ca să își dovedească nevinovăția a mai fost umilit încă o dată de statul român prin angajații săi.

Judecătoarele Corina Vasile și Carmen Conț au considerat că daunele acordate de Tribunalul Cluj lui Aurel Mureșan după 12 ani de chin sunt prea mari și s-au hotărât să le reducă, nu cu 10% sau 20%, nu să le crească cu 10% sau 20%, ci să le taie de zece ori. Incredibil!

Ăsta-i respectul pentru un cetățean dovedit nevinovat după 12 ani de chin, după ce a condus 120.000 de kilometri, adică de trei ori lungimea Ecuatorului, ca să ajungă la proces și căruia i s-a interzis timp de 6 ani să lucreze la fostul său loc de muncă.

Instanța de la Curtea de Apel Cluj nu i-a decontat cetățeanului Mureșan niciuna din cheltuielile făcute cu avocații săi, cu costul deplasărilor, ba mai mult i-a calculat venituri nerealizate doar pentru perioada arestului deși hotărârea instanțelor de atunci i-au interzis să lucreze la fostul său loc de muncă.

Într-adevăr în România mori cu dreptatea în mână. Pe cine mai interesează dreptatea în România?

Cetățeanul Aurel Mureșan care a fost arestat pe nedrept, împiedicat să lucreze de către instanțele din România nu primește nici măcar acum, la aproape 70 de ani, o despăgubire onorabilă pentru tot ce a suferit.

Sunt curios dacă cineva din familia judecătorilor care au dat această sentință ar fi pățit ce a pățit Aurel Mureșan, căruia i s-a distrus viața din 2005 încoace, ar fi primit aceeași sentință  ar fi văzut lucrurile la fel. Mă îndoiesc.

Pe de altă parte, noi ce care credem în Dumnezeu și într-o dreptate universală, nu în cea făcută de oameni, știm că există o balanță și că Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu, răsplătește sau pedepsește cu asupră măsură. Și de Dumnezeu trebuie să ne temem cu toții că nu știi când te bate și-ți aduce căderea chiar în momentul în care te simți cel mai tare și cel mai puternic.

Cel mai tare și puternic, cum se crede și primarul nostru E. Boc care între două interviuri la presa plătită în care ne vinde aceleași povești obosite cu metroul din Cluj și orașul de cinci stele în care toți românii vor să se mute a avut timp să facă ce-i place mai mult să pună umărul la distrugerea presei independente.

Cum? Foarte simplu: fiind rezolvate toate problemele orașului, primarul nostru a început să demonteze chioșcurile de ziare din oraș.

În loc să demoleze hidoșeniile de garaje din oraș, să strângă gunoaiele și câinii vagabonzi, primarului Boc îi stau în gât chioșcurile de ziare. Bravo! Clujul oraș de cinci stele! Motivul indicat de către Primăria Cluj, firmele de distribuire a presei, au mai rămas două în Cluj, nu au venit cu un proiect unitar de chioșc de vânzare a presei. Ce nerușinare. De unde să scoată bani pentru arhitect respectivele firme? De ce nu face Primăria Cluj un model de chioșc pentru difuzarea presei pe care să-l și producă și apoi să-l închirieze la un preț modic firmelor care fac distribuție de presă? Nu, primarul Boc urăște presa scrisă care își permite să-l critice, că în rest cu televiziunile naționale a rezolvat, le pompează publicitate din bani publici ca să explice ce genial e domnul E. Boc. Sigur, E. Boc este cel mai deștept și mai bun primar din România, dacă nu cumva din toată Uniunea Europeană, dar aș vrea să le aduc aminte tuturor ce se cred mari și tari și deasupra tuturor  Dumnezeu când vrea să te piardă nu îți face nimic, doar își ia mâna de pe tine!

Liviu Man

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here